Foto:Screenshot/TikTok/ Karton revolucija

Aktivisti iz Bosne i Hercegovine Nedimu Musiću granična policija zabranila je ulazak u Srbiji. Musić je, inače, deo grupe "Karton revolucija", čiji član je i Adi Selman, koji je bio jedan od govornika na "svelitijumskom" saboru u Loznici kada su građani protestovali protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Grupa „Karton Revolucija“ saopštila je da je Musiću juče izdata negativna bezbednosna procena, te mu je odbijen ulazak u Srbiju, kako je ova grupa navela, bez ikakvog konkretnog objašnjenja.

Negativna procena je Musiću izdata nakon, kako su naveli, višesatnog zadržavanja i ispitivanja.

„Pozivi na mir i zajedništvo su postali nacionalna pretnja režimima u Srbiji i BiH?“, upitala je grupa „Karton revolucija“ u ovom saopštenju.

Inače, Musić se o ovom događaju oglasio za Radio slobodnu Evropu (RSE).

„U lepom, opuštenom razgovoru sam im objasnio čim se mi u ‘Karton revoluciji’ bavimo – promocijom suživota, mira, borbom protiv nacionalizma i korupcije. Rekli su mi ‘Bravo, svaka čast!’ i – zabranili ulazak u Srbiju“, rekao je aktivista za Slobodnu Evropu i dodao da se vraćao s devojkom s mora u Crnoj Gori.

Na rešenje policije Srbije o zabrani ulaska žaliće se, kako kaže, sledeće nedelje.

„Karton revolucija“ je platforma koja okuplja mlade koji ukazuju na neke od negativnih pojava u bosansko-hercegovačkom društvu, navodi se na njihovom zvaničnom sajtu.

Inače, njegov kolega iz grupe Adi Selman učestvovao je na „svelitijumskom“ saboru u Loznici na Vidovdan, 28. juna, kada su građani protestovali protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

„Ovi što hoće da kopaju nemaju dušu. Da imaju, znali bi da nema većeg ideala nego boriti se za Gornje Nedeljice, Semberiju, Srbiju i Bosnu“, rekao je, između ostalog, tada Adi Selman iz „Karton revolucije“.

***

BONUS VIDEO – Žila litijuma na Majevici digla javnost na noge – Gosti u „Među nama“ Dušan Vasiljević i „Karton revolucija“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare