Foto: Shutterstock

Sudski izvšitelj iz jednog grada u Vojvodini osuđen je 3. jula ove godine na šest meseci kućnog zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji i proganjanja. Žrtva je bila maloletnica, koju je osuđenik (44) godine dodirivao, govorio joj neprimerene reči i slao joj poruke. Ono što je neverovatno je da je ta osoba još zaposlena u istom tom sudu koji je doneo prvostepenu presudu, a otac žrtve u razgovoru za list Nova otkriva da ga je i sam sretao u zgradi suda.

Osnovni sud u tom vojvođanskom gradu osudio je okrivljenog, koji se žalio, ali je nadređena instanca odbila žalbu i presuda je postala pravosnažna. Taj čovek, po zanimanju sudski izvršitelj, osuđen je na šest meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor, treba da nosi nanogicu, a takođe mu je izrečena i mera zabrane prilaska i komunikacije u trajanju od 3 godine.

Pročitajte još:

Iako sada ima status osuđivanog lica, nije izgubio posao već i dalje radi kao sudski izvršitelj. Protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak, niti je udaljen sa radnog mesta do okončanja krivčnog postupka, koji je završen osuđujućom presudom. On još uvek ima službenu legitimaciju i još postoji opasnost da će zloupotrebiti i svoj položaj i autoritet koji mu značka i zvanje daju.

Ilustracija Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Meni je neverovatno da ja odlazim u sud, da se informišem o predmetu, a u hodniku vidim tog čoveka. Osetio sam se, u najmanju ruku, nelagodno“, započinje svoju ispovest za poral Nova.rs. otac žrtve čije ime je poznato redakciji.

Sve je počelo kada je žrtva imala 16 godina i na početku nije prepoznala o čemu se zapravo radi. Kako je vreme prolazilo, a situacija se nije menjala, shvatila je da nešto nije u redu. Maltretiranje i uznemiravanje je trajalo od kraja 2022. do početka 2023. godine.

„Ona je oklevala da nam to kaže, pokušala je sama da to, na neki način, reši, da mu stavi do znanja da je ostavi na miru. Na kraju više nije mogla, pa je prvo rekla babi šta se dešava, pa majci, a na kraju sam i ja saznao šta je u pitanju. Nisam mogao da verujem da nisam primetio. Otišli smo u policiju i mogu da kažem da policajci iz drugih gradova od njih mogu da uče kako se radi. Reagovali su brzo i efikasno, dva dana je ispred naše kuće bio parkiran policijski automobil, čuvali su nas. Policajac koji je bio zadužen da štiti moje dete zvao je svaki dan da pita da li ju je neko uznemiravao. Stvarno su bili neverovatni i nije ih interesovalo što je u pitanju sudski izvršitelj“, kaže otac devojčice.

Sudski postupak trajao je 524 dana, a pitanje je kada će osuđenik početi da služi kaznu jer u Srbiji trenutno nemamo dovoljan broj nanogica za elektronski nadzor. Kada je uhapšen, predator je prvo sve negirao, ali je na suđenju ipak priznao krivicu, verovatno da bi sud to uzeo kao olakšavajuću okolnost prilikom izricanja kazne.

Predmet godinu dana bio „u fioci“

„Sudski postupak počeo je traljavo i sporo, godinu dana je bio u fioci. Jedno vreme je predmet mirovao, kao da se čekalo da ode u zastaru. Ja sam odlazio u sud da ostvarim uvid u spise, kao oštećeni, ali mi je rečeno da ne mogu to da uradim. Nije mi jasno kako je mogujće, da ja, otac maloletnog deteta koje je žrtva, ne mogu da vidim predmet. Ali onda je taj sudija otušao u penziju, a predmet je preuzela druga sudija i sve je krenulo sa mrtve tačke. Tada je i on priznao krivicu“, kaže za portal Nova.rs otac žrtve seksualnog predatora – sudskog izvršitelja.

U obrazloženju presude detaljno je opisano kako je osuđeni izvšio krivično delo. On je na ulici prišao devojčici, stegao je sa obe ruke i priljubio uz svoje telo. Rekao joj da gde god sad da ide, ići će sa njim. Povezao je devojčicu do igraonice, u kolima ju je pitao zašto je tako bezobrazno lepa i stavio joj ruku na butinu. Kod oštećene maloletnice izazvao je strah i osećaj da je u neprijateljskom, ponižavajućem i uvredljivom okruženju.

Predator proganjao devojčicu porukama

Proganjanje se nastavilo slanjem poruka na mobilni telefon, pozivima na kafu, pitanjima gde se trenutno nalazi. Devojčica, koja je tada još išla u srednju školu, je u jednom trenutku odgovorila: „… Molim te prestani sa takvim porukama, neću ti više odgovarati. Previše je…“.

Ipak, molbe devojčice nisu urodile plodom. Čovek star 44 godine nastavio je svakog dana da šalje poruke maloletnici, zvao je na kafu, na tortu, delio joj komplimente ili slao jednostavno emotikone, pitao je gde je, šta radi, nagovarao je da ode kod rođaka kako bi se našli. Poruke su bile svakodnevne, pa je devojčica još jednom odgovorila kako bi se rešila predatora.

Foto: Shutterstock

„Ja sam tebi već jednom rekla da prestaneš tako da mi pišeš, ali izgleda da moram da budem bezobrazna da bi prestao. Poruke da mi se nabacuješ, 100.000 puta me pitaš za kafu i ostalo me ne zanimaju u mom životu, jasno ti dajem do znanja da nemamo ti i ja šta privatno da se družimo. Kada dođemo kod vas ili vi kod nas i to je to, bezobrazno je sa tvoje strane da mi pišeš poruke kao ozbiljan čovek sa porodicom i 50 godina, kako me spaziš u gomili ljudi, da sam ja sve što tebi treba za sreću, da me pozivaš u … na lepa mesta, pa istu izbrišeš iako ja sve to pročitam itd. Zamoliću te još jednom lepo, da ne bih napravila problem jako ozbiljan, da prestaneš i jednu poruku da mi šalješ i da mi se obraćaš bez prisustva moga oca i majke“, napsila je žrtva progonitelju.

Ipak, osuđeni sudski izvršitelj je poslao još poruka, pa je devojčica videla da ne može da se izbori sa napasnikom i sve je prijavila roditeljima koji su otišli u policiju. Oni su uspeli da zaštite dete, koje se oporavilo od trame. Ipak, strah ostaje.

Sud bez odgovora

„Manje ću raditi, a više ću biti sa decom. Neka jedemo samo hleb i margarin i da imamo za račune, samo da su mi deca sigurna. Znam da ima još dece koje su žrtve seksualnih predatora i pedofila i to treba da prijavljuju. Ali, ipak, bio sam šokiran kada sam otišao u sud po presudu i kada mi je rečeno da će nastaviti da radi. On će imati dve adrese prilikom služenja kazne kućnog zatvora, adresu stanovanja i adresu radnog mesta – suda koji ga je prvostepeno osudio“, zapanjen je otac žrtve.

Sud u kome radi osuđeni pedofil nije odgovorio na pitanja portala Nova.rs o ovom slučaju, kao ni da li je protiv njega u toku još neki postupak po optužbama za seksualne delikte.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih pedofila u akciji „Armagedon“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare