Protest protiv iskopavanja litijuma i u Bogatiću
Protest protiv iskopavanja litijuma i u Bogatiću

Obnavljanje protesta protiv Rio Tinta dovelo je do serije veoma posećenih protesta širom Srbije, a visoka posećenost u mestima u čijoj okolini je najavljeno istraživanje ležišta litijuma pokazuje da je došlo da ogromnog uznemirenja lokalnog stanovništva, saopštila je danas nevladina organizacija Arhiv javnih skupova.

Iako je na tim protestima bilo i učesnika iz drugih gradova, znatnu većinu činili su meštani, tako da se, gledano prema broju stanovnika, nesumnjivo radi o izuzetno visokoj mobilizaciji lokalne zajednice, kakva verovatno nema premca među dosadašnjim protestnim pokretima u Srbiji.

Arhiv javnih skupova objavio je podatke o posećenosti iz mesta u kojima su održani protesti protiv iskopavanja litijuma, ističući u zagradama ekvivalent posećenosti u Beogradu, srazmerno broju stanovnika.

Loznica 28. jun: 3.200-3.500 (180-200.000)

Valjevo 22. jul: oko 2.500 (60.000)

Grocka 25. jul: oko 100 (17.000)

Koceljeva 25. jul: 280 (83.000)

Negotin 26. jul: 170-180 (16.500)

Arilje 27. jul: oko 350 (73.000)

Bogatić 28. jul: oko 1.000 (188.000)

Krupanj 28. jul: oko 400 (134.000)

Grocka, protest, Rio Tinto
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Prema njihovim podacima, na protestu u Bogatiću je u nedelju bilo oko 1.000 učesnika, Krupnju oko 400, dok je u Arilju u subotu bilo oko 350. Procene za ova mesta urađene su brojanjem sa fotografija i video snimaka na društvenim mrežama aktivističkih grupa i pokreta, kao i sa medijskih priloga o ovim događajima, objašnjavajau iz Arhiva javnih skupova.

„I prema apsolutnoj i prema relativnoj veličini, najmasovniji je bio prvi protest u Loznici, ali treba imati na umu da je na tom protestu bio i najveći udeo učesnika iz drugih mesta. Posebno treba istaknuti protest u Bogatiću, verovatno najveći u istoriji tog mesta, na koji se odazvao zaista impresivan udeo lokalnog stanovništva“, ističu iz ove organizacije.

Na protestu u Negotinu 26. jula bilo je između 170 i 180 učesnika, a 25. jula u Koceljevi ih je bilo 280, a u Grockoj oko 100.

PROČITAJTE JOŠ:

Procene su urađene brojanjem sa fotografija i video snimaka koji su objavljeni na društvenim mrežama aktivističkih grupa i pokreta, kao i sa medijskih priloga o ovim događajima.

Veća relativna posećenost nego na najmasovnijim protestima protiv nasilja u Beogradu

Dodaju da su izuzetno masovni bili i protesti u Krupnju, Koceljevi, Arilju i Valjevu.

„Prilikom poređenja prema relativnoj veličini, treba imati na umu da je najveći protest u istoriji Beograda, onaj 5. oktobra 2000. godina, imao oko 120.000 učesnika. Takođe, valja napomenuti da je šest od osam ovde prikazanih protesta imalo veću relativnu posećenost nego najmasovniji protesti protiv nasilja u Beogradu prošle godine“, objašnjavaju iz Arhiva javnih skupova.

Ovoliko visoka posećenost u mestima u čijoj okolini je najavljeno istraživanje ležišta litijuma, prema oceni ove organizacije, pokazuje da je došlo da ogromnog uznemirenja lokalnog stanovništva.

Foto:N1/Aleksandar Cvrkotić; FoNEt/Đorđe Plavšić; Marko Dragoslavić/Fonet

„Iako je na ovim protestima bilo i učesnika iz drugih gradova, znatnu većinu činili su meštani, tako da se, gledano prema broju stanovnika, nesumnjivo radi o izuzetno visokoj mobilizaciji lokalne zajednice, kakva verovatno nema premca među dosadašnjim protestnim pokretima u Srbiji. To je nešto sa čime bi trebalo da računaju svi zainteresovani domaći i strani politički akteri“, ukazuju iz Arhiva javnih skupova.

BONUS VIDEO: Transparent protiv Rio Tinta u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare