Aleksandar Vučić. Foto: Tanjug

Najavljeno je da ćemo do 1. avgusta čuti odluku o primeni treće doze vakcina protiv korone u Srbiji. U međuvremenu, ne možemo da se podičimo odzivom i brojem onih koji su primili prve dve doze. Zato, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu Radan Stojanović kaže da ne treba žuriti sa novim protokolima. "Bolje je da regrutujmo neke nove kandidate za dve doze, nego da jurimo ove za treću", smatra on.

„Ne znam zašto su ljudi toliko nestrpljivi sa tom trećom dozom vakcinacije i pričom o kombinovanju vakcina. Da se ne zatrčavamo, polako“, poručuje profesor Stojanović u kratkom razgovoru za Nova.rs.

Dodaje da bi suština trebalo da bude u tome da vakcinišemo u ovom „normalnom“ protokolu, koji već postoji.

„Za razmišljanja o trečoj dozi i o tom protokolu, moramo malo više da saznamo o svemu tome. Treba nam temeljna analiza, da vidimo kakva je efikasnost te Sinofarm vakcine. Na osnovu toga možemo da kažemo da li postoji potreba ili ne postoji“, kaže farmakolog.

On napominje da je dovoljno građana Srbije primilo Sinofarm vakcinu da bi mogla da se uradi ovdašnja studija koja bi pomogla da se odrede konkretni kriterijumi za primanje treće doze – ima li antitela ili ne. Doktor ističe da su nam potrebni jasni dokazi pre pokretanja bilo kakvih novih procedura.

„Mnogo je pitanja na koja treba odgovoriti pre nego što damo treću dozu ljudima“, kaže doktor Stojanović.

Poruke koje nam stižu

U međuvremenu oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da očekuje da se treća doza vakcine protiv koronavirusa daje šest meseci posle druge doze. Dodao je da stručnjaci treba da kažu treba li da se primi doza vakcine istog proizvođača, ili može i cepivo neke druge kompanije.

„Čekam da kažu da li je savet da se primi neka druga ili ista vakcina, ako ne bude tog saveta, ja ću da primim istu“, rekao je Vučić.

Oglasila se i epidemiloškinja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. Ona je nakon nedavne sednice Kriznog štaba konstatovala da treća doza ipak nije prioritet.

„Treća doza, ukoliko se pokaže da je potrebna, neće nam povećati kolektivni imunitet. Sada u ovom momentu nije prioritet da se razmišlja o tome. U svetu se još uvek istražuje da li će biti potrebna treća doza. Ipak, činjenica je da oni koji su primili jednu ili drugu dozu vakcine, a ipak su zaraženi, nemaju težu kliničku sliku. Imamo oružje na dohvat ruke“, kaže Kisić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare