Hektari šuma livada i pašnjaka u Srbiji gore. Nacionalni park Tara gori već danima i vatrogasci muku muče zbog nepristupačnog terena. Kakva je situacija ovog jutra za jutarnji program "Probudi se" istražila je reporterka TV Nova Snježana Ostojić.

„Požar traje već danima a najverovatnije ga je izazvao grom. Vrlo je specifičan jer se nalazi na veoma nepristupačnom i strmom terenu. Imamo problem što nam se upaljeni panjevi otiskuju pa se vatra širi na dole, obično vatra ide na gore. Radimo sve kako se požar ne bi raširio na donji deo. Kada ćemo ga staviti pod kontrolu ne možemo sa sigurnošću da prognoziramo jer u narednom periodu ne očekujemo padavine a i temperature će ostati visoke“, objasnio je Marko Tomić, referent zaštite šuma i protivpožarne zaštite NP Tara.

Prema njegovim rečima na terenu su vatrogasne jedinice iz Bajine Bašte i Užica a sa njima su i zaposleni iz NP Tara.

Naglasio je da je zbog odrona stena zatvoren put Perućac – Mitrovac a takođe je zatvoren i najpopularniji vidikovac Banjska  stena kako posetioci ne bi bili ugroženi.

Osim Tare, borba vatrogasaca i meštana da obuzdaju vatrenu stihiju, ne prestaje ni u ostatku zemlje. Trenutno je aktivno oko 200 požara, gori 2000 hektara a najkritičnija situacija je na Staroj planini. Zbog čega se duplirao broj požara u odnosu na prošlu godinu, kako ih sprečiti i koliko ćemo dugo osećati posledice za jutarnji program govorio je profesor Šumarskog fakulteta Slobodan Milanović.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Ljudi veća opasnost od požara i od vrućina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar