Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINA

Carinski službenici na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu pre nekoliko dana oduzeli su od muškarca pet pari cipela, dva sata, naočare i futrolu za kartice, jer je njihova vrednost procenjena na više od 105.000 evra, s obzirom da je reč o luksuznoj robi. Ovaj slučaj izazvao je polemiku u javnosti jer mnogi smatraju da je reč o stvarima koje mogu biti za ličnu upotrebu, a portal Nova objašnjava kako da izbegnete neprijatne situacije prilikom prelaska granice i sprečite trajno oduzimanje robe.

Naime, roba koja je zaplenjena putniku pre nekoliko dana sastoji se od dva skupocena ručna časovnika svetski poznatih marki “Roleks“ i “Patek Filip“, pet pari muških cipela robnih marki “Loro Piana“, “Barberi“ i “Berluti“, naočare za sunce “Prada“ i organizator za kartice “Luj Vuiton“.

Reč je o stvarima koje su bile neprijavljene, a nove, sa računima čiji je iznos bio veći od 105.000 evra.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINA

Roba je pronađena kod putnika koji se vraćao iz Dubaija, a mnogi na društvenim mrežama su stava da se putnik možda vraćao iz veće kupovine, te da nije najjasnije zbog čega su mu stvari oduzete. Pogotovo ukoliko je sa sobom imao i račune.

Pročitajte još:

Advokat Vladimir Vučinić objasnio je za Nova.rs da ovaj potez muškarca na aerodromu u Beogradu jeste carinski prekršaj i da će zbog toga morati da plati kaznu.

„Ovde je prekršaj po članu 265. Carinskog zakona i svejedno je da li je to bilo njegovo, ako je novo, a jeste bilo, morao je da sa deklaracijama prijavi kada ulazi na carinu. Odnosno da se roba ocarini jer nije u pitanju mala vrednost. Ukoliko bi putnik samo uzeo svoj prtljag i prošao carinu, bez da ista prijavi, kao u ovom slučaju, on time čini prekršaj i za to će biti izrečena novčana kazna i oduzeće mu ove stvari preko zaštitne mere“, priča nam advokat Vučinić.

advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kazna se kreće u zavisnosti od statusa lica koje čini prekršaj.

„U zakonu stoji da će se novčanom kaznom od jednostrukog do petostrukog iznosa vrednosti robe koja je predmet prekršaja kazniti pravno lice, preduzetnik i fizičko lice“, objasnio je.

Novac, nakit i nova roba

Zakoni Srbije vrlo su rigorozni što se tiče unošenja novih stvari, nakita i novca.

Što se tiče nakita, na stranici Uprave carine, navedeno je da je najsigurnija varijanta da sve svoje dragocenosti koje nosite sa sobom odmah prijavite, ali naravno ova preporuka se ne odnosi na lični nakit koji nosite na sebi. Prijavljivanjem će te izbeći neprijatnosti i ukloniti sav rizik toga da vam dragocenosti i nakit budu traje ili privremeno oduzete. Lični nakit je onaj za koji se smatra da je u upotrebi, dok postoji mogućnost da nakit koji putnik nosi na sebi, isto tako, bude procenjen da nije u upotrebi.

Granični prelaz Gradina Foto:TANJUG/ ALEKSANDAR
ĆIRIĆ

Unos deviza u Republiku Srbiju je slobodan, ali je iznos ograničen.

Ovo pravilo označava da se može uneti novca koliko god želite, ali ako je reč o sumi većoj od 10.000 evra, dužnost građana je da to prijave. Kada se popuni prijava, dobija se potvrda o unetom novcu i niko neće praviti problem prilikom izlaska iz zemlje.

Iznose veće od 10.000 evra obavezno prijaviti

Veći iznos od 10.000 evra iz Republike Srbije mogu izneti nerezidenti, odnosno strani državljani sa prebivalištem u inostranstvu, uključujući diplomatsko-konzularne predstavnike stranih zemalja u našoj zemlji i članove njihovih porodica i domaći državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u inostranstvu duže od godinu dana.

Foto: Uprava carina

Uslovi za ovaj vid iznošenja novca jeste da strani državljani poseduju potvrde o unosu efektivnog stranog novca, potvrde banke da je novac koji iznosi iz zemlje podigao sa svog deviznog računa ili devizne štedne knjižice kod banke u Republici Srbiji, na osnovu potvrde menjača da je novac koji iznosi stekao prodajom dinara dobijenih prethodnim korišćenjem platne kartice u Republici Srbiji.

Što se tiče građana Srbije, oni mogu izneti strani novac iznad iznosa od 10.000 evra samo na osnovu dokaza o iseljenju.

Prilikom unosa robe u Srbiju svaki građanin pojedinačno može uneti robu u vrednosti do 100 evra bez naplate uvoznih dažbina. Ukoliko ovaj iznos je već od 100 evra, a manji od 3.000 evra vrednosti robe, moguće je obavljanje carinjenja u tzv. „skraćenom postupku“. Sa druge strane, unošenje robe u Srbiju čija je vrednost veća od 3.000 evra se carini u redovnom postupku.

U ovom slučaju, potrebno je da o robi koju carinite informišete carinskog službenika na graničnom prelazu, odnosno ukoliko je reč o aerodromu – službenika u “crvenom kontrolnom prolazu“. Nakon toga će carinski službenik popisati robu koju ste prijavili za carinjenje i uputiće je u redovan carinski postupak, a vama će izdati potvrdu o tome.

Bonus video: Zaplena kokaina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare