Emir Kusturica i Željko Mitrović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Antonio Ahel/ATAImages

Nakon što je vlasnik TV "Pink" Željko Mitrović, kao odgovor na autorski tekst Emira Kusturice, objavio lažni snimak reditelja koji je napravljen pomoću veštačke inteligencije, reagovali su iz advokatske kancelarije Tomanović. Oni su zatražili da Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pokrene postupak i zahtevaju uklanjanje predmetnog snimka.

„Zbog korišćenja tehnologije za lažiranje i kreiranje uvredljivog sintetizovanog audio i video snimka, Emir Kusturica preko advokatske kancelarije Tomanović zahteva da Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pokrene postupak i zahteva uklanjanje predmetnog snimka, da REM pokrene postupak protiv PINK-a a da Viši sud u Beogradu donese privremenu meru i zabrani Želјku Mitroviću dalje emitovanje i da na bilo koji drugi način učini dostupnim u javnosti nezakonitu obradu glasa i lika“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Kako dalje navode iz advokatske kancelarije Tomanović, nezakonito korišćenje veštačke inteligencije za kreiranje lažnih i montiranih snimaka poznat kao „dipfejk“ („deepfake“), je prepoznato u mnogim državama kao društveno opasno za demokratsko društvo, elementarna lјudska prava ali i za bezbednost građana.

„Nepodoban je pokušaj tvorca falsifikata da uvredu i nezakonito postupanje opravda navodnom satirom jer snimak nije ni satira, ni umetnički ni bilo koji pravno dozvolјeni oblik izražavanja već zakonom zabranjeno postupanje suprotno javnom interesu“, navode dalje.

Emir Kusturica Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, reditelj Emir Kusturica je u autorskom tekstu na portalu Istra, pod naslovom „Šta nam je, dakle, uradio Žeks?“, pisao o „poslednjem rijalitiju Željka Mitrovića“ i njegovoj predstavi u „Odeonu“.

„Nije ubica iz Mladenovca rođen u vreme Drajfusa niti u vreme izgradnje Ajfelovog tornja. Nije Kecmanović, monstruozni dečak ubica iz osnovne škole „Ribnikar“ rastao u Tunguziji, nije on bio učenik neke škole u Ruandi gde postoje plemenska zaoštravanja pa je moguće da se ubijaju međusobno na mig nekog trgovca iz Engleske ili Francuske, nego je upravo u Srbiji rastao. U kojoj Srbiji? Onoj koja je zamenila svoj autentični istorijski tok za tzv. kvantne skokove, skokove koji su u optičkom svetu Željka Mitrovića Žeksa i ljudi koje on predstavlja bili nešto što je dizalo socijalne modele na nivoe koje svi hoće da dostignu. Svi hoće da budu bogati, svi hoće da budu slavni i svi hoće da budu vidljivi što se potvrđuje kroz mreže koje su dale onima koji se zovu niko da budu neko“, navodi, između ostalog, Kusturica u tekstu.

Ubrzo je usledio odgovor.

Vlasnik „Pinka“, Željko Mitrović, odgovorio mu je na društvenoj mreži Iks, ponovo uz lažni snimak napravljen pomoću veštačke inteligencije, koju je već koristio kako bi lažirao izjave opozicionih političara.

VIDEO: Koliko je koštalo dvoipočasovno predstavljanje SNS na Pinku pred izbornu tišinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare