Foto: Printscreen/N1

Zbog najave izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u okviru Bloka 4 na Novom Beogradu, njegovi stanovnici strahuju da bi uskoro mogli da počnu da žive u betonskoj džungli. Profesionalni upravnik zgrade pored koje je planirana izgradnja novog objekta izjavio je da taj projekat narušava uslove života stanara, dok investitor Vinko Ilić odbacuje te tvrdnje i navodi da sve vreme postupa po propisima.

Predstavnik stanara Bloka 4 i investitor planiranog objekta u tom delu Novog Beograda, ukrstili su argumente pred kamerama N1.

Profesionalni upravnik Željko Babić tvrdi da je građevinska dozvola za planirani objekat izdata „zaobilaznim putem“, na osnovu mišljenja koje daje Komisija za planove na čijem čelu je gradski urbanista Marko Stojčić.

Upozorava pritom da je taj objekat tek jedan od pet intervencija koje su planirane Planom detaljne regulacije za Blok 4, koji još nije usvojen u Skupštini grada Beograda.

PROČITAJTE JOŠ:

„Predivđa se pet intervencija: četiri nova objekta, ovaj jedan čija gradnja već počinje, i uvećanje jednog. Predviđena je seča šume“, navodi Babić i dodaje da se objekat čijoj se izgradnji protive stanovnici zgrade u kojoj je on upravnik, uziđuje zbog čega će, kako tvrdi, deo stanara ostati bez dnevne svetlosti.

Babić sumnja da postojeće saobraćajnice u Bloku 4 mogu da opsluže novi objekat i ukazuje na nedostatak parking mesta zbog čega stanari već ostavljaju svoja vozila na zelenim površinima.

Investitor tvrdi da je njegov projekat „remek-delo“

Investitor planiranog objekta Vinko Ilić odbacio je sve Babićeve tvrdnje, ističući da njegov projekat podrazumeva izgradnju podzemne garaže sa 70 parking mesta, i da neće opteretiti postojeću saobraćajnu infrastrukturu u Bloku 4.

„Imate 70 parking ispod zemlje, ovo su buduće garaže (pokazuje skicu). Smetaju im garaže, a ne smeta im parkiranje na zelenim površinama“, rekao je Ilić ističući da asu već izgrađene pristupne saobraćajnice za buduću garažu, s obzirom na to da je izgradnja novog objekta planirana mnogo pre nego što je on preuzeo taj projekat.

„Ja pre tri, četiri godine preuzeo ovu lokaciju. Ovo je budući objekat (pokazuje 3D vizualizaciju) Remek-delo! Pogledajte, je l’ vidite zelenilo? Prethodni objekat je bio 3.000 istih kvadrata, plus sada 3.000. u podzemnim garažama. Traženo je da se pomerim od te zgrade šest metara, uopšte neće biti zaklanjanja“, izričit je Ilić.

Naglasio je da je platio komunalije, 200.000 evra za nedostajuću infrastrukturu, kao i da je finansirao izgradnju trafo stanice koja je nedostajala.

Buduće komšije iz susedne zgrade, koji se protive realizaciji njegovog projekta, optužio je da bacaju smeće na njegovu parcelu, kao i da žive u zgradi kojoj su nelegalno dozidana dva sprata.

Komšije se ne protive izgradnji, već aktuelnom projektu

Babić je, međutim, uzvratio da argumenti investitora nisu uverljivi i poručuje da je stambena zajednica angažovala advokatsku kancelariju koja će dokazati da je planirani objekat neadekvatan.

„Bitno je reći da se stanari ne protive izgradnji, ali prema prvobitnom celovitom projektu koji je obuhvatio i stambenu zgradu i centar mesne zajednice na toj lokaciji, i koji nije ugrožavao stanare“, poručio je.

„Ja plaćam porez, a oni se parkiraju“

Ilić je, s druge strane, naglasio da sve vreme postupa prema urbanističkim uslovima, i naglašava da je odbijen njegov zahtev za preparcelizaciju zemljišta i da se stanari susedne zgrade parkiraju na zemljištu za koje on plaća porez.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare