Uprkos jakom pljusku, građani Užica okupili su se ispred zgrade gradskog parlamenta, zbog neadekvatne reakcije naležnih povodom požara koji već danima gori na deponiji "Duboko" u tom gradu.

Poljoprivrednik iz Lunovog sela i jedan od organizatora protesta Jovan Mitrović na početku skupa je rekao da je možda trebalo da se protest održi ranije, navodeći da skup danas prati kiša „koja će možda jedina doprineti gašenju požara na deponiji jer nadležni su se 40 dana trudili i ništa po tom pitanju nisu uradili“.

Podseća da su proteklih dana u javnost iznošeni mnogi lažni podaci, ističući posebno izjavu direktora Zavoda za javno zdravlje o zagađenju vazduha da je sve to „vizuelna mirisna perjanica“, što su okupljeni propratili uzvicima „Ua“.

Mitrović je pitao da li je to, kako je gradonačelnica izjavila – od zapaljena tri lunovačka plasta ili je ipak od plasta deponije od milion tona nebezbedno i neodgovorno skladištene plastike, najlona, guma i drugog kancerogenog otpada koji je kancerogen kada gori.

On navodi da su u toku dana nadležni, kada su čuli za najavljeni protest, izašli sa preporukama da je ta „vizuelna perjanica“ sada malo opasnija i da se starijim osobama i deci ne preporučuje izlazak napolje.

„Kako je za 15 dana vazduh od mirisne perjanice prešao u zatrovani vazduh“, pitao je Jovan Mitrović.

Prema njegovim rečima, meštani sela iz kog on dolazi, Lunovog sela, među prvima su od deponije „Duboko“ zatrovani rekom.

„Jednu deceniju kroz tu reku prolaze otpadne vode, ništa se nije učinilo na tom rešavanju. Reka se uliva u Lužnicu, dalje u Skrapež i Moravu. Požeška sela su takođe zatrovana. A Lužička dolina snabdeva Užice hranom, a sada je zatrovana i hrana“, navodi Mitrović.

Dodaje da poljoprivrednici trpe ogromu štetu od gavranova, koji su pobegli od dima sa deponije i većinu useva su već oštetili u selima.

„Kamioni su nam uništili put, bilo je bezbroj saobraćajnih nesreća… Niko ništa nije uradio na rešavanju naših problema“, ističe Mitrović.

Prvi požar na deponiji „Duboko“ dogodio se 16. marta kada je nakon pet dana ugašen. Međutim, ponovo je buknulo početkom maja ali ovog puta dosta ozbiljnije, praćeno dubinskim eksplozijama i ogromnom zahvaćenom površinom. Dim se širi na sve strane, zavisno od vetra, a najviše ka Sevojnu i Lužničkoj dolini.

Tek posle šest dana od izbijanja požara na deponiji, Zavod za javno zdravlje Užice je na svom sajtu objavio podatke o aerozagađenju. Uz to i saopštenje kojim se građanima savetuje da što manje vremena provode napolju, pogotovo deci, te da ne otvraju prozore i provetravaju.

Zagađeno jeste a zvanično baš i nije ili tačnije, ne može se izmeriti jer ne postoji monitoring za merenje teških čestica kao što su dioksini i furani koji se oslobađaju iz ovakvih, po zdravlje opasnih požara.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare