Foto: Shutterstock

Građani regiona, ipak, neće morati da se prijavljuju za put u Evropsku iniju od 10. novembra. Datum početka rada Sistema za prijavu ulaska i izlaska iz EU, takozvanog entry-exit sistema, skraceno EES – ponovo je odložen. Na odlaganju su najviše insistirale Nemačka, Francuska i Holandija, jer smatraju da još nisu spremne za to.

„Vodi se rasprava da li je li središnji sistem na nivou EU spreman i mislim da sada možemo govoriti da to neće biti u novembru, niti će sistem biti uveden na svim graničnim prelazima u svim državama odjednom“, rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, piše N1.

On je dodao da na sastanku nije bilo reči o terminima i odbio da spekuliše da li će biti spreman pre kraja godine.

EES predviđa da se, pre svakog polaska na put u EU, prijavite preko online formulara ili mobilne aplikacije. U okviru prijave biće potrebno da unesete vaše osnovne podatke, vreme ulaska i izlaska iz EU i eventualne podatke o zabrani putovanja, učešću u ratovima i slično. Prijava je obavezna pre svakog putovanja i potpuno je besplatna, a potvrda putovanja stiže odmah.

Kada krenete na put, na granici će službenici uzeti vaše biometrijske podatake (otisak 4 prsta desne ruke i sken zenice oka), koji ostaju u sistemu za dalje korišćenje, pa će prilikom narednog prelaska granice biometrijski podaci biti samo provereni. EES je prvi deo sistema kontrole granica, a njegov drugi deo se zove ETIAS – sistem izdavanja dozvola za ulazak u EU.

PROČITAJTE JOŠ

I dok prijavu na EES morate da obavljate pre svakog ulaska u EU, ETIAS je dozvola za put koja važi tri godine ili do isteka pasoša, bez obzira na broj putovanja. Cena joj je sedam evra. Procedura će u većini slučajeva trajati svega nekoliko minuta, ali u pojedinim slučajevima može da traje i do 30 dana.

Uspostavljanjem EES/ETIAS sistema EU želi da uspostavi kontrolu migracija i konačno dobije tačne podatke ko ulazi na teritoriju Unije i koliko dugo ostaje u njoj.

Nadležni ipak upozoravaju putnike da se na granicama mogu stvoriti gužve u prvim mesecima primene ovog sistema, ali tvrde da će kompletan sistem dovesti do ubrzavanja procedura, a samim tim i do znatno kraćeg čekanja na prelazak granice, kada bude u potpunosti uspostavljen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare