Pune dve nedelje đaci elitne Treće beogradske gimnazije na Vračaru, konkretno šest odeljenja, pohađa nastavu u podrumu zgrade jer se još pre početka školske godine urušio plafon u prizemlju škole. Deci je 1. septembra saopšteno da će radovi na sanaciji štete "uskoro" početi i da će sve biti završeno za petnaest dana. Međutim, radovi nisu ni krenuli, a deca ne znaju koliko će još dugo morati da borave u mračnom prostoru punom vlage. Roditelji su besni jer se problem ne rešava, direktorka Olga Čokaš se ne oglašava, a ni Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu pri gradu kao ni Ministarstvo prosvete.

Našoj redakciji javili su se zabrinuti i ogorčeni roditelji zbog „vanredne situacije“ koja vlada u Trećoj beogradskoj gimnaziji u centru Vračara. Inače, ovu gimnaziju po pravilu upisuju odlikaši, uz maksimalan broj bodova.

Prema rečima jednog od roditelja koji nam je dostavio fotografije, plafon u hodniku u prizemlju zgrade se urušio, te su zbog toga morale da bude zatvorene tri učionice.

Najgore je što su se počeci urušavanja plafona videli još u avgustu, kada su radnici krečili školu.

I od tada pa do danas, ništa nije urađeno da bi se šteta otklonila i deca neomateno pohađala nastavu.

Treća beogradska gimnazija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ja sam jako ogorčena zato što je deci rečeno 1. septembra da će jedan deo škole morati da se zatvori zbog novonastale štete. I to je u redu, tako je najbezbednije za njih. Ali smo kasnije saznali da je pucanje plafona uočeno sedam dana pre početka školske godine i da od tada niko nije prstom mrdnuo kako bi nešto uradio povodom toga“, objašnjava revoltirana majka čije dete pohađa drugi razred.

Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, svi se prave blesavi – i direktorka škole i grad Beograd i Ministarstvo prosvete.

„Svi samo svaljuju odgovornost jedni na druge, a niko da se uhvati u koštac s tim. Gradonačelnik kaže da je to nadležnost Ministarstva prosvete, a oni kažu da nemaju para i da sanaciju mogu da stave na dnevni red tek sledeće godine. Direktorka ne zna šta će i kako će to da reši“, ističe roditelj, pa dodaje:

„Deca su izmeštena u improvizovane prostorije u suteranu u kom vlada vlaga, a i mračno je. Moje dete, na svu sreću, nije u tim učionicama, ali svejedno, smeta mi zbog te dece koja borave dole. Nije u redu, niti humano. Pritom, plašimo se šta sve može da se dogodi ako se nastavi urušavanje. Ne daj Bože, šta ako se uruši ceo taj deo zgrade? Ipak je stara zgrada, rekonstruisana pre više od 30 godina“, priča za naš portal majka koja je želela da ostane anonimna.

PROČITAJTE JOŠ:

Učenik koji ide u odeljenje koje je izmešteno u podrum, zajedno sa još pet odeljenja, potvrdio je za Nova.rs da se radi o ozbiljnom problemu zbog kog su deca uplašena.

„Stara zgrada Treće gimnazije ima dva krila. Levo krilo je problematičlno. Pre početka školske godine, moleri su menjali pločice u prizemlju i okrečili ga. Tada su primetili da se međuspratna konstrukcija udubila. To se zapravo i vidi golim okom. Potom su došli inženjeri, nešto su gledali, dogovarali se, a sa njima je stigla i policija koja je rekla da taj deo škole podhitno mora zatvoriti, jer postoji opasnost da, zbog trčanja na spratu iznad, može doći do potpunog urušavanja i, ne daj Bože, neko može poginuti“, priča nam učenik.

Foto: Privatna arhiva

U tom krilu škole su, kako dalje objašnjava, tri učionice koje su zatvorene.

„Đaci iz tih učionica prebačeni su u podrum škole u kom su postojale neke učionice , doduše, to su više neki kabineti. Tako da je ukupno šest odeljenja prebačeno u podrum škole i tu slušamo nastavu već dve nedelje. Šta se dešava sa rekonstrukcijom, to Bog sveti zna. Profesori su nam rekli prvog dana škole da će rekonstrukcija biti gotova za dve nedelje. Najsmešnije je što rekonstrukcija nije ni počela, a majstore nismo ni videli“, nastavlja učenik.

Treća beogradska gimnazija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dodaje da je škola kontaktirala Gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture s obzirom da je zgrada zaštićena zakonom kao kulturno dobro, a odgovor je stigao tek juče.

„Ne znam šta su rekli. Ali se nadam da će nam brzo popraviti plafon jer od ove nedelje je počelo učenje, imamo narednih dana ispitivanje i pismene vežbe, a svetlost je nikakva, baš je mračna prostorija. Pritom, jako je zagušljivo. Prozori su veoma mali. Zamislite da boravite u podrumu nekoliko sati. Kruže informacije da ćemo biti u podrumu celo prvo polugodište. Ne smem ni da zamislim kako ćemo se grejati zimi, mislim da u podrumu uopšte nema grejanja. Horor film, verujte“, dodaje ovaj učenik.

Treća beogradska gimnazija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

I spolja propada

Zgrada ne izgleda dobro ni spolja. Kreč sa spoljnih zidova je načet sa svih strana, dok je krovna konstrukcija „sumnjiva“ zbog nekih greda koje izgledaju kao da su se odvojile od krova.

Đaci kažu da se u ovom problemu ne zna „ni ko pije, ni ko plaća“, ali da trenutno, niko ne preuzima odgovornost za novonastalu štetu.

Redakcija Nova.rs kontaktirala je školu povodom ovih navoda, ali su nam iz računovodstva ustanove saopštili da je direktorka trenutno odsutna. Ostavili smo kontakt telefon, ali nam se do objavljivanja ovog teksta niko iz škole nije javio.

Takođe, uputili smo mejl direktorki škole, kao i Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu i Ministarstvu prosvete, ali odgovora ni od jedne institucije još uvek nema.

BONUS VIDEO: Bivši đak školi poklonio bazen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare