Foto: Printscreen Nova/Video

Nagrade Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) za istraživačko novinarstvo "Dejan Anastasijević" uručene su danas u Beogradu, u "Dorćol placu".

Prvo mesto je osvojio istraživački tekst novinara BIRN-a Gordane Andrić i Aleksandra Đorđevića „Lažirane isplate, fiktivna predavanja: Kako su milioni evra za ugrožene završili u tuđim džepovima“.

Nagrade je uručio novinar Branko Čečen u prisustvu podsekretarke za javnu diplomatiju Stejt departmenta SAD Elizabet Alen.Tekst novinara KRIK-a Bojane Jovanović, Milice Vojinović i Stevana Dojčinovića „Žandarm Vučković naređivao kriminalcima, uništio telefone Saleta Mutavog nakon njegovog ubistva“ osvojio je drugo mesto.

Na trećem mestu je istraživački tekst „CINS u kol centru SNS-a: Agencija za hostese, kupovina glasova i milioni u kešu“ čiji su autori Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić. Taj tekst o kol-centru Srpske napredne stanke je osvojio i Nagradu publike.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić je pre uručivanja nagrada, na panelu „Profesionalnost i sigurnost novinara u vremenu (dez)informacija“, rekao da se u Srbiji „iz godine u godinu beleži sve više napada i pritisaka na medije“.

PROČITAJTE JOŠ

Bodrožić je podsetio da o tome svedoči i najnovija lista o indeksu slobode medija Reportera bez granica na kojoj Srbija „klizi ka dnu“.

On je istakao da uprkos svemu tome postoje beskompromisni novinari koji svojim radom doprinose da građani dobijaju prave informacije.

Podsekretarka Stejt departmenta Elizabet Alen je rekla da je potrebno „zdravije okruženje“ za rad novinara koji su „na kraju dana samo ljudi, kojima, kao i svima ostalima, treba garantovati bezbednost.

Alen je istakla da uz podršku nezavisnim novinarima treba edukovati i ljude da razumeju da vesti koje se prenose medijima mogu biti i manipulacija ili dezinformacija, tako da „javnost bude otporna na dezinformacije“.

Ona je kazala i da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju nezavisno novinarstvo, i da u kontaktu s drugim vladama uvek ističu pitanje bezbednosti novinara.

Na pitanje novinara kako ocenjuje prisustvo ruske propagande u medijima u Srbiji, Alen je rekla da su SAD „apsolutno zabrinute zbog ruske propagande“ i da je uloga nezavisnih medija da ljudi u Srbiji imaju pristup pravim informacijama.

Direktor i glavni urednik agencije Fonet Zoran Sekulić je rekao da medijska manipulacija u Srbiji dovodi javnost u konfuziju i do zaključka da su na političkoj sceni „svi potpuno isti“, a rezultat je da građani govore da „nisu zainteresovani za politiku“.

Sekulić je kazao da „atmosfera krize“ tako kreirana u delu medija dovodi do toga da je lako „targetirati ljude“ koji se usude da kažu nešto u javnosti.

Za nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo koja je ove godine dodeljena 19. put, u užem izboru našlo se 11 tekstova koji su objavljeni u medijima u Srbiji.

Dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

BONUS VIDEO Novinarka BIRN-a o rezultatima izbora u S. Makedoniji: „Kazna za socijaldemokrate i njihovu lošu vladavinu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar