Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Iako je opozicija na samom početku konstitutivne sednice Skupštine opštine Užice predložila da se u dnevni red uvrsti tema deponije „Duboko“, trenutno najvećeg problema tog grada, predlog je odbijen sa obrazloženjem o neregularnosti naknadnog proširenja dnevnog reda na konstitutivnoj sednici. Tokom skupštinskog zasedanja predsednik organizacionog odbora grupe građana „Da NEdišemo Duboko“, Jovan Topalović predao je loklanoj samoupravi potpise 3.000 građana koji zahtevaju zatvaranje regionalne deponije „Duboko“ za sve lokalne samouprave osim Užica, odnosno raspisivanje referenduma sa tim predlogom.

„Smatrali smo da je pravi trenutak da se intenzivira tema problema deponije, pošto je Užice dobilo novu vlast, istina sa istim ljudima. Predali smo potpise peticije sa inicijativom za zatvaranje regionalne deponije „Duboko“ zbog ugrožavanja života ljudi i ekološkog zagađenja na teritoriji grada Užica. Naš zahtev je da predsednik Skupštine raspiše referendum na kome će se Užičani izjasniti da li u svom gradu žele regionalnu deponiju ili ne. Želimo da se građani pitaju, a ne da se „ispod žita“ uz podršku ministarke ide na proširenje deponije zanemarujući činjenicu da je reč o ekološkoj katastrofi koja nas je zadesila. Zanemaruje se i to da deponija radi bez dozvole i da su kapaciteti davno eksploatisani. Pored brojnih problema koje ovaj grad ima, smatramo da je pitanje deponije i ekološke katastrofe na prvom mestu, bez izuzetka, kaže za Nova.rs Topalović.

Užice, Skuština grada Užica. Užičani traže referendum za deponiju, deponija Duboko
Jovan Topalović Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kako će se lokalni parlament odnositi prema ovom zahtevu i da li je raspisivanje referenduma izvodljivo, pitali smo predsednika Skupštine grada Užica, Branislava Mitrovića kome je na tom mesto počeo treći mandat.

Užice, Skuština grada Užica. Užičani traže referendum za deponiju, deponija Duboko
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Pitanje deponije je kompleksno i ne treba da bude na nivou dnevne politike. Poštujem svaku inicijativu, pogotovo ako je potpiše toliki broj građana, međutim postoji jasna zakonska procedura kod raspisivanja referenduma, narodnh inicijativa i svih oblika koje građani mogu da iskoriste da bi ostvarili neka svoja prava i pokušali da afirmišu neke svoje predloge. Važan je broj sakupljenih potpisa, način na koji je sakupljen, sve je to jasna procedura definisana zakonom o referendumu. Ja taj zahtev i potpise još uvek nisam video, kada mi to bude na stolu, moći ću da dam i više informacija. To je svakako moguće čim je zakonom predviđeno a kao predsednik Skupštine ću učiniti sve da građani ispune svoja prava predviđena zakonom“, rekao je za Nova.rs Mitrović.

Šta na ovu temu misli, pitali smo i danas reizabranu gradonačelnicu, koja je pre izbora uglavnom ignorisala proteste na kojima su se građani protivili nastavku rada deponije u dosadašnjem obimu tj tražili njeno zatvaranje za svih osam lokalnih samouprava koje su, sa Užicem i njeni osnivači.

Užice, Skuština grada Užica. Užičani traže referendum za deponiju, deponija Duboko
Jelena Raković Radivojević Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Ukoliko ta peticija dođe na moj sto, ja ću razgovarati sa tim ljudima da čujem šta su njihovi zahtevi i šta oni žele. Mi moramo da znamo da je regionalno JKP „Duboko“ formirano davno, da to nije preduzeće samo grada Užica već da ima još osam osnivača. Da bi se sve dovelo u red, svi osnivači moraju da krenu iz početka, od razdvajanja otpada, a onda da takav otpad i dođe na deponiju. Sigurna sam da je javna nabavka za proširenje tela deponije, koju je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine završena, da će ovih dana biti izabrani izvođači i da će se u septemru krenuti u prošrenje tela deponije“, kazala je za naš portal gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Gradonačelnici smo još jednom preneli da građani kažu da ne žele proširenje deponije već njeno zatvaranje za sve sem Užica i da ih ne interesuje nikakva milionska investicija koja se najavljuje.

PROČITAJTE JOŠ

„Ako je to 3.000 ljudi, ja ću porazgovarati sa njihovim predstavnicima, da čujem šta oni misle i kakvo je njihovo rešenje za deponiju „Duboko“ ali još jednom kažem da je za sve osnivače jedino rešenje proširenje tela deponije i rešavanje problema na taj način“.

Regionalna depinija „Duboko“ gorela je tri nedelje počev od 3.maja.

Još uvek se vrši prelaganje otpada i posipanje zemljom a na njeno telo deponuje se samo otpad iz Užica. Ekološka katastrofa desila se zahvaljujući nestručnom upravljanju koje je zamišljenu sanitarnu deponiju pretvorilo u obično smetlište. Zbog ekološke katastrofe građani su pozivali vlast na saradnju i pregovore, organizovali proteste i protesne šetnje ali na razumevanje za to nisu naišli.

Ukoliko se politika ignorisanja njihovih zahteva nastavi, najavljuju blokadu deponije ukoliko krene deponovanje otpada iz drugih lokalnih samouprava a kamione će, kako su reli, zaustaviti svojim telima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare