Najava ministra odbrane Miloša Vučevića o pokretanju inicijative kojom bi se vratilo obavezno služenje voinog roka, podigla je prašinu i izazvala podeljene reakcije u javnosti. Takav je slučaj i u našoj Fejsbuk anketi, u kojoj je učestvovalo više od 1.700 ljudi. Dok jedni traže da ova mera na snagu stupi "pod hitno", drugi smatraju da je ovo samo jedna u nizu tema za skretanje pažnje.

Ministar odbrane Miloš Vučević najavio je da će Generalštab Vojske Srbije pokrenuti inicijativu ka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao vrhovnom komandantu, a potom kroz širu raspravu ka Narodnoj skupštini, o povratku obaveznog služenja vojnog roka.

Da ova tema veoma interesuje građane, pokazala je i naša Fejsbuk anketa, u kojoj je mišljenje izrazilo više od 1.700 ljudi.

Među prvima su se oglasili „nostalgičari“, oni kojima vojska budi lepe uspomene.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ, MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA, TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

„Da, da se ova omladina vrati u normalu, da imaju neku naviku, a ne da lutaju do kasno u noć i prespavaju ceo dan. Ja sam za to da se vrati vojni rok. Ja sam bio vojnik i to je za mene jedno prelepo iskustvo“, glasi jedan od komentara.

Primetan je i veliki broj komentara, u kojima građani temu obaveznog služenja vojnog roka, vide kao pokušaj skretanja pažnje.

Vojska Srbije Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

„Izmišljanje teme da bi se skrenula pažnja sa propasti Srbije“, „Ne nasedajte na spinovanje. Ideja ovoga je da skrene fokus sa neregularnih izbora“, pisali su građani.

„Iako sam služio vojni rok u JNA i poneo lepe uspomene i stekao iskustvo, u ovim okolnostima sam izričito protiv inicijative da se vrati obavezno služenje vojnog roka“, samo su neki od komentara.

Tokom polemike o obaveznoj vojsci, građani su se nezaobilazno dotakli Kosova.

Vojska Srbije specijalna brigada Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

„Na ovakav način ne i pod ovakvim uslovima NE. Vojska je institucija, a ne sprdačina od služenja u trajanju od četiri meseca. Zemlja skraćena za Kosovo, a oni taj gubitak hoće na neki način da skrenu na obavezno služenje vojnog roka. Polemika o redovnom služenju vojnog roka, smešno u ovim okolnostima“, napisao je jedan korisnik na Fejsbuku.

PROČITAJTE JOŠ

Upadljivo veliki broj čitalaca kratko je odogovrio sa DA na pitanje da li su za obavezno služenje vojnog roka, a bilo je i onih koji su napisali „U normalnoj državi da, ali u Srbiji ni slučajno“.

Bilo je i građana koji su se dosetili nekadašnjeg šefa BIA Aleksandra Vulinja, a koji je svojevremeno bio i ministar odbrane, iako vojsku nije služio.

„Jesmo naravno. Ako budem sa Vulinom u četi“, glasio je komentar.

„Naravno, ali samo ako je ministar vojni Vulin, da poduči momke svojim iskustvom“, naveo je još jedan korisnik na Fejsbuku.

Bilo je i korisnika Fejsbuka koji smatraju da bi obavezno služenje vojnog roka, koristilo današnjim mladima.

Vojska Srbije Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

„Od današnjih klinaca bar polovina će postati kriminalci …barem neka se druga polovina nauči braniti u nadolazećem vremenu a možda se od kriminalne polovine bar polovina njih nauči nečemu u toj vojsci, pa makar i tome da se veštije brane jedni od drugih. Vojska nam je bitnija da vrati narod na pravi put nego da bi nas od nečega branila… Bar će depilatore pojedinci zaboraviti“, naveo je ovaj čitalac.

Još jedan do komentara glasio je: „Apsolutno Da, da se ova deca malo obuzdaju, da se vrate u normalu, a ne da žive u nekom virtuelnom svetu, da osete malo discipline“.

Vojska Srbije Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Među našim čitaocma, ima i onih koji svoju decu sada ne bi poslali u vojsku

„Ne … Ja sam bio vojnik tadašnje vojske Jugoslavije. Sad ne bi dao moj sin da ide. Pitam se za šta će vojska? Sa kim da ratuje, čije du*e da brani i ovako naš predsednik se preda bez zrna baruta“, glasi komentar.

Naši čitaoci smatraju i da su postojeći modeli vojske – zastareli.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

„Zašto ulaziti u nešto što mnogo košta, a mala je vajda. Savremeni način ratovanja i odbrane postavljaju se na svrsishodnije osnove. Postoje drugačiji načini obuke i vaspitanja od boravka u kasarni. Profesionalna vojska ima mnogo veći učinak“.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare