Foto: Shutterstock/Ivan Dinić/Nova/N1/Privatna arhiva

Profesora Slavišu Orlovića sutra će Savet Fakulteta političkih nauka, ako se nešto drastično ne promeni, izabrati za dekana, uprkos optužbama za seksualno uznemiravanje, zbog kojih je još 2014. godine smenjen sa mesta prodekana. Protiv Orlovića je tada zvanično podneta jedna prijava, međutim, od momenta kad je objavljena vest o izboru novog dekana, “Ženskoj solidarnosti” žalile su se brojne studentkinje, koje profesora optužuju za uznemiravanje, a deo njihovih ispovesti objavljen je i na društvenim mrežama.

Traumatična svedočenja bivših, ali i sadašnjih, studentkinja FPN-a, ređaju se iz dana u dan, a članice “Ženske solidarnosti” za Nova.rs kažu da im je poznat identitet devojaka sa kojima su razgovarale i koje su im pisale, ali da žele da ostanu anonimne.

Foto: Shutterstock

Iskrene i bolne ispovesti ovih povređenih, izmanipulisanih, mladih žena, izazivaju mučninu, bes, revolt i neutaživu želju za pravdom, koja je na ovom fakultetu, očigledno, još u fazi misaone imenice.

Pozivi u kabinet i u sobu

“Sve je istina za Orlovića. Mene je progonio po hodnicima i pozivao u kabinet. Bežala sam od njega, ali sam uspela bar da položim. Mojoj koleginici je rekao da nikada neće položiti na ispitu, već samo u kabinetu. Savetovala sam je da ga prijavi, ali ona nije smela, već je otišla u inostranstvo. Prenela ispite koje je mogla i završila fakultet negde daleko”, piše jedna od bivših studentkinja profesora Orlovića.

Mnoge od ovih devojaka kažu da ih je profesor “proganjao” telefonskim pozivima i po hodnicima fakulteta.

“Imala sam lično iskustvo uznemiravanja od strane profesora Orlovića. Izašao je ispred kabineta dok sam na oglasnoj tabli čitala ocene za seminarski rad i pozvao me unutra da pogledamo rad zajedno. Pošto tada nisam znala za njegovu reputaciju (2. godina studija, 2008.), ušla sam. Pitao me je sa kim živim, kad sam rekla sa dečkom, pitao je i da li bi on imao nešto protiv da se mi povremeno viđamo. Nekako sam se izvukla tada iz te situacije, ali on mi je dao njegov broj, ako mu zatreba, a tražio je i moj, da zna ko ga zove“, piše jedna od devojaka.

Foto:Shutterstock

Kasnije joj je, kako navodi, slao poruke, da svrati posle predavanja.

„Na četvrtoj godini na Politijadi, prišao mi je na žurci i rekao da je broj njegove sobe taj i taj i da svratim. Na masteru me je sreo na hodniku i pitao što me nema. Rekla sam da imam puno obaveza. Na to je rekao da ne treba da zatvaram vrata jer ćemo se sresti sutra u poslu. Srećom, našla sam posao u drugoj branši, pa ne rizikujem da ga sretnem. Tužno vreme za FPN”, napisala je jedna od devojaka.

Dodirivanje i ucene

Osim poziva, usputnog nabacivanja i neumesnih šala sa seksualnom konotacijom, Orlović je, prema rečima ovih studentkinja, umeo da ode i korak dalje.

“Svoju sakrivenu traumu iz 2010. podeliću sa vama. Zaključao je kabinet, dodirivao me, mazio po rukama, prikriveno ucenjivao, da eto, ako sam pametna mogu sve da imam, i master i posao i sjajnu budućnost. Kako se sve više pribijao, tako sam ja počela da vrištim, a on me je ućutkivao. Otključao je vrata uz prst na ustima da ćutim. Ispit sam polagala kod profesora Stoiljkovića kome sam sve ispričala. Rekao je ‘O moj bože, zar opet radi isto?!’ Orloviću sam odnela indeks da mi potpiše ocenu. Potpisao je i bacio mi indeks pred punim amfiteatrom. Ne želim da jednog dana moja ćerka prođe isto što i ja. Želim da se stane na put predatoru”, napisala je bivša studentkinja, koja je preživela seksualno uznemiravanje.

Foto:Shutterstock

Koleginice sa fakulteta u sve većem broju potvrđuju ova svedočenja.

“Sve je istina za Orlovića, taj čovek je hodajuća pretnja. Ili će biti neprijatan, vređati vas i praviti scene ili će vas uznemiravati na ovaj drugi način. Mene je prvi put u životu video na ispitu i tada mi je rekao da mu se javim ako mi treba neka pomoć, da dođem kod njega na konsultacije i slično. Sledeći put mi je rekao da treba da odemo na piće jer se opet srećemo, a kasnije na sledećem ispitu me je pred celom slušaonicom, tiho, pitao, da li naš dogovor za piće važi“, kaže jedna od devojaka.

Foto:Shutterstock

Namigivao joj je, piše ona, i odmeravao je.

Pročitajte još:

„Samo sam čekala da mi upiše ocenu i izašla tresući se. Čim upišete fakultet odmah vas stariji studenti upozoravaju kako da se oblačite, ponašate kod njega, ali to nema veze jer skoro svi sa njim imaju loše iskustvo. Svi smo zgroženi time što je postao dekan”, kaže jedna od devojaka.

„Ne želim diplomu takvog fakulteta“

Seksualno uznemiravanje od strane profesora Orlovića, mnoge studentkinje je, kako kažu, ostavilo bez fakultetske diplome.

Foto: N1

“Imala sam lično iskustvo sa njim pre 25 godina. Profesor me je poslao u kabinet po neke skripte, a on je samoinicijativno krenuo da mi ‘pomogne’. Kad smo ušli u kabinet, zaključao je vrata i prišao mi s leđa. Jedva sam uspela da se odbranim i pobegnem. Mesecima me je proganjao po hodnicima, dobacivao da ću morati da dođem kod njega na ispit i smejao se. Položila sam sve ostale ispite, a sociologiju ostavila za kraj i nikada nisam izašla da polažem, plašeći se poniženja i ismevanja“, revoltirano je ispričala bivša studentkinja FPN.

Foto: Nova

Napustila je, kaže, fakultet bez diplome.

„Našla sam posao i nadala se da će ga vremenom neko skloniti zbog svega što radi, a da ću se ja vratiti po svoju diplomu. Evo, posle 25 godina, on takav je dogurao do pozicije dekana. Ako se to zaista i desi, ne želim da imam diplomu takvog fakulteta”, naglašava ona.

Protest ispred FPN-a

U borbi za pravdu, motivisani brojnim optužbama i jednom prijavom za seksualno uznemiravanje od strane Slaviše Orlovića, studenti će sutra održati protest pod nazivom “Nećemo seksualnog nasilnika za dekana”. Protest će biti održan u 11:30 ispred Fakulteta političkih nauka, povodom najave da će za čelnog čoveka te institucije biti najverovatnije izabran profesor Slaviša Orlović. Ovo je na svom Instagram profilu objavila organizacija Ženska solidarnost navodeći da prenosi poziv studentkinja tog fakulteta.

“Zašto protestujemo? Slavišu Orlovića je 2014. godine studentkinja optužila za seksualno nasilje. On je tada bio na poziciji prodekana sa koje je kasnije smenjen. Svedočanstva bivših i sadašnjih studentkinja o nasilju nam govore da je Orlović poznat upravi našeg fakulteta kao serijski nasilnik”, navodi se u pozivu.

Podsetimo, profesor Slaviša Orlović čeka sutrašnju odluku Saveta FPN, koji će ga, po svemu sudeći, imenovati za novog dekana, iako je većina kolektiva bila protiv ove odluke. On je izglasan na sednici Nastavno-naučnog veća, a za njegovo imenovanje, kako saznajemo, zaslužno je 20 odsto glasova studenata, koji pripadaju organizaciji Evropski studentski forum, poznati i kao “mali SNS”

***

BONUS VIDEO: Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare