Na gradskoj deponiji u Kraljevu izbio je u nedelju uveče požar, a smrad i zagađenje osetili su i stanari centralnih delova grada.

Prema informacijama Lokalnog fronta iz Kraljeva, oni su za požar saznali oko 22 sata, a merači zagađenja vazduha koje su sami postavili na nekoliko mesta u gradu pokazali su visok nivo zagađenja.

„Ja sam bila u Naselju Moše Pijade, koje je relativno blizu deponije, i mogla sam da osetim smrad i štipanje u očima. Otišli smo tamo oko 22.30 i vatra se već bila razbuktala. Prošlo je nekoliko vozila Vatrogasnog društva Kraljevo, trebalo bi da je do sad lokalizovan požar“, rekla je Jelena Tošić, piše N1.

Kako navodi, iz Zavoda za javno zdravlje Kraljeva tim povodm nisu se oglasili, al nisu ni obavestili građane da postoji opasnost po njihovo zdravlje, te da tim povodom preduzmu mere.

PROČITAJTE JOŠ:

„Njihovi merači nisu reagovali, ali naši jesu i pokazali su da je vazduh u Kraljevu ‘izuzetno loš’. Evo, jutros je količima PM10 čestica preko 500, a PM2.5 preko 300“, objašnjava Jelena, koja nam je ustupila fotografiju sa jednog kraljevačkog solitera, na kojoj se jasno vidi da postoji zagađenje u vazduhu.

Iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu za N1 kažu da oni rade ispitivanja na svojim mernim stanicama, ali da nisu nadležni za ovakve vrste akcidenata.

„Ti merači koji su dostupni na aplikacijama pokazuju merenja Zavoda za zaštitu životne sredine. Mi imamo merače na drugim lokacijama i ispitivanja su u toku. Mi nismo nadležni za te vrste akcidenata, već Zavod za zaštitu životne sredine u Gradu Kraljevu“, rekli su.

Redakcija N1 pokušala je da stupi u kontakt sa nekim iz Zavoda za zaštitu životne sredine u Kraljevu, ali se do objavljivanja ovog teksta nisu javili na telefon.

Prema informacijam iz MUP, požar na deponiji je prijavljen u nedelju veče oko 19.55 sati.

Na teren su izašli pripadnici Sektora za vandredne situacije, a u gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca i četiri vozila, kao pet pripadnika Gradske čistoće.

„Požar je likvidiran u 4.40 noćas, ali su tehničke službe ostale na terenu“, rečeno nam je u MUP.

BONUS VIDEO: U 80 gradova i opština ne meri se kvalitet vazduha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar