Foto:N1

Da li biste poverovali u saznanje da u jednom delu Srbije dan može da traje 24 sata, a u drugom, na primer, više od dve godine? Možda vas u tako nešto može uveriti priča o jednoj zaboravljenoj pruzi, za koju niko ne zna radi li zvanično ili ne, a koju godinama više niko ni ne spominje, čak ni nadležno železničko preduzeće kada smo ih prošle nedelje pitali.

Na krajnjem jugu Srbije – drugačije odrednice za vreme. Kada kažete „danas“, može biti da ste mislili i na i 2,7 godina, jer toliko dugo na šalteru zakatančene železničke stanice u Kuršumliji stoji obaveštenje da „danas“ vozovi ne saobraćaju zbog oštećenja pruge usled poplava, piše N1.

Foto: N1

Jedino gde sam voz video zadnji put je na televiziji, ovako nikako“, kaže Slavko Ilić, bivši odbornik i društveno-politički aktivista.

Ovde je, dakle, 2020, 24. jun i snega nema. Kao što ga nije bilo ni u decembru davne 1925, kada je od Doljevca u blizini Niša – do Prokuplja, pruga svečano puštena u saobraćaj. Četiri i po godine kasnije, izgrađen je i ostatak do Kuršumlije, a 6.7.1930, na velikoj svečanosti, prvi voz je stigao i u to mesto.

Devedeset i tri godine kasnije, na jednoj od stanica ispred Kuršumlije, kod sela Pločnik je 1947. godina.

N1: Koliko dugo ovde niste videli voz?

„Pa zadnjih… Ne znam, pet godina možda… Tri sigurno“, kaže Radiša Ristić, bivši radnik na održavanju pruge iz sela Bace između Prokuplja i Kuršumlije

Kaže, tada je poplava oštetila prugu malo ispred, kod sela Kondželj. Našli smo podatak da se to desilo 2020. godine.

Međutim:

„Ja sam bio čuo da je pruga u selu Kondželju završena“, kaže Ristić.

Da se uverimo, pošli smo put tog mesta. Kroz opustela naselja, polja, prema reci – nailazimo na bedem baš kao za prugu. Neobično, autom možemo na nasip. I taman kada smo pomislili da smo na krivom mestu, dolazimo do nečeg – reklo bi se nemogućeg.

Više nije nikakva „ekskluziva“ na jugoistoku Srbije da naiđete na prugu na kojoj nema pragova ili su polomljeni, gde bez problema možete da izvučete šrafove ili određene delove. Mnogo je veće čudo kada naiđete na prugu koja u jednom trenutku – nestaje.

To nas je povuklo da se vratimo „u rikverc“, da vidimo čega sve to nema što nam se svima prećutkuje. Jer, zvanično, ova pruga nije u rekonstrukciji. Nismo to čuli ni iz Vlade, ni od predsednika, koji najviše o tome priča.

Saznajemo nezvanično da kilometar i 600 metara koloseka – fali.

Ceo tekst možete da pročitate na sajtu N1

BONUS VIDEO: Šta je pozadina serije incidenata na prugama?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare