Najmlađi oficiri, vojska Srbije
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, na svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine, sablje sa posvetom najboljim kadetima Vojne akademije 144. i 145. klase, kao i najboljoj kadetkinji 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

On je tom prilikom najmlađim oficirima Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine, poručio da „pred nama nije lak period, kao i da oni od danas postaju neko ko će uvek biti u prvim redovima za odbranu otadžbine i da uvek moraju da budu uz svoj narod“.

„I tu nema izvinjenja, popuštanja, opravdanja. Uvek morate da budete sa svojim narodom i sa svojom vojskom“, naglasio je Vučić.

Najmlađi oficiri, vojska Srbije
Bratislav Gašić, Aleksandar Vučić i Milan Mojsilović Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Naveo je da pred nama nije lak period i napomenuo da ga nikad nije ni bilo.

„Pogledao sam svoje govore iz prethodnih deset godina i nikada nije bilo lako. Uvek smo se suočavali sa izazovima, sa onima koji bi da nam otkidaju deo teritorije, sa onima najjačim u svetu koji bi retko razumeli naše potrebe, naše želje, naš ustav i našu otadžbinu. I bez obzira na sve, uspevali smo da sačuvamo mir, uspevali smo da odbranimo naše vitalne državne i nacionalne interese, ali smo uspevali i da popravimo materijalni položaj vojnika“, naglasio je Vučić.

Najmlađi oficiri, vojska Srbije
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Sablje sa posvetom predsednik je uručio kadetima Vojne akademije: prvom u rangu u vidu Kopnene vojske Lazaru Tadiću, prvoj u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO Sari Nikolić, prvom u rangu u službama Nikoli Vasiću, kao i najboljoj kadetkinji Medicinskog fakulteta VMA Aleksandri Stajić.

Pre toga, kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić pročitao je ukaz predsednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika i to 154 kadeta Vojne akademije i 23 kadeta Medicinskog fakulteta VMA.

Najmlađi oficiri, vojska Srbije
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Vojnu akademiju je završilo 159 kadeta i kadetkinja (pet kadeta iz stranih vojski i policija) 144. i 145. klase, dok je medicinski fakultet VMA završilo 23 mladića i devojaka iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Najmlađi oficiri, vojska Srbije
Aleksandar Vulin i Aleksandar Martinović Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Pored predsednika, svečanosti su prisustvali i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant svečanosti pukovnik Srđan Blagojević, rektor Univerziteta odbrane Boban Đorović, ministri u Vladi Srbije, kao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ambasador Kine Li Ming i predstavnici verskih zajednica i organizacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare