Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija mora da pokazuje odgovornost prema Republici Srpskoj (RS) i uvek joj mora da bude dostupna i na raspolaganju, napominjući da je u protekle tri godine Srbija dala za RS 59,2 miliona evra.

Vučić je sa članom Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom i predsednicom RS Željkom Cvijanović posetio Univerzitetski-klinički centar, kojem je uručeno 15 sanitetskih vozila čiju je kupovinu finansirala Srbija.

„Za nas ovo nije pitanje poklona, pomoći i podrške, to je naša obaveza, deo odgovornosti i ozbiljnog pristupa, jer Srbija mora da brine o RS“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da je danas Vladi RS uplaćeno 540.000 evra za škole i domove zdravlja u Mronjić Gradu i Šipovu, kao i za petrovački duhovni centar.

„Mi preuzimamo 90 odsto troškova na pravljenju spomen doma na Petrovačkoj cesti, tamo gde su izbegli Srbi iz Krajine najstrašnije stradali“, najavio je Vučić.

Ma gde god da žive svi Srbi sveta moraju da znaju da im je ista matica Srbija, rekao je Vučić, ali i da znaju šta nam znači RS i da je ta Srbija koja garantuje primenu Dejtonskog sporazuma, koji je garancija postojanja RS.

Zbog te neizmerne ljubavi Srbina iz Beograda i Srbina iz Banjaluke, imamo obavezu da uvek pomognemo, kako i koliko možemo. Poslali smo i 10.000 PCR testova za RS, rekao je Vučić.

Podržavamo teritorijalni integritet BIH, ali nam niko ne može oduzeti pravo da pomažemo RS, njen opstanak i narod, rekao je Vučić i dodao da je Srbija do sada u RS uložila 59,2 miliona evra.

Verujem da će do kraja godine Srbija, uprkos koroni, imati najmanji pad ekonomije od evropskih zemalja, predvideo je Vučić.

Dodik je zahvalio medicinskim radnicima na naporima koji se ulažu mesecima kako bi se izborili sa epidemijom koronavirusa.

Vozila će biti poslati u 15 opština RS, rekao je Dodik, zahvaljujući Vučiću na toj podršci.

Mi ćemo ovaj put sa vama razgovorati o Kosovu, RS. Ne možemo nijedan prostor posmatrati izolovanim gde god se nalazi, jedna pravila važe za neke, za druge ne. Za skoro identične situacije RS i Kosova važe jedna, ili druga pravila, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je za RS važan autoput, izlaz prema Bijeljini i Kuzminu, kao i most u Bratuncu, a to su izrazi potrebe i želje ljudi da se povežu.

Željka Cvijanović je rekla da je Srbija oslanac i podrška Republici Srpskoj, zahvaljući Vučiću ne samo na materijalnoj podršci, već svemu što Srbija čini i predstavlja za RS.

Ovo je bilo vreme kada smo morali da pokažemo da znamo da se izborimo sa velikim problemom, a Srbija je bila prva koja je pozvala, dala pomoć i prva od koje ćemo i ubuduće tražiti pomoć, rekla je Cvijanović.

Za kupovinu 15 sanitetskih vozila izdvojeno je 1,4 miliona konvertibilnih maraka, odnosno oko 700.000 evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare