Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Marko Miljković, jedan od vođa kriminalne grupe koja se tereti za sedam likvidacija, ispitivao je na današnjem suđenju bivšeg saradnika Srđana Lalića o likvidacijama koje se na teret stavljaju pomenutoj kriminalnoj grupi. Klan Miljkovića i Veljka Belivuka optužen je za sedam likvidacija, među kojima je i ubistvo Milana Ljepoje.

Miljković je upitao Lalića o problemima koje je Milan Ljepoja imao s Markom Andrićem, na šta je Lalić odgovorio da nije siguran, ali da su pripadali suprotstavljenim grupama.

Na pitanje kojoj grupi je pripadao Ljepoja, Lalić je rekao sada nijednoj, on je pokojni, a tada je sarađivao sa škaljarskim klanom.

Miljković je tražio objašnjenje o davljenju Ljepoje, a Lalić je objasnio da je smatrano humanijim od mučenja, naglašavajući da se Ljepoja gušio nekoliko minuta bez prethodnog mučenja.

Kada je Miljković pomenuo optužnicu koja tvrdi da su ga tukli i mučili, Lalić je naveo da se seća da mu je Veljko dva puta stao na glavu.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U vezi sa prepravkama sveske koju je dao tužilaštvu, a koja se tiče svih krivičnih dela klana Belivuk, Lalić je negirao bilo kakve izmene.

Na pitanje koga je odvezao do Dunava, Lalić je naveo da je to bio Miljković, kao i optuženi Vlade Draganić i Marko Budimir.

Ispitivanje o ubistvu Nikole Mitića

Marko Miljković je potom upitao Lalića ko je krenuo automobilima na dan ubistva Nikole Mitića, još jedne žrtve klana, na šta je Lalić odgovorio da su se sa tri automobila uputili ka Dejanu Lazareviću, uz napomenu da će se čuti presuda.

Kada je Miljković insistirao da kaže ko je bio u automobilima, Lalić je naveo da je rekao sve što je znao, te da Miljković “može da zaključi šta hoće”.

Miljković je potom postavio pitanje da li je Mitića udarao Veljko Belivuk. Lalić je potvrdio, naglasivši da to nije video, ali da mu je Belivuk to ispričao.

Miljković je pitao Lalića šta je Mitić imao kod sebe na dan ubistva. Lalić je odgovorio da se ne seća da je Mitić imao bilo šta osim belih patika, o kojima su razgovarali.

Kada je Miljković upitao o patikama pripadnika klana prisutnih tokom otmice i ubistva, Lalić nije znao odgovor.

Miloš Budimir mu je presekao kao vrat, a ja sam učestvovao u sečenju tela.

Na pitanje kako je saznao ime Mitića, Lalić je naveo da je to saznao iz medija.

Miljković: Šta kaže tvoj obdukcioni nalaz, kako je ubijen?

Lalić: Ja nisam veštak, ja imam svoja saznanja. Miloš Budimir i ja smo mu obmotali žicu oko vrata i povukli. Lice mu je pomodrilo i posle nije više bilo pokreta. Miloš Budimir je prineo kadicu i presekao mu je vrat, a ja sam učestvovao u sečenju tela.

Miljković: Optužnica navodi da su mu Srđan Lalić i Miloš Budimir sekli prst zbog mučenja i da su mu obojica sekli vrat.

Lalić: Rekao sam ranije, žilni kabl. Snop žica, da budem precizan.

Miljković: Da li si u tužilaštvu i svesci rekao da sam ja izvršio navodno ubistvo Gligorijevića?

Lalić: Ne, Gligorijevića je ubio Veljko Belivuk, udarcem sekirom u vrat.

Ukrali su mi pola kilograma kokaina

Srđan Lalić izjavio je da je narkotike uzimao od Belivuka i Miljkovića, a da mu ih je donosio muškarac po imenu Nenad, poznat na „Skaju“ kao Deda i Đeneral. Drogu koju je prodavao dobijao je od vođe kavačkog klana Radoja Zvicera preko Belivuka i Miljkovića, uz saradnju sa različitim pripadnicima kavačkog klana.

Na pitanje o baštama marihuane, Lalić je rekao da je sam finansirao njihovo iznajmljivanje i opremanje. Bašte su bile smeštene u „nekim stančićima“, a imao je saradnike koji su se brinuli o njima.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

“Boris Vojinović bio je jedan od ljudi koji su radili na tim baštama. U Austriji sam radio s Crnogorcem koji je saradnik kavačkog klana. Možda je i uhapšen. Na toj kući bio je minus od oko 17.000 evra. Promašio si svetski, Miljkoviću”, rekao je Srđan Lalić.

Takođe je naveo da su mu Belivuk i Miljković „ukrali pola kilograma kokaina od Radoja Zvicera“ i da „veruje da će mu sve to vratiti.“

Na pitanje Miljkovića o učešću u baštama i finansijskoj koristi, Lalić je odgovorio da tada kriminalna grupa još nije bila formirana, te da su Belivuk i Miljković bili u pritvoru. Naglasio je da nije imao nijednu baštu marihuane kada je klan oformljen.

„Bez smejanja, šta je smešno?!“

Kada je reč o ulju za pravljenje spida, Lalić je istakao da se „time bavio Miloš Budimir“.

“Prodaja je funkcionisala tako što smo braća Budimir i ja uglavnom pravili spid, jednom na stadionu, jednom u štek stanu. Oni su imali čoveka na plati i tražili su da podelimo pošteno na tri dela. Vozač je to razvozio kad su imali kupce. Skladišteno je u njihovom bunkeru, a ja sam to uredno plaćao. Braća Budimir su imala odobrenje da to rade na stadionu, dok sam ja smatrao da nemam pravo da to radim tamo”, rekao je Lalić, a potom rekao Miljkoviću da se ne smeje i pitao ga šta mu je smešno.

Miljković je upitao Lalića da li je primetio da se u optužnici ne tereti za narkotike i da li ga tužilaštvo možda tereti kao Marinka Tintora ili Srđana Lalića, ali je sudija odbila to pitanje.

O otmici i silovanju na stadionu Partizana

Miljković: Kad ti je I. S. rekao da radi one seksualne radnje sa kamiondžijama?

Lalić: U završnici razgovora, posle prebijanja.

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

Miljković je potom iz optužnice pročitao ko se sve tereti za otmicu i silovanje I. S. na stadionu Partizana i rekao da optužnica navodi da je Lalić koristio bilijarske štapove, da je isto rekao I. S. i tražio da se Laliću ukine sporazum jer je silovao I. S, a rekao je da nije.

Miljković: Zašto si sa tužilaštvom potpisao šest godina za I. S? Je l’ zbog silovanja?

Lalić: Verujte mi, ja sa silovanjem nisam ni u kakvoj vezi.

Miljković: Prvo potpišeš navode optužnice, posle negiraš prethodno potpisano i posle kažeš može biti. Šta je istina, ovo što je priznao iz optužnice ili ovo što danas priča i negira ovo što je potpisao? Ja ne znam da li da se branim od Lalića koji me tereti za Gligorijevića ili od tužilaštva koje me ne tereti? Da li je tužilaštvo oprostilo Laliću krivična dela koja je navodio da je izvršavao i vratio mu imovinu?

Pitanja su odbijena i sudija je istakla da to nisu pitanja za okrivljenog saradnika.

Miljković: Nikada se I. S. nije izvinio za ovo što mu je radio.

Miljković je pitao da li će sud da ceni Lalićeve ranije iskaze, s obzirom na to da mu ne dozvoljava da postavlja pitanja koja nisu predmet optužnice, sudija je rekla da se ono što je Lalić rekao računa kao deo njegovog iskaza, a da će sud da ceni ono što je u vezi sa postupkom.

Suđenje je potom završeno.

VIDEO: Advokat Belivuka i Miljkovića ispituje Lalića, „pljušte“ opaske“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare