Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Mali maturanti se nisu najbolje snašli na današnjem testu iz matematike, odnosno na drugom delu velikog završnog ispita za upis u srednju školu. Kako su ispričali novinaru Nova.rs, pojedini zadaci su im bili potpuno novi, odnosno tvrde da taj deo gradiva nisu učili, kao i da je test sam po sebi bio teži nego probni prijemni ispit koji su radili u martu. Izdvajaju tekstualni zadatak o Mihajlu i njegovoj kolekciji automobila, zbog kog je većina zaokružila netačan odgovor. Pogledajte zadatak u nastavku teksta.

Skoro svi đaci koje smo zatekli ispred jedne novobeogradske škole, ispričali su novinaru našeg portala da je test iz matematike bio pretežak, nabrajajući zadatke pod rednim brojem 18, 19. i 20, koji su, tvrde, bili među najsloženijima.

To su zadaci o razlomcima i geometriji u kojima se od đaka traži da prikažu postupak zadatka, odnosno da izračunaju zapreminu datog tela.

Ali, kod mnogih se izdvojio i zadatak o Mihajlu i njegovoj kolekciji automobila, a u kom se traži odgovor na pitanje koliko dečak na kraju ima autića, ako je nešto poklonio bratu i prebacio u druge kutije.

Pogledajte u nastavku teksta kako glasi zadatak:

PROČITAJTE JOŠ:

„Mihajlo je odlučio da svoju kolekciju maketa automobila pokloni mlađem bratu. Najpre je sve svoje automobile spakovao u kutije tako što je u svakoj kutiji bilo po pet automobila. Međutim, mlađi brat je doneo veće kutije, pa su njih svojica sve automobile prepakovali u njih tako da je u svakoj kutiji devet automobila. Kada je brat upitao Mihajla koliko ima automobila, odgovorio mu je da je broj automobila između 120 i 145. Koliko je automobila Mihajlo imao u kolekciji?

Oboj kružić isped tačnog odgovora.

o 120

o 125

o 130

o 135

o 140

o 145.

Šta vi mislite, koji je tačan odgovor?

Ako želite da proverite da li ste dobro odgovorili na pitanje, pogledajte rešenje u posebnom tekstu na ovom linku.

BONUS VIDEO: Osmaci se raspuštaju, kreće upisna groznica: Koju školu odabrati?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare