Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Osim višanja, voće u Srbiji ove godine je dostiglo najvišu cenu za poslednjih 15 godina, a razlog je što je promrzlo u skoro svim evropskim zemljama, najviše u Istočnoj Evropi, piše portal Bizvesti.

Na povećanje cena voća delimično je uticala i pandemija koronavirusa jer je zbog sadržaja vitamina koji se preporučuju u borbi protiv virusa porasla i tražnja za voćem, navode Bizvesti.

„U Srbiji su kajsije izmrzle na 85 odsto površina, ostale su samo u brdskim predelima gde je bilo manje mraza i zato koštaju od 150 do 200 dinara“, rekao je Zoran Keserović profesor Poljoprivrednog Fakulteta u Novom Sadu.

Prošle godine ovo voće se prodavalo po ceni od 45 do 60 dinara po kilogramu, a ono slabijeg kvaliteta za proizvodnju rakije koštalo je 35 dinara, a ove godine je 60 dinara.

I jabuke su zabeležile visoku cenu ove godine one se izvoze po 0,73 evra po kilogramu ili za oko 85 dinara.

Dobre rezultate su napravili i proizvođači jagoda, oni su ove godine zaradili oko 25.000 evra po hektaru, zavisno od visine prinosa.

Najvišu cenu beleži  borovnica, kilogram na domaćem tržištu košta od tri do četiri evra, a izvozi se po prosečnoj ceni od 5,5 do šest evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare