Vapaj mlade dizajnerke sa Autokomande čiji skromni studio je u potpunosti uništilo veliko nevreme koje je juče pogodilo Beograd, ali i druge krajeve Srbije, čuli su i videli svi korisnici društvenih mreža na kojima se snimak potopljenog lokala proširio munjevitom brzinom. Redakcija Nova.rs pronašla je dvadesetpetogodišnju Unu Bakić, dizajnerku koja je pre samo šest meseci otvorila svoj prvi modni studio, uložila u njega i novac i ljubav, a sve to nestalo je preko noći. Una za naš portal priča kako je izgledala borba s vodom, kao i kakav joj je plan za dalje.

Cela Srbija je videla snimak uništenog lokala mlade modne dizajnerke, na kom sav pribor i oprema za rad pluta u prljavoj vodi koja je prodrla u njen atelje nakon velikih padavina.

Una Bakić koja je objavila snimak, ukratko je napisala šta se sinoć dogodilo dok je do kasno u noć šila u svom studio, dok je za Nova.rs do detalja ispričala kako se njen dugogodišnji san pretvorio u košmar.

Una Brkić, mlada dizajnerka, jučerašnje nevreme, šteta, lokal, studio
Foto: Privatna arhiva

„Šta da vam kažem, još uvek nisam svesna šta mi se dogodilo. Ovaj prostor nalazi se u starom tržnom centru na Autokomandi u kom ima dosta lokala. Moj tata ovde ima lokale više od 20 godina, i veleprodaja i kancelarija i magacin… Sve je poplavljeno i uništeno, šteta je ogromna. Moj studuo je odmah do njega, tako da smo oboje baš pogođeni, i materijalno i psihički“, počinje svoju priču Una.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako dalje objašnjava, lokal njenog oca je do sada plavljen više od tri puta, te je ona dobro znala da je ova zgrada na meti čim padne jača kiša. Ipak, rizikovala je i napravila svoj modni atelje pre šest meseci.

„Svi ljudi koji ovde drže lokale imaju probleme čim padne jača kiša. Nažalost, rešenja nema, tražili su pomoć, ali ništa nisu uspeli. Oni su sami gradili i pregrađivali kako bi sprečili da voda prodre u lokale, međutim sada je kiša bila jača i od njihovih prepreka“.

Una Brkić, mlada dizajnerka, jučerašnje nevreme, šteta, lokal, studio
Foto: Privatna arhiva

Una je, priča, sama bila u celom tržnom centru. Šila je celo veče jer je imala porudžbinu koju je morala da završi.

„Ja sam skoro počela da šijem. Završila sam modni dizajn, radila sam kod drugih dizajnera i taman sam dobila priliku da počnem nešto sama da radim. Tata mi je ustupio prostor, on je jako mali i skučen, ali dovoljan za moje potrebe. Baš sam posvećena poslu, svaki dan ostajem do jedan-dva noću jer želim da porudžbine budu gotove na vreme i da moji klijenti budu zadovoljni. Sreća pa sam sinoć bila tu. Sve je bilo stresno i strašno, voda je u jednom trenutku curela kao kada izađete iz kade, a onda u drugom trenutku dolazi do pucanja i odjednom ‘Bum!’, sva voda ide pravo na mene“, priseća se ona.

Blokirana u lokalu

Dodaje da je zbog nabujale voda bila blokirana u lokalu, zbog čega ju je uhvatila panika.

„Struja, prekidači na sve strane… Uhvatila me je paranoja, nisam znala šta ću. Niko nije došao da mi pomogne. Negde oko četiri ujutru morala sam da idem kući jer sam bila mokra do gole kože. Uplašila sam se što ostavljam lokal u takvom stanju, razmišljala sam šta ću zateći kada se vratim, ali nisam imala izbora“, objašnjava.

Una Brkić, mlada dizajnerka, jučerašnje nevreme, šteta, lokal, studio
Foto: Privatna arhiva

Uni je, inače, sutra rođendan, te ni u najluđim snovima nije mogla da zamisli da će joj se ovo dogoditi.

Uništen joj je sav materijal koji je kupila, kao i oprema za rad.

„Baš juče sam kupila 20 metara materijala pošto sam imala neke porudžbine i jako sam se radovala zbog toga. Ali, to je sve uništeno i raspadnuto. Mašine su takođe uništene i to mi je jako teško palo jer sam mašine kupovala polako, kada skupim novca, dakle sve po malo. Jednu sam nasledila od bake, drugu sam kupila… Džabe sve kada je upropašćeno. Ništa ne mogu da iskoristim, sve smrdi, buđ je već počela da se stvara“.

PROČITAJTE JOŠ:

A šta će dalje da radi – ni sama ne zna.

„Nemam više prostor, nemam opremu za rad, ništa. Mnogi korisnici društvenih mreža su mi pisali, dali su mi veliku podršku svojim rečima, a neki su mi ponudili i finansijsku pomoć. Međutim, ja to ne želim, ja takvu vrstu pomoći ne bih prihvatila, ali bi mi značilo da se u ovom momentu zaposlim negde. Jako volim ovo što radim i možda sam i nespremna ušla u ovaj posao, ali s puno ljubavi i volje. Ovo me je jako dotuklo i ne bih želela da klonem duhom, nego bih volela da neko prepozna moj trud, rad i želju“, kaže ova skromna devojka.

Una Brkić, mlada dizajnerka, jučerašnje nevreme, šteta, lokal, studio
Foto: Privatna arhiva

Una ističe da neće odustati od svoje velike ljubavi – od šivenja i da će biti uporna i vredna kao i do sada.

„Mislim da mi mladi ne treba da odustanemo kada nam se nešto neplanirano dogodi, baš kao meni ovo. Kada sam u decembru otvorila svoj atelje, pomislila sam: ‘Uspela sam, to je to’. I dalje mislim da jesam jer sam probala i dala sve od sebe, ali ne odustajem. Idemo dalje“, poručuje ona.

BONUS VIDEO: Nevreme sinoć izazvalo apokalipsu na ulicama Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare