Foto: Shutterstock, TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

U izgradnju novih i rekonstrukciju starih bolnica širom Srbije, država je u proteklih nekoliko godina uložila čak 168 miliona evra. Objekti koji su završeni, međutim, i dalje su zaključani, a pacijenti se leče u starim ambulantama i leže u neuslovnim sobama, kojima je odavno trebalo zabraniti upotrebu.

Izgovori direktora zdravstvenih ustanova, svode se na priču o čekanju medicinske opreme, nameštaja, raznih dozvola, potvrda, ali i obučenih kadrova, a kada će nove zgrade otvoriti vrata za pacijente – niko sa sigurnošću ne može da kaže.

„U prethodnih 10 godina u zdravstvo Srbije uloženo je više od milijardu evra, izgrađeno je i rekonstruisano više od 150 zdravstvenih ustanova“, napisao je nedavno u svom izveštaju ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Zlatibor Lončar u obilasku porodilišta GAK Narodni front Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Nesporno je da ministar ovaj put govori istinu, ali je neshvatljivo da se pacijenti mesecima, nakon završene izgradnje, a u pojedinim slučajevima i opremanja bolnice, i dalje leče u starim objektima, u neopremljenim ambulantama i leže u ruiniranim sobama, bez toaleta, tople vode, klime, okruženi zidovima koji se raspadaju od buđi.

Požarevac – „Staro porodilište izgleda pristojno“

„Do kraja ove godine biće otvorena nova bolnica u Požarevcu, koja je izgrađena po savremenim standardima“, izjavio je za medije, u maju ove godine, dr Draško Dačić, hirurg i direktor Opšte bolnice u Požarevcu.

Podsetimo, nedavno su društvenim mrežama kružile fotografije porodilišta u požarevačkoj bolnici, koje je, naravno, u starom delu zgrade.

Foto:printscreen/googlemaps

Međutim, datum svečanog otvaranja je već više puta pomeran “iz tehničkih razloga”, iako je nova bolnica u ovom gradu kompletno opremljena, a osoblje i pacijenti, posebno trudnice i porodilje, nestrpljivo čekaju preseljenje.

“Otvaranje nove bolnice je odloženo iz nama nepoznatih razloga. Zgrada je gotova, kompletno je opremljena, ali sad je sve stalo. U stari deo zgrade, gde je i porodilište, ništa se ne ulaže, a tamo i dalje primamo pacijente”, kaže za Nova.rs lekar u ovoj ustanovi, koji je zamolio da ostane anoniman.

Najjezivije porodilište u Srbiji još čeka rekonstrukciju
Opšta bolnica u Požarevcu Foto: Nova.rs

Ipak, direktor, dr Dačić, koji je bio i nosilac liste SNS na izborima u ovom gradu, smatra da porodilište izgleda „pristojno“, a otvaranje nove zgrade najavljuje za kraj godine, „samo da stignu natkasne i dozvola za rad“.

„Porodilište je u staroj zgradi, ali je u pristojnom izdanju. Planira se svakako rekonstrukcija starog dela i selidba svih odeljenja, pa i porodilišta, koje nam je prioritet. Nova bolnica je završena, ali još nije otvorena iz tehničkih razloga. Čekamo komisiju za tehnički prijem i upotrebnu dozvolu, kao i opremanje nekih sitnica, natkasni u sobama i tome slično. Očekujemo otvaranje nove bolnice do kraja godine“, kaže za Nova.rs doktor Dačić i dodaje da je projekat rekonstrukcije za staru bolnicu još u izradi.

Aleksandar Vučić je inače tokom 2022. na jednom partijskom skupu rekao da će rekonstrukcija bolnice u Požarevcu koštati oko 20 miliona evra.

Vranje – dečje odeljenje ostavljeno za kraj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u januaru ove godine obišao je radove na rekonstrukciji Opšte bolnice u Vranju, koja je u međuvremenu, prema rečima direktora, završena.

Međutim, bolnica je, iako nova i opremljena još – zatvorena.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Nismo je otvorili, ali sve je završeno. Tehnički deo zgrade je pušten u rad, ali ne i ambulante u novom delu. Čekamo samo još neke delove opreme koje će obezbediti Ministarstvo zdravlja na centralnom tenderu, a posle sledi realizacija sa ugovorima. Kad sve bude namešteno, otvaramo, a Odeljenje za ginekologiju i akušerstvo nam je prioritet“, kaže za Nova.rs Saša Đorđević, direktor Opšte bolnice Vranje, i dodaje da bi završeni deo mogao da bude otvoren „već u septembru“.

Iako građanima najviše smeta stanje u kojem se nalazi dečje odeljenje, direktor kaže da će biti sređeno, ali da je ono „ostavljeno za kraj“.

Foto: Tanjug Live

„Dečje odeljenje je u drugom kraku bolnice i rekonstrukcija je planirana za kraj, ali tu je potreban veći posao, jer moramo da proširimo prostor“, kaže dr Đorđević.

Rekonstrukcija ove ustanove, zajedno sa nabavkom opreme, koštala je oko 26 miliona evra.

Leskovac – još nema grejanja

Radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice Leskovac, koji su sa opremom koštali više od 50 miliona evra, počeli su krajem 2022, a prva faza završena je pre nekoliko meseci. Ipak zgrada je i dalje nespremna za pacijente.

„Prva faza je gotova, osim opreme i grejanja. Raspisan je tender za opremu i za nameštaj. Očekujemo da uskoro sve bude spremno za pacijente. Porodilište je u delu objekta koji je završen i biće na evropskom nivou kad ga opremimo. Imaćemo najmoderniju opremu, koju će obezbediti Ministarstvo zdravlja, a uveliko rade na tome“, kaže za Nova.rs dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

Međutim, daleko veći problem od opreme je, nažalost, grejanje.

Pročitajte još:

„To je najveći problem jer još nije sređeno. Grejali smo se ranije na mazut, a sad prelazimo na gas, što je veliki posao. Ako to ne rešimo do zime, nećemo moći da primamo pacijente, a posebno ne žene u porodilištu. Tako da nam je to sada prioritet, jer ako nemate grejanje, onda sve drugo što ste uradili, ničemu ne vredi“, naglašava dr Dimitrijević.

Batajnica – ne zna se čija je, pa je pusta

Od juna 2023. godine bivša Kovid bolnica u Batajnici potpuno je neupotrebljiva.

Zgrada sastavljena od tri objekta izgrađena je za potrebe pandemije i otvorena u decembru 2020 godine. Kompletno je opremljena najsavremenijim medicinskim aparatima, a u njoj se nalazi čak 900 ležajeva, na prostoru od preko 14.000 kvadrata. U izgradnju je, kako su pisali mediji, uloženo 42,9 miliona evra, a više od godinu dana je zatvorena.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon što je zgrada zaključana, prenamena objekta najavljivana je najkasnije do novembra 2023. godine, ali bolnica je do danas pusta.

Bivša ministarka zdravlja Danica Grujičić, tek je u februaru 2024. prvi put pomenula da udeo u vlasništvu nad zemljištem, na kojem se bolnica nalazi, osim Ministarstva odbrane, imaju i izvesni privatnici. Oni su, kako je tada navela, vlasnici zemlje na kojoj je prostrani parking, na koji staje čak 700 vozila.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U maju ove godine na Nova.rs nezvanično smo objavili vest da se Klinika za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) seli u zgradu u Batajnici, kako su nam rekli zaposleni. Zdravstene vlasti nisu zvanično potvrdile, ali ni demantovale ovu informaciju.

Bolnice kao „zidanje Skadra“

Prokuplje

Iako su iz lokalnih vlasti u Prokuplju još prošle godine najavljivali da će u februaru ove godine biti završeni građevinski radovi na zgradi nove bolnice, bližimo se avgustu, a kraj radova se ne nazire. Ova bolnica je, kao i većina novih zdravstvenih ustanova u Srbiji, najavljivana kao najmodernija na Balkanu.

Prokuplje Foto: AkizPhotography/Shutterstock

Nova zgrada košta građane Prokuplja i Srbije, prema ranijim proračunima, oko tri milijarde dinara i finansira se iz Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije.

Sve je krenulo prvo najavama iz 2018. godine, pa zatim i radovima na prvoj fazi početkom 2020. Radove su obilazili u nekoliko navrata predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bivša premijerka Ana Brnabić, i govorili o epohalnom projektu. Onda je u maju 2020. godine, u javnost izašla vest da je tender koji je dobio „Termomont“ iz Beograda, preplaćen za čak 800.000 evra.

Aleksinac

Za novu zgradu Opšte bolnice u Aleksincu, država je još 2016. izdvojila 20 miliona evra, ali izgradnja još nije počela.

Foto: Privatna arhiva Jelena Ivković

Učestale smene članova rukovodstva i borba za direktorsko mesto, mesecima su odlagale početak radova na objektu, koji je, prema najavama, trebalo da bude gotov krajem 2023. Međutim, tek krajem prošle godine, konačno je izdata građevinska dozvola za najavljenu rekonstrukciju i dogradnju bolnice, a iz Opštine su tada saopštili da očekuju da uskoro bude odobren i novac, što se još nije dogodilo.

***

BONUS VIDEO: Kovid bolnica Batajnica – poređenje: januar 2021. – mart 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare