Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Razmatraju se poslednje pravne prepreke pre nego što dođe do realizacije trgovinskog partnerstva EU-Srbija za snabdevanje litijumom iz regiona Jadar, piše Euronews. Zvanično trgovinsko partnerstvo o snabdevanju kritičnim sirovinama iz Srbije je u pripremi, a pregovori oko pravnih prepreka su u finalnoj fazi, kaže komesar Maroš Šefčović. Koliko su procesi transparetni i koliko javnost zapravo zna?

Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ kaže za N1 da je traženo iz Vlade da se primerak sporazuma dostavi, ali da je iz Vlade odgovoreno da primerak sporazuma nemaju.

„O tom memorandumu smo govorili već ranije. Kao što znate, Ivica Dačić u prisustvu predsednika je potpisao taj sporazum o strateškim mineralnima (sporazum o Zakonu o kritičnim mineralnim sirovinama), ili kako ih već zovu, i to je bio signal da se obratimo Vladi RS i da tražimo taj primerak sporazuma. Mi smo dobili odgovor vlade da ona nema nijedan primerak sporazuma i da se o svemu informišemo iz medija“, kaže sagovornica N1.

Petković još dodaje: „Po tome smo zaključili da oni uporno potpisuju svakakve sporazume, memorandume, da o tome ne obaveštavaju javnost, da mi kao lokalna zajednica nemamo pojma šta se iza naših leđa dešava, ali ono što oni uvek zaborave je to što smo mi vlasnici imovine koja je potrebna Rio Tintu, i da Rio Tinto nema imovinu za rudnik“.

Iako udruženje traži dokumenta, naša saogovornica kaže da to nema svrhe. „Vi apsolutno imate jednu administraciju koja je gluva i koja nema apsolutno sluha, zaboravljajući da je to obaveza koju moraju da nam dostave. Na isti način se ponašaju kao Rio Sava i Rio Tinto„, ističe Petković.

PROČITAJTE JOŠ

Kako kaže, jedino je neverovatno da se u izbornim kampanjama ništa ne pominje. „Strogo se vodi računa da svi budu mirni, pa i Rio Tinto na terenu, dok ne prođu izbori… Ali opet se to diže… Prolazi vreme, a EU i Rio Tintu se žuri“, objašnjava Petković iz „Ne damo Jadar“.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Potpisivanje sporazuma u Gornjem Milanovcu: Složno protiv iskopavanja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare