Dragoljub Bakić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bujični potoci na ulicama Beograda ovih dana mnoge su opet podsetili na jednog od dobrih duhova Beograda, pokojnog profesora i arhitekte Dragoljuba Bakića. On je još 2019. upozoravao kuda nas vodi nemar gradskih vlasti. Snimak njegovog gostovanja postao je ponovo viralan.

U razmaku od svega nekoliko sati, Beograd je dva puta zadesilo jako nevreme. Ulice su pod vodom, u saobraćaju je nastao kolaps.

Gotujući na N1, profesor Dragoljub Bakić još 2019. godine govorio je o fenomenu poplava na beogradskim ulicama posle svakog nevremena.

PROČITAJTE JOŠ

„Sedamdesetih godina, kada se to gradilo, Institut Jaroslav Černi je uradio specijalne drenaže koje su spustile nivo visoke podzemne vode na 30 cm ispod nivelete puta. Za to postoji crpna stanica u Bloku 30 sa pumpama koje spuštaju taj nivo kada podzemne vode narastaju“, pojasnio je tada Bakić.

Dodao je da nije ni pojašnjeno kada su te pumpe servisirane poslednji put, kao i da se znalo gotovo u minut kada će biti povećan nivo vode.

"Da ne bi bilo vode po putu, postoje rigole - koje su pravljene da budu šire od lopate, da bi se lakše očistile. Niko nije imao da izlopata to, niko se nije uhvatio lopata da očiste rigole. One su bile pune šljunka i zato ste imali vodu na auto-putu, za sve postoji argument. Za ovu sadašnju vlast, infrastruktura je trošak, a građenje je nešto što donosi profit - sve dok je to tako, imaćete ovakve situacije u Beogradu", rekao je tada Bakić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare