Za projekat "Beogradska avantura – Beotura" učenici Četrnaeste beogradske gimnazije dobili su nagradu HISTOLAB koju Savet Evrope dodeljuje za inovativnost u pristupu izučavanje istorije kao školskog predmeta.

Nagrađeni učenici, zajedno sa nastavnicima vratili su se iz Strazbura. Sa svojim projektom našli su se među osam najboljih, prenosi N1.

Nastavnica Maja Kesniknov, koja je bila sa učenicima u Savetu Evrope nosi lepe utiske sa dodele nagrade.

„To je bilo sjajno iskustvo za naše učenike. Primili su nas jako srdačno, jako su lepo sve organizovali, kako da kažem, sve onako po meri deteta“, ističe.

Prema njenim rečima, projektom su pokazali da ne rade samo na tome da đaci stiču određena znanja, nego i da razvijaju određene veštine koje će im trebati u životu.

Nastavnica Lidija Županić Šuica navela je da je ovo priča o entuzijazmu, volontiranju i radu koji je rezultirao nagradom.

„Nismo očekivali da od 440 projekta iz cele Evrope Beograd dobije nagradu, a to je nagrada i za Srbiju naravno. Sajt su radili pod našim nadzorom učenici ali ono što bih posebno naglasila to je aplikacija Beotura koja se nalazi na Google Play i na App Store platformi i moguće je da se besplatno preuzme“, ističe.

Kako navodi, ono što je teškoća za uspešne mlade srednjoškolce u daljem razvoju su finansije.

„Vrlo se teško snalazimo sa finansijama. Zato smo potražili pomoć od drugih škola, udruženja koje bi omogućilo održivo rešenje za nas. Ono što nam je trenutno neophodno je Mac kompjuter koji nikako ne možemo da nabavimo. Od 2021. obraćali smo se svima, ali to ide jako teško“, objašnjava nastavnica.

Nekadašnji učenik škole Aleksandar Hough dalje pomaže svojim drugovima.

„Ja sam napravio tu aplikaciju staru i sad treba da se najavi nova verzija. Nova verzija, za razliku od stare koja prikazuje kuda treba da se ide, ova zapravo navodi – kaže skreni levo, skreni desno. Kad se stigne onda pokaže sve u tom objektu. Kao viruelni vodič“, ističe.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar