Na poziv reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika, danas i u Užicu veliki broj škola i nastavnika u potpunoj obustavi rada. Nastavnici u ovom gradu, ovog puta će, kako kažu, ići do kraja, da se agonija završi i država izađe sa stavom treba li joj obrazovanje ili ne.

Od Vlade Srbije zahtevaju da ispoštuje propisani protokol o povećanjima zarada, bez podela na nastavno i nenastavno osoblje. Ipak najveći razlog nezadovoljstva prosvetara je nesprovođenje već dogovorenih mera za sprečavanje nasilja u školama.

Predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Branko Nikolić, nastavnik srpskog jezika u srednjoj školi “Radoje Ljubičić” za Nova.rs kaže da je nastavni kadar u Srbiji osakaćen.

“Nizom izmena propisa u prethodnim godinama, nastavnicima su iz ruku izbijani svi pedagoški alati za rad sa decom i sprečavanje nasilja. Sve se svodilo na administrativne, a ne pedagoške postupke gde nam je rad sa decom izuzetno otežan. Jedna od mera koja je tražena i na koju je Vlada pristala, ali još ne i sprovedena, je izmena krivičnog zakona po kome bi se napad na nastavnika na poslu smatrao krivičnim delom i gde bi trebalo da dobijemo viši stepen zaštite”, rekao je Nikolić.

Branko Nikolić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

On kaže da je atmosfera u društvu takva da je obrazovanje postalo nebitno, čemu svedodi činjenica da se do diploma dolazi na razne načine zaobilaznim putevima, pa samo obrazovanje više nije tiliko bitno.

“Samim tim se postepeno mesto i uloga škola, samim tim i nastavnika kao činilaca tog sistema, dodatno još više urušila. Na to se nadovezuje država sa visinom naših primanja. Došli smo u situaciju, što su svojim obraćanjem ministarstvu potvrdili i direktori škola, da je danas teško pronaći mladog čoveka, nastavnika, voljnog da radi u školi i suoči se sa svim problemima koje taj rad nosi“.

Nastavničke fakultete ne upisuju mladi ljudi.

„Kad nam treba zamena za nastavnika, kada neko ode u penziju ili na bolovanje, mi više ne možemo da pronađemo stručnu zamenu. Ukoliko se nastavi ovako, u školama neće imati ko da radi jer nastavnici u proseku imaju 25 do 30 godina radnog staža. Njih bi trebalo da zamene oni koji se sada upisuju na fakultete, ali je taj broj poražavajuće mali. Iz tog razloga nas podržavaju i dekani tih fakulteta”, dodaje Nikolić.

Prosvetari Užice Tehnička škola “Radoje Ljubičić” Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Sa druge strane sve je više onih koji biraju instant studije, gde se na različitim privatnim fakultetima lakše dolazi do diploma, kao i do posla, sledeći političke, a ne naučne ideje.

Oni koji sa stečenim akademskim zvanjem izađu iz relevantnih univerziteta, nemaju veće šanse da dođu do posla i primene stečeno znanje.

“Svedoci smo da nam najkvalitetniji uglavnom odlaze iz zemlje jer ovde ne mogu da pronađu svoje mesto. Njihove preporuke za posao nisu nažalost njihove kompentencije već neke druge stvari iza kojih oni, kao mladi i obrazovani ljudi, ne mogu da stanu. Medijski prostor je poprilično zagađen ličnostima koje postaju zvezde nekim spornim i upitnim vrednostima a ne znanjem i obrazovanjem. Tako dobijamo elitu koju više ne čini najobrazovaniji nego najekspniraniji deo društva”, ističe Nikolić i poručuje da prosvetni radnici žele da rade ali traže natrag dostojanstvo, pre svega profesije a onda i lično.

On još dodaje da je ovo vreme kada vlast ne želi u obrazovanje da ulaže mnogo jer rezultati stižu za 20 godina, kada će sadašnji političari i donosioci odluka već uveliko biti istorija.

Sa druge strane postoji i Nacinalni prosvetni savet ali je u okolnstima koje vladaju u Srbiji postao formalno telo. Sve to čini sistem u kome se obrazuju i stasavaju deca u Srbiji.

“Naša deca za drugačiji sistem od ovoga ne znaju. Stasavaju nam deca čiji su roditelji stasavali u istom jednom nakaradnom vremenu 90-ih, u kome je takođe bio urušen sistem vrednosti . Sada je za tu decu jako teško formirati sliku prave stvarnosti, kako to zapravo treba da izgleda. Što se štrajkova i ovog što se danas dešava, apsolutno je u njihovom interesu. Sve što je nastavno propušteno, mi ćemo u narednim danima nadoknaditi. U isto vreme ovo je isto tako možda jedan vaspitni trenutak gde mi pokazujemo deci da ćovek mora da bude misleće biće, da mora da ima svoj jasan stav i da se za njega bori. Mi se borimo za funkcionalnu i sigurnu školu u kojoj će svako dete dobiti maksimum obrazovanja, što je poruka roditeljima”, zaključio je Nikolić.

U Užicu nastave danas nema u Osnovnoj školi „Aleksa Dejović“, nu gradskoj opštini Sevojno, u OŠ „Slobodan Sekulić“, Medicinskoj, Ekonomskoj, Gimnaziji i Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“ u Užicu. U Prvoj osnovnoj časovi su skraćeni na 30 minuta, a u osnovnoj školi “Stari grad” nastavu ne drži deo nastavnika. Takođe, nastave nema ni i u čajetinskoj osnovnoj „Dimitrije Tucović“ i Ugostiteljsko-turističkoj školi. Istovremeno u Beograd na centralni protestni skup je otišlo nekoliko desetina nastavnika iz nekoliko škola.

U Užicu i okolini deluju tri prosvetna sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat Nezavisnost i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare