Andrej Gnjot Foto: Privatna arhiva

Desetine evropskih reditelja, glumaca i drugih umetnika pozvali su srpske vlasti da ne izručuju beloruskog aktivistu. U otvorenom pismu objavljenom u ponedeljak, umetnici upozoravaju da Andreju Gnjotu preti "zatvor, mučenje, pa čak i smrtna kazna" ako se vrati u Belorusiju. Svoja imena otvorenom pismu dodalo je i preko 20 srpskih reditelja i kulturnih ličnosti – među kojima su Srđan Dragojević, Vladimir Perišić, Biljana Prvanović, Nikola Ljuca i drugi.

Više od 70 istaknutih međunarodnih i srpskih reditelja i umetnika pridružilo se beloruskim filmskim stvaraocima u podršci hitnom otvorenom pismu kojim se Apelacioni sud u Beogradu i ministarka pravde Srbije Maja Popović pozivaju da spreče izručenje filmskog stvaraoca i demokratskog aktiviste Andreja Gnjota Belorusiji.

Apelacioni sud Srbije će sutra, 27. avgusta, održati završno ročište u slučaju Andreja Gnjota i odlučiće da li će ga izručiti Belorusiji ili ne, prenosi N1.

Potpisnici apela zajedno sa međunarodnim grupama za ljudska prava veruju da će se Gnjot, ako bude izručen, suočiti sa mučenjem, višegodišnjim zatvorom, pa čak i sa smrtnom kaznom.

Neki od potpisnika su i glumica i predsednica Evropske filmske akademije Žilijet Binoš, beloruska nobelovka Svetlana Aleksijevič, ruski reditelj Kiril Serebrenikov, i ukrajinski reditelj Oleh Sencov, koji je ranije bio politički zatvorenik u Rusiji.

„Srpske vlasti treba da konsultuju međunarodne organizacije za ljudska prava, koje u ovom slučaju traže hitno oslobađanje Gnjota, ističući da su optužbe politički motivisane“, rekla je nagrađivana poljska rediteljka Agnješka Holand, koja je takođe potpisala pismo.

Svoja imena dodalo je i preko 20 srpskih reditelja i kulturnih ličnosti – među kojima su Srđan Dragojević, Vladimir Perišić, Biljana Prvanović, Nikola Ljuca i drugi.

Otvoreno pismo će u utorak biti poslato Apelacionom sudu i ministru pravde.

Na listi potpisnika srpskih reditelja i umetnika su: pisac i reditelj Srđan Dragojević, filmska producentkinja Biljana Prvanović, filmski reditelj Vladimir Perišić, filmska i TV rediteljka, članica Evropske filmske akademije u Berlinu Branka Bešević Gajić, filmski i pozorišni reditelj Nikola Ljuca, reditelj, scenarista, član Evropske filmske akademije, Unije filmskih reditelja Srbije Bojan Vuletić, direktor Siniša Cvetić, filmski i TV reditelj, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Janko Baljak, filmski reditelj, producent i programer festivala Stefan Ivančić, reditelj, pisac, producent Miroslav Terzić, pisac, reditelj Ognjen Glavonić, pisac, reditelj Boban Skerlić, filmski reditelj Srdan Golubović, reditelj i programer festivala Marko Grba Sing, filmska i TV rediteljka Maša Nešković, rediteljka Tanja Brzaković, producent Jelena Mitrović, filmski reditelj Miroslav Stamatov, producentkinja Ena Bajraktarević, koordinatorka produkcije Mina Leontijević, menadžerka produkcije Lara Bajraktarević.

Kako podseća Gardijan, Gnjot, filmski reditelj koji je igrao ključnu ulogu u organizovanju saveza sportista da se suprotstave diktatorskoj vladavini Aleksandra Lukašenka, priveden je po dolasku u Srbiju prošle godine, nakon što je Belorusija izdala nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za utaju poreza preko Interpola.

Kaže da su optužbe političke.

Gnjot je proveo sedam meseci u zatvoru u Beogradu pre nego što je u junu pušten u kućni pritvor.

***

BONUS VIDEO – Zahtev da Beograd oslobodi Andreja Gnjota: Poruka poslata i ministarki pravde Popović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare