Iako je posle tri nedelje požar na deponiji 24. maja ugašen, radovi na telu deponije i dalje traju punom parom. Prema rečima direktora JKP "Duboko", deponovanje otpada iz drugih osam lokalnih samouprava, neće početi sve dok o tome ne odluče osnivači ili država. Nova.rs saznaje kako se sa otpadom bore komunalna preduzeća koja su ostala bez lokacije za deponovanje. Inače, troškovi dosadašnjih radova biće poznati početkom juna a ko će ih platiti još nije poznato.

O trenutnom stanju deponije u Užicu, za Nova.rs govori direktor JKP „Duboko“, Momir Milovanović.

„Požar i dima nema, a mi i dalje radimo na sanaciji. Prepakujemo smeće, rade se etaže koje prekrivamo zemljom. Angažovan je nešto manji broj preduzeća sa ljudstvom i mehanizacijom, u odnosu na vreme trajanja požara“, kazao nam je Milovanović.

Milovanovića smo pitali i kada se može očekivati nastavak deponovanja otpada iz Čačka i još sedam lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga?

Momir Milovanović Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„O tome neće odlučivati ‘Duboko’, to mora odlučiti neko drugi, osnivači ili država. Kada neko da nalog da se krene sa deponovanjem, tek onda je to moguće. Mi imamo osnivače, oni će odlučiti hoćemo li nastavljati deponovanje ili ne, oni ili država. Sada se svako snalazi na svoj način pa Bajina Bašta otpad vozi u Osečinu, Čačak u Kraljevo, a neki su organizovali privremeno lokacije dok se ne raši šta i kako dalje, alternative uglavnom postoje“, kaže Milovanović.

Imajući u vidu da je Momir Milovanović direktor JKP „Duboko“, pitali smo ga za njegov odgovoran stav i mišljenje, da li deponija može da nastavi da radi imajući u vidu nedostajanje dozvole za rad, koja je odavno istekla? Odgovornost prepušta drugima pa kaže da će i o tome odlučiti osnivači i Republika.

PROČITAJTE JOš:

Šta rade sa otpadom, kako se snalaze za njegovo skladištenje i imaju li rešenje ukoliko deponija ne nastavi sa radom, pitali smo direktore komunalnih preduzeća u lokalnim samoupravama koje od 3.maja ne deponuju otpad u Duboko.

„Komunalni otpad privremeno odlažemo na staru nesanitarnu deponiju u Tubićima, tamo gde je nekada i bila deponija. Čim krene deponovanje, tovarićemo ga u kamione i voziti u Duboko. Sada ne znamo kako dalje ako Duboko ne nastavi rad, rešavaćemo o tom potom“, kazao je za Nova.rs direktor KJP „Elan“ Kosjerić, Slavoljub Vujadinović.

„Opštinske strukture kao suosnivači će tražiti rešenja i odlučiti šta dalje. Mi očekujemo da deponija ‘Duboko’ nastavi sa radom, a do tada otpad skladištimo na pretovarnoj stanici u Bogojevićeima“, rekao nam je direktor JKP „Zelen“ Arilje, Milan Nenadić.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

JKP „Komunalac“ iz Lučana, smeće trajno, dok regionalna deponija ne počne ponovo sa radom, skladišti na staru deponiju u Kamencu, nekoliko kilometara od Guče.

„Na toj deponiji je i jedna privatna firma koja sa nama ima ugovor za izvođenje radova, pa to smeće buldozerima prikuplja, taba i prekriva peskom iz industrijskog kombinata Guča, kojima od livenja ostaje kvarcni pesak i koji se inače na tu deponiju odlaže. To smeće će tu ostati. Bezbedno ga skladištimo i nećemo ga odatle ponovo pretovarati. Ukoliko deponija u Užicu ne nastavi rad, motraćemo tu da deponujemo smeće, gde je inače i bila deponija“, ispričao je za naš portal direktor JKP „Komunalac“ Milomir Bešević.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ukoliko odluka nadležnih bude da deponija „Duboko“ nastavi rad, to kako su najavili neće dozvoliti građani, koji su se već organizovali da, ako treba, i svojim telima zaustave deponovanje otpada iz svih lokalnih samouprava van Užica, koje i sada otpad skladišti u delu deponije „Duboko“.

Pored vatrogasnospasilačkih jedinica više gradova i opština i helikoptera MUP-a Srbije, u gšenju požara učestvovalo je 19 privatnih i jedanaest komunalnih preduzeća. Koliko će koštati svi izvedeni radovi, prema rečima Milovanovića, biće poznato iduće nedelje, kada se završi presek stanja za maj.

BONUS VIDEO: Proglašena vanredna situacija na deponiji „Duboko“ u Užicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare