Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je sa predstavnicima francuske kompanije “Vansi erports”, koji su mu predstavili plan za rešavanje problema gužvi i kašnjenja letova na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, navodi se u saopštenju.

Ministar Vesić je konstatovao da se situacija na aerodromu značajno poboljšala u odnosu na predhodnu sedmicu, ali da još uvek nije dovoljno dobra, a predstavnici “Vansija” su mu izložili plan mera koje planiraju da preduzmu kako bi se situacija na aerodromu normalizovala u što skorijem roku, navodi se u saopštenju.

Kompanija je donela odluku da poveća plate zaposlenima u “sortirnici”, odnosno onima koji rade na sortiranju i prenosu prtljaga, gde i postoji najveći problem.

“Nedostaje im oko 100 ljudi. Kompanija Vansi je na sastanku obećala da će zaposleni u sortirnici sa uvećanjem i bonusima tokom sezone moći da zarade i do 117.000 dinara, odnosno do 1.000 evra. Do sada je neto plata za ovaj posao bila oko 60.000 dinara. Kompanija će ponovo pozvati sve koji imaju sertifikate kako bi što pre nadoknadili nedostatak broja ljudi. Kompanija je najavila i bonus dobrodošlice od 60.000 dinara za tri meseca za svakog navozaposlenog”, preneo je ministar Vesić.

Ministar je naveo da “Vansi” već ima “na čekanju” oko 50 zainteresovanih, koji su u fazi bezbednosne provere i da će u narednim nedeljama, čim prođu te provere, početi da rade na sortirnici što će značiti smanjenje problema.

Minstar je istakao da je na aerodromu “Nikola Tesla”, zaključno sa današnjim danom, zabeležen 3.146.171 putnik, a da se do kraja godine očekuje više od sedam miliona, što će biti istorijski rekord, dodaje se u saopštenju.

Takođe, napomenuo je da će nacionalni avio-prevoznik “Er Srbija” do kraja godine prevesti čak 3,5 miliona putnika, što je bolje od nekadašnjih najboljih rezultata JAT iz Jugoslavije koji je imao oko pet miliona putnika u zemlji sa preko 20 miliona stanovnika.

Ukazao je i na značajno povećanje aktivnosti brojnih avio-kompanija na aerodromu: samo „Er Srbija“ je uvećala aktivnosti, odnosno broj letova, za 40 odsto, „Vizer“ za 109 odsto, „Flaj Dubai“ za 193 procenta, „Turkiš erlajns“ za 80, a „Austrijan erlajns“ za 42 odsto.

Očigledno je, dodao je Vesić, da se“ kompanija nije nadala takvoj ekspanziji broja putnika, jer iako su zapošljavali ljude, to nije bilo dovoljno“.

Ministar je poručio predstavnicima kompanije “Vansi” da svi putnici, kao i svi zaposleni, moraju da budu tretirani kao u svim drugim zemljama i zamolio ih da razmisle o uvođenju redapa koji bi bili na usluzi putnicima, što je praksa koja postoji i na drugim aerodromima, izmađu ostalih, i na pariskim.

Vesić je napomenuo i da je zamena teza da su planovi “Er Srbije” doveli do problema na samom aeordromu, jer je, kako kaže, kompanija “Vansi” znala za povećanje broja letova i domaćeg, ali i stranih avio-prevoznika.

On je precizirao da je “Er Srbija” imala probleme 17. i 18. juna, koji su prevaziđeni, tako da svi koji su kupili karte za letove nacionalne avio-kompanije ne treba da brinu, jer će bez problema moći da ih iskorite.

„Optimista sam posle ovog sastanka. Prevazišli smo najtežu krizu, a sa novim merama, verujem da ćemo doći do toga da se situacija potpuno normalizuje, pre svega, zbog povećanja plata”, rekao je ministar Vesić.

Na sastanku je dogovoreno i da se ministar Vesić i predstavnici Kompanije “Vansi” sastaju jednom nedeljno, kako bi se pratila situacija na aerodromu i efekti mera.

Bonus video: Hoće li Francuzi oterati divlje taksiste sa aerodroma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar