Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Dvadesetčetvoročasovne blokade regionalne deponije „Duboko“ ušle su u drugu nedelju. Užičani su odlučni da neće dozvoliti kršenje svih zakona koji se tiču odlaganja otpada, zaštite životne sredine, a pre svega ustavnog prava svih građana na čist vazduh, zemlju i vodu. Sa mesta blokade vraćeno je više od 20 kamiona sa smećem a juče su kamioni, koji su na magistralnom putu stajali danima, otpad odvezli čak na teritoriju Sremske Mitrovice. To se desilo nakon ukazivanja Udruženja građana „Da (ne) dišemo duboko“ na nova kršenja zakona koja čini rukovodstvo JKP „Duboko“.

„Tuđe nas smeće trovati neće“, izričit je stav Udruženja građana „Da (ne) dišemo duboko) koji već osmi dan neprekidno dežuraju na skretanju za deponiju sa magistralnog puta. Kamionima koji dovoze smeće iz Čačka i još sedam lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga, ne dozvoljavaju deponovanje smeća. Razlog je sprečavanje daljeg kršenja svih zakona koji se tiču odlaganja otpada i zaštite životne sredine, zbog čega je Užice u maju doživelo ekološku katastrofu.

U kasne večernje sate posetili smo okupljene građane na blokadi koji se smenjuju na tročasovnim dežurstvima. Za Nova.rs kažu da odustati neće, niti dozvoliti brojna kršenja zakona koja su protekle nedelje i uvećana.

„Sedam dana na magistralnom putu su stajali zaustavljeni kamioni sa smećem, protivno Zakonu o bezbednosti saobraćaja, neobeleženi, neosvetljeni, na jednoj kolovoznoj traci. To je protivno i Zakonu o upravljanju otpadom i svim ekološkim propisima gde se jasno kaže da ukoliko otpad ne može da bude isporučen, vraća se pošiljaocu. Iz kamiona se sve vreme cedila crna smrdljiva tečnost, žalili su se okolni stanari, ni nama nije bilo lako ali smo istrajali. U nedelju, oko 8-9 časova, u pratnji direktora deponije pojavili su se vozači, odvezli kamione nakon čega je došla i cisterna komunalnog preduzeća i oprala kolovoz, za šta su nam ranije rekli da nisu nadležni“, kaže za Nova.rs jedan od okupljenih na blokadi Branko Nikolić.

Branko Nikolić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Na pitanje da li im se iz rukovodstva deponije ili gradskog rukovodstva neko obraćao, Nikolić kaže da se to nije desilo ali da se sa druge strane dečjim igrama nadmudruju sa njima, što pokazuje dodatnu neozbiljnost nadležnih u suočavanju sa veoma ozbiljnom situacijom u kojoj se Užice i njeni građani nalaze.

„Od 14. maja, kada smo organizovali prvi protest pa do danas, pozvali su nas na samo jedan sastanak, posle njihove odluke da nastave nelegalan rad deponije i našeg stava da to nećemo dozvoliti. Tada su nam dali neka obećanja koja su istog dana prekršili. Tada su nam saopštili da deponija ne raspolaže ni dozvolom za deponovanje ni dozvolom za transport otpada, niti dozvolom za procedne vode… Prvo povremenimm a onda neprekidnim blokadama, poručujemo da bez poštovanja zakona deponija neće nastaviti rad. Poslali su kamion komunalnog preduzeća iz Užica da sakuplja smeće u Bajinoj Bašti pa su mislili tako da nas nadmudre. Pokušali su da koriste druge saobrćajnice pa su napravili štetu, jer tim ulicama nije moguće kretanje tako ogromnih kamiona. Kamione sa đubretom su svesno a protivzakonito držali ovde parkirane kako bi nas rasterao smrad, ni u tome nisu uspeli. Tako da je bolje da se bave svojim poslom i vide kako da rešavaju probleme do kojih su doveli svojim nestručnim i neprofesionalnim radom a sve pod okriljem državnih institucija koje ih u tome nisu sprečavale“, dodaje Nikolić.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Posle prošlonedeljnog protesta, sa koga je poslata poruka „Tuđe nas smeće trovati neće“, sve više Užičana pruža podršku ovoj grupi građana. Na blokadama su uglavnom oni koji nisu zaposleni u državnom sektotru jer većinu strah i dalje sprečava da javno stanu iza svojih stavova. Nikolić kaže da upravo takvi nude svaku drugu podršku i da su im na tome zahvalni ali da se svakako narod osvešćuje i shvata šta su prioriteti. Iako je pogrešna politika dovela do problema na deponiji „Duboko“, svi političari, kako pozicije tako i opozicije, ne oglašavaju se na temu ovog problema Užičana.

„Svi koji žive ovde bi morali da se založe za poštovanje zakona. Ako se zakoni odnose na nas treba da se odnose i na drugu stranu, na državu, na grad, na na sve lokalne samouprave koje su osnivači JKP Duboko. Ako deponija ne ispunjava uslove, ako su dozvole za rad istekle pre dve godine, ako nema prostora za deponovanje, jer je deponija 50 odsto prevazišla svoj kapacitet, svaka politička partija može da ima svoj stav o ovome i da ga javno iznese, ali je očigledno da oni nešto pokušavaju, ne znamo šta. Mi smo jasni, ovo je isključivo građanski otpor i svako kao građanin može dati svoj doprinos bez stranačkih obeležja i političke promocije“, zaključuje Nikolić.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Na dan kada je odlučeno da deponija nastavi rad suprotno zakonu, direktora deponije „Duboko“, Momira Milovanovića pitali smo na koji način će nastaviti rad, imajući u vidu sve okolnosti i najavu građana da neće dozvoliti deponovanje? Odgovorio nam je da će rad nastaviti po starom a što se blokada tiče, da svako radi svoj posao. Šta danas misli o tome?

„O tome moraju da odluče osnivači i lokalnih vlasti, sastanak će biti iduće nedelje. Što se nas tiče, mi smo omogućili prostor za prijem otpada, ja ne mogu da idem i rešavam probleme blokade, ja sam nadležan za krug preduzeća a ne dalje odatle. Svi mogu da dovoze otpad, platili su svoje obaveze i ja ne znam šta je dalja uloga preduzeća Duboko u tome?“, pita se direktor Milovanović.

PROČITAJTE JOŠ

Građani koji ne dozvoljavaju deponovanje otpada smatraju da je uloga preduzeća „Duboko“ pre svega da radi u skladu sa zakonom te da ne može skladištiti otpad bez potrebnih zakonom propisanih dozvola. Prostor koji je nezaštićeno zemljište, kako kažu, bez potrebne infrastrukture i zaštitnih folija nije u skladu sa propisima a i novac ne menja struku koja konstantno izostaje u radu ovog preduzeća. Na osnovu toga direktora smo pitali koji su to uslovi obezbeđeni ako nisu zakonski?

„Mi smo licencu za transport u drumskom saobraćaju dobili, narednih dana očekujemo dozvolu za sakupljanje i transport, i to ćemo dobiti jer smo stekli uslov. Kada to završimo podnosimo dalje zahteve i dopunjavamo dokumentaciju, objašnjava Milovanović.

Momir Milovanović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Dozvole koje je Milovanović naveo bile su dovoljne samo za to da se kamioni koji su danima stajali puni smeća, preusmere čak na teritoriju Sremske Mitrovice jer su tamo, kako nam je rekao Milovanović, postojali zakonski uslovi za skladištenje otpada.

Na blokadama je konstantno 10-50 ljudi, zavisno od doba dana. Podrška stiže i u hrani i bezalkoholnom piću jer je od starta stav da alkohola na blokadama nema. Na svakoj podršci su zahvalni, ali najviše na ljudskoj, jer je prisustvo i kontinuitet u dežurstvima najvažniji. Grupa građana „Da (ne) dišemo duboko“ poziva Užičane da stanu u zaštitu svog zdravlja i integriteta jer je došlo vreme da se brane osnovna ljudska prava koja nisu ugrožena samo Užičanima. Kažu da svaka lokalna zajednica u Srbji ima neki problem koji se tiče kršenja zakona, te da se ćutanjem i trpljenjem ni jedan taj problem neće rešiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare