Prajd Info Centar proslavio peti rođendan Foto:Promo

Spomenik posvećen Vjeranu Miladinoviću Merlinki vandalizovan je danas u Beogradu, samo tri dana nakon što je postavljen, javlja "Beograd prajd".

Kako su naveli na Instagramu, spomenik inicijativa nepoznatog autora i imao je za cilj da „čuva sećanje na Merlinku, koja je bila umetnica i heroj kvir zajednice u Srbiji, a surovo je ubijena“.

„Podsećanja radi, ove godine je demoliran i memorijal posvećen ubijenoj Noi Milivojev, a uprkos snimcima i krivičnoj prijavi koje je podnelo udruženje „Da se zna“, institucije nisu privodile počinioce. Beograd treba da bude grad svih svojih građana i grad u kojem ima mesta za sećanje na žrtve nasilja, a ne grad u kojem nasilnici ruše uspomene na surovo ubijene“, navode iz Belgrade pride.

Inače, na Instagram profilu Ispostujme pre dva dana objavljeno je da je Merlinka dobila spomenik u Beogradu, a na istom profilu objavljena je i biografija u kojoj se navodi se da je Vjeran Miladinović Merlinka ubijen 22. marta 2003. godine u Beogradu.

Rođen je 14. oktobra 1958. godine u Zagrebu. Posle završene srednje škole preselio se u Beograd, sa očevom porodicom, sa kojom nije bio u dobrim odnosima. U februaru 1978. godine izbacili su ga iz kuće. Prelazak u Beograd, prema autobiografiji predstavljao je najveću prekretnicu u njegovom životu. Vremenom je, družeći se sa istomišljenicima, prvo počeo samo diskretno da se prerušava, šminka, oblači uske farmerice i bavi se prostitucijom, da bi u 31. godini, 1989. odlučio da se potpuno transformiše u „Merlinku“.

Reditelj Želimir Žilnik bio je očaran njenim talentom, te je Merlinka 1986. godine zaigrala u dva Žilnikova filma Beograde, dobro jutro i Lijepe žene prolaze kroz grad, a 1995. godine ostvarila glavnu ulogu u filmu Dupe od mramora. Izdala je i autobiografski roman Terezin sin 2001. i dopunila 2002. godine. Živela je na Kalemegdanu, u zgradi Narodne opservatorije, a potom Beogradskog planetarijuma i bila njihov nastojnik. Prema rečima savremenika, bila je dobar čovek, ljudi u kraju su je simpatisali. Često su je viđali dok hrani pse lutalice na Kalemegdanu. O sebi je govorila kako u ženskom, tako i u muškom rodu, piše na Instagram profilu Ispostujme.

View this post on Instagram

A post shared by Ispoštuj me (@ispostujme)

Ubijena je 22. marta 2003. godine u ulici Grge Andrijanovića, kod Osnovne škole “Zaga Malivuk” u Krnjači. Najpre je zadavljena, a zatim i zadobila snažne udarce zidarskim čekićem. Njeno telo je pronađeno mesec dana nakon smrti u poodmakloj fazi raspadanja.

Za ubistvo je bio optužen Faik Ramadani, dok je tada maloletni Bejtul Raćipi optužen da je pomagao Ramadaniju posle ubistva. Obojica su u maju 2004. oslobođena optužbi usled nedostatka dokaza. Za ubistvo do sada niko nije odgovarao. Neposredno pre ubistva Merlinka je izjavio da planira da se povuče iz prostitucije.

***

BONUS VIDEO: Atmosfera na Prajdu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar