Ivan Milosavljević ispred Udruženja "Istočni rendžeri Srbije" kaže da postoji mogućnost da je požar u Žagubici, na Homolju i Beljanici podmetnut jer postoje pogodni planovi za otvaranje rudnika, što je njemu alarm da se nešto sprema. Takođe je rekao da helikopteri gase požare u regionu, ali da na mestima, koja su pogodni da budu, kako kaže, rudarska kolonija, ne dolaze.

Požar kod Žagubice, na Homolju i Beljanici gori već nekoliko dana, a proširio se na 700 hektara površine.

Milosavljević kaže za N1 da je požar krenuo na nekoliko nezavisnih lokacija, da sumnja da je podmetnut, kao i da postoji šansa da je to zbog „pogodnih planova za otvaranje rudnika“ na ovim lokacijama.

„Požar je krenuo na nekoliko nezavisnih lokacija u isto vreme. Naročito u nedelju, kada je eskaliralo. Jasan je indikator da nije spontano nastalo… Povod može da bude to što je ova teritorija je jedna od najzdravijih u Srbiji. Imaju pogodne planove da se ovde otvaraju rudnici, vetroparkovi, kamenolomi, masovna seča šuma. Imali smo pripremu za buduće rudarske radnje… Nama je alarm da se priprema nešto“, ističe naš sagovornik.

Kako kaže, vatrogasne službe Bora i Žagubice su obaveštene još 19. avgusta.

„Država je imala dovoljno vremena… Helikopterima je bilo idealno da se ugasi. Država je morala brže da reaguje. Išli su u susedne zemlje da pomognu, ali kada dođe do našeg nacionalnog parka, i to u kraju koji je predviđen da bude rudarska kolonija, država sudržano reaguje“, dodaje on za N1.

Milosavljević ističe da službe nisu uspele da lokalizuju požar i da je onda eskalirao i krenuo da ugrožava naselja.

„Pored sveg truda i pomoći, nisu uspeli da lokalizuju. Nepristupačno je, a vatrogasna mehanizacija je zastarela. Najmodernija vatrogasna cisterna, koju ima Žagubica, je prekomandovana u javno komunalno preduzeće i bavi se dobavljanjem pijaće vode za potrebe istražnih bušotina firme “Danti”, objašnjava on.

Navodi i da je šteta ogromna i što se tiče „živog sveta i imovine ljudi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare