Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Suđenje Dijani Hrkalović, nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu. Hrkalović se tereti za trgovinu uticajem i to vreme dok je obavljala jednu od najbitnijih funkcija u srpskoj policiji, gde je obavljala posao državne sekretarke. Ipak, njena karijera u MUP ostala je u senci brojnih afera sa kojima se dovodila u vezu.

Hrkalović, koja je zbog svog stava prozvana i „Čeličnom lejdi“ MUP, tereti se da je uticala na svoje kolege i podređene u policiji u više slučaja – jedan se tiče osuđivanog kriminalca Darka Eleza, dok se drugi odnosi na dostavljanje izveštaja sa telefona Veljka Belivuka nakon ubistva Vlastimira Miloševića u centru Beograda.

Tokom istrage ispitani su svedoci, a kako je naveo jedan od saslušanih policajaca, činilo mu se da se u slučaju opservacije kriminalca Eleza praktično ništa ne čini, što mu je bilo sumnjivo.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ*

U slučaju Belivuka, tereti se da nije dostavljala potrebne analize Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Sem ovih slučajeva, Dijana Hrkalović u više navrata se zaticama u središtu afera. Tako je NIN otkrio da se ona pominje u komunikaciji između Veljka Belivuka, kome se sudi za sedam likvidacija, i žandarma Nenada Vučkovića Vučka.

Reč je o porukama koje je navodno Vučković svojevremeno razmenio sa Belivukom, a koju je NIN pre izvesnog vremena objavio. U tim porukama se pominje više ljudi, a između ostalog, i izvesna „žena D“, za koju se pretpostavlja da je Dijana Hrkalović.

Pročitajte još:

„I da ti kažem samo još ovo, pošto mi je D rekla da ne brinem onaj dan, kunem ti se da se ne bojim nikog ni sekunde i da sam spreman kao i brat što je bio. Onaj govor nije izmišljen mi smo se stvarno spremali na ovo“, napisao je Belivuk, na šta mu Vučković odgovara:

„Zna ona. Zna šef. Zna glavni šef…“ i dodaje: „Imamo jake pozicije brate. Imaš mene u deset ljudi sam u policiji, a tu sam ti na usluzi non stop i znaju da smo zajedno. Ako smo pametni samo ne može da nas dobije niko na polju tribine i naših poslova.“

Sem sa klanom Belivuk, Hrkalović je povezivana sa još jednom ozloglašenom krimi-grupom. Reč je o „vračarskom klanu“, koji je razbijen krajem prošle godine, a čiji je vođa Nikola Vušović Džoni u bekstvu.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tako je KRIK pisao pre nekoliko meseci da je bivša državna sekretarka MUP koristila telefon sa „Skaj“ aplikacijom skrivajući se iza nadimaka Arona, Vila, Villa, Nike i Rina.

„Hrkalović je među 77 osoba za koje se sumnja da su bili deo kriminalne grupe koja je izvršila četiri ubistva, navodi se u dokumentu tužilaštva koji je nastao tokom istrage „vračarskog” klana. Sem za Hrkalović, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je prošle godine od francuskih vlasti tražilo „Skaj“ poruke i za preko stotinu drugih ljudi, uključujući dva neimenovana čoveka iz policije i BIA koji su ključni za razumevanje sprege kriminala i vlasti – a koji su na „skaju“ imali nadimke Edo i Markus“, pisao je KRIK u maju ove godine.

Odlazak iz MUP

Tokom boravka u MUP, Dijana Hrkalović je važila za desnu ruku bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Hrkalović se u maju 2019. godine povukla iz MUP-a, zbog, kako je saopšteno, „drugih obaveza koje će preuzeti“. Do danas nije saopšteno koje su to obaveze bile.

Ipak, nakon godinu i po dana koje je provela van javnosti, našla se pod „režimskom paljbom“ tabloida koji su je optuživali za saradnju s kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Foto:Nova S

Nekoliko meseci nakon pada grupe Belivuk, tačnije oktobra 2021. godine, Hrkalović je uhapšena zbog sumnje da je trgovala uticajem.

U pritvoru je provela izvesno vreme, nakon čega je puštena na slobodu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar