Protest advokata ispred Advokatske komore Srbije, AKS, advokati, zatvorena ulica, Dečanska
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na trećem po redu protestu, u organizaciji grupe advokata, koji će u petak u 16h biti održan ispred Vlade Srbije i Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu, biće pročitano zajedničko pismo sklonjenih tužiteljki iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Jasmine Paunović i Bojane Savović, saznaje Nova.

Građani su na prethodnom protestu dali rok od pet dana nadležnima da se sklonjene tužiteljke vrate na stara radna mesta, zatim da se meni viši javni tužilac Nenad Stefanović i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Podsetimo, tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović nedavno su, bez razloga, premeštene iz koruptivnog odeljenja u opšti kriminal Višeg javnog tužilaštva. Odluku o premeštaju doneo je viši javni tužilac Nenad Stefanović, a simptomatično je da je Savovićeva sklonjena nakon što je izdala policiji nalog da uhapsi šest osoba zbog zloupotreba u EPS.

PROČITAJTE JOŠ

Sa druge strane, Stefanović je potom izdao i usmenu naredbu svim zamenicima tužilaca da se, pre nego što izdaju bilo kakav nalog policiji, konsultuju sa svojim nadređenima. Tužiteljka Jasmina Paunović usprotivila se ovoj naredbi jer se njom zadire u integritet tužilaca i zatražila da se donese i obavezno uputstvo. Nakon toga je i ona sklonjena u drugo odeljenje VJT.

BONUS VIDEO: Pravda za tužiteljke! Sve je opet postalo nekako _stefanović_ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare