Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Suđenje Urošu Blažiću za masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje prekinuto je u četvrtak u Višem sudu u Smederevu kada su ogorčeni roditelji žrtava nasrnuli na optuženog Uroša i njegovog oca Radoslava dok su ih uvodili u sudnicu. Zbog toga je odlučeno da postupak bude izmešten u zgradu Specijalnog suda u Beogradu. Portal Nova.rs otkriva kako će sudski postupak izgledati.

Pogrešna procena i slaba organizacija po svemu sudeći doveli su do toga da Uroš Blažić na pripremnom ročištu završi na samo nekoliko metara od porodica mladih ljudi koje je ubio u svirepom masakru 4. maja prošle godine. Suđenje je kasnilo sa početkom gotovo sat vremena jer su porodice ubijenih bile podvrgnute detaljnoj kontroli prilikom ulaska u zgradu Suda i samu sudnicu. Kada je Blažić sa ocem uveden, čuo se strahovit udarac, nakon čega su pripadnici UIKS-a trčeći izneli ubicu i njegovog oca iz sudnice, dok su roditelji pokušali da provale vrata.

Pročitajte još:

Nadležni organi se još nisu zvanično oglasili o tome gde će suđenje biti nastavljeno ali su advokati porodica ispred suda u Smederevu ispričali da će se suđenje nastaviti u zgradi Specijalnog suda na Voždovcu. Reč je o zgradi u kojoj se sudi najopasnijim srpskim kriminalcima.

Veljko Belivuk, Marko Miljković kojima se sudi zbog ubistava i drugih krivičnih dela, Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović kojima se sudilo zbog ubistva prepremijera Srbije Zorana Đinđića, Darko i Duško Šarić – samo su neki od okrivljenih i osuđenih upravo u najbezbednijoj sudnici u Srbiji.

Specijalni sud Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ona je podeljena je u tri dela. Prvi je deo u kom se nalaze publika i oštećeni, gde ću u slučaju suđenja Urošu Blažiću i njegovom ocu biti porodice ubijenih, ranjenih i preživeli u masakru. Ispred tog dela, u staklenom boksu, odvojeni neprobojnim staklom, nalaze se okrivljeni, u ovom slučaju Blažić i otac Radoslav, bivše vojno lice, koji će leđima biti okrenuti oštećenima.

Kada se bude izjašnjavao, iznosio svoju odbranu i odgovarao na pitanja, Blažić će stajati za govornicom, do koje će ga ispratiti čuvari. Dosadašnji slučajevi pokazali su da će u tom trenutku pored njega sve vreme stajati čuvari.

Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Stroge mere koje se donose zbog bezbednosti svih učesnika u postupku odnose se i na novinare koji će postupak pratiti iz posebne prostorije, takozvanog medija centra, a koji će svoje mobilne telefone morati da ostave na prijavnici, kao što je to do sada bio slučaj.

Roditelji besni

Odluka o prebacivanju suđenja doneta je nakon icidenta koji se dogodio u sudnici, kada su revoltirani roditelji pobunili u trenutku kada je ubica uveden u sudnicu. Oni su krenuli ka njemu, a obezbeđenje je Blažiće istog trenutka izvelo. Deo njih sa kojima smo razgovarali protive se da suđenje bude premešteno u Beograd.

Kako smo ranije pisali, Uroš Blažić krenuo je u svoj krvavi pir iz kuće u kojoj je provodio vreme u Šepšinu, odakle je svojim „mercedesom“ otišao do Ravnog gaja u Malom Orašju gde je pucao i ispraznio dva okvira na omladinu koja se tu okoupila nešto ranije. Odalte se uputio u Dubonu, gde je na ulasku u selo pucao u majstore koji su montirali kapiju, a potom se zaustavio ispred škole u centru sela.

Na tom mestu pucao je takođe u omladinu koja je bila okupljena na klupici.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nakon izvršenog zločina Uroš Blažić je pobegao na periferiju Kragujevca, u vikendicu svog ujaka, gde je jutro nakon masakra uhapšen jer je ubio devetoro, a ranio 12 osoba u svom krvavom piru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare