Zoran Pašalić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, na čiji račun je iznet niz ozbiljnih optužbi, pripremio je novu sistematizaciju radnih mesta kojom je predviđeno upošljavanje 12 njegovih pomoćnika, tvrde zaposleni u ovoj nezavisnoj instituciji. Pašalić za naš portal kaže da on može da kompletira i oformi svoj tim, te da sve odluke donosi jedan čovek, a to je on.

Zaposleni u instituciji Zaštitnik građana u dopisu narodnim poslanicima zatražili su da Narodna skupština preispita rad ombudsmana Zorana Pašalića, koji, kako tvrde, mobinguje, preti i ucenjuje, naročito žene, kao i da dolazi naoružan na posao.

Prema našim informacijama, što ističu zaposleni u pismu, Pašalić je pripremio novi pravilnik o untrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, kojim je predviđeno da ima čak 12 pomoćnika. Oni navode da je Zakonom o zaštitniku građana propisano da on ima zamenike koji mu pomažu u radu, da poslove stručne službe obavljaju državni službenici, ali i da istim zakonom nije predviđeno da može imati pomoćnike i to njih 12.

“Pašalić je prošle godine ponovo izabran za zaštitnika građana tako što je prethodno izdejstvovao da se zakon izmeni na način da on ponovo može da se kandiduje za funkciju. On je u septembru prošle godine napunio 65 godina i ispunio uslove za starosnu penziju. Sada će kao penzioner koji već sedam godina obavlja funkciju zaštitnika građana, istu funkciju obavljati još sedam godina (do 73.), a pored postojeća tri zamenika imati još i 12 pomoćnika i 3 posebna savetnika”, navode zaposleni.

Zoran Pašalić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Oni dodaju da će Pašalić lično određivati iznos naknade za rad iako na ovo nema pravo po zakonu.

“Uz sekretaricu, šefa kabineta, vozača i tri viša savetnika u svom kabinetu za stručne i savetodavne poslove, to znači da će više od trećine zaposlenih biti njegovi zamenici, pomoćnici ili savetnici. Pritom, treba imati u vidu da je reč o instituciji u kojoj ukupno ima ukupno oko 70 zaposlenih, od kojih malo više od 20 radi po pritužbama građana, a većina radi u sektorima koji nemaju dodirnih tačaka sa građanima i njihovim pritužbama”, ističu zaposleni.

„Po pritužbama građana neće imati ko da postupa“

Oni dalje navode da je novim pravilnikom predviđeno da institucija Zaštitnika građana ima čak 12 sektora i šest odeljenja u kojima “neće imati ko da radi jer ćemo imati samo one koji rukovode, te je i predviđeno da u nekima od njih poslove obavlja svega jedan zaposleni”.

PROČITAJTE JOŠ

“Na primer, u Odeljenju za promociju i unapređenje prava deteta predviđeno je radno mesto načelnika i jednog zaposlenog. U nekim sektorima u kojima će postojati po svega dva zaposlena, na primer Sektor za prava lica lišenih slobode. Napominjemo da je u svim specijalističkim oblastima koje su srž rada ovog organa planirano da bude ukupno 10 zaposlenih koji će postupati po svim pritužbama građana koje se odnose na specijalističke oblasti (osobe sa invaliditetom, nacionalne manjine, prava deteta, prava lica lišenih slobode i rodna ravnopravnost). Međutim, dok po pritužbama koje građani podnose ovom organu neće imati ko da postupa, u Sektoru za medije i komunikacije predviđena su čak 4 viša savetnika i pomoćnik, koja će se baviti ličnom promocijom Zorana Pašalića”, ističu zaposleni.

Dodaju i da malobrojne zaposlene koji postupaju po pritužbama građana neće imati ko ni da vozi u nadzore i posete jer u instituciji postoje samo dva vozača, od kojih je jedan lični vozač Pašalića.

„On ga vozi i u kupovine u tržnim centrima, kod krojača, u „Maderu“, na Palilulsku pijacu, a drugi obavlja i kurirske poslove i poslove za potrebe prevoza zaposlenih u instituciji, zbog čega se gotovo više i ne sprovode nadzori i posete van sedišta Zaštitnika građana, kao ni promotivne aktivnosti jer za njih nema elementarnih uslova“, naveli su zaposleni.

Otišlo 30 zaposlenih

Tvrde i da je instituciju Zaštitnika građana od prvog izbora Zorana Pašalića na tu funkciju 2017. godine do današnjeg dana napustilo preko 30 zaposlenih, čime je ozbiljno ugrožen rad ove institucije, a donošenjem novog pravilnika biće paralisan.

Foto:Tanjug/Vladimir Šporčić

U izjavi za Novu, Pašalić ne odgovara konkretno na pitanje da li je tačno da će imati 12 pomoćnika, ali se poziva na zakon koji mu, kako tvrdi, to omogućava.

„Sistematizacija radnih mesta je kod nas po Zakonu inokosna. I ja mogu da oformim i kompletiram svoj tim. Po tom zakonu, sve odluke donosi jedan čovek, koje se tiču sistematizacije, a to sam ja“, rekao je Pašalić.

On nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje da li će imati 12 pomoćnika, uz komentar da će javnost o svemu biti obaveštena kada se proces završi.

„Sve do sada sam radio transparentno“, kazao je Pašalić.

Pet miliona dinara štete

Kako je Nova.rs objavila, u pismu poslanicima zaposleni navode da se zaštitnik građana na uvredljiv i ponižavajući način, govoreći da ništa ne znaju, da ništa ne rade, preti im otkazima, kao i da upućuje psovke i neprimerene reči.

Zaštitinika građana zaposleni optužuju i za nenamensko trošenje budžeta.

“U prilog tome da nesavesno raspolaže državnim novcem, govori i činjenica da će zbog nezakonitog otkaza koji je Pašalić dao vozaču i nezakonitog razrešenja svoje bivše šefice kabineta (za oba donete sudske presude kojima su poništeni otkaz i razrešenje), iz budžeta Srbije njima će morati da se isplati naknada štete od približno pet miliona dinara”, navodi se u nizu pritužbi na rad zaštitnika građana.

Ombudsman, kako ga optužuju njegovi zaposleni, ne poštuje presudu Upravnog suda po kojoj je bio dužan da postupi još pre više od dve godine, kojom je poništeno rešenje o prestanku radnog odnosa koji je dao tadašnjoj generalnoj sekretarki Zaštitnika građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare