Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Snežana Ilić iz Kovina, mesec i po dana posle porođaja u porodilištu u Pančevu, umesto da uživa s bebom Dunjom kod kuće, obilazi bolnice zbog povreda koje je novorođenče zadobilo dok se „mučilo“ u stomaku, čekajući porođaj. U razgovoru za N1 moli da joj neko objasni kako je moguće da su lekari, pored svih nalaza, toliko dugo čekali da obave carski rez.

Snežana za N1 kaže da je u porodilište primljena hitno, a porođena posle sedam dana carskim rezom, što je za posledicu imalo da se pupčana vrpca obmota detetu oko ruke i stvori oštećenje nerva.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je, priseća se, počelo 17. aprila kada se beba „umirila“ u stomaku, što je njoj bio znak da nešto nije kako treba.

Sutradan je otišla kod svog ginekologa, kod koga je vodila trudnoću u državnoj zdravstvenoj ustanovi. Lekar je utvrdio da pokreti ploda nisu aktivni i dao uput za prijem u porodilište u Pančevu. U porodilištu je Snežanu pregledalo dvoje lekara, i oboje su se, tvrdi, složili da nema dovoljno plodove vode, a CTG je pokazao tahikardiju ploda.

„Gde god je stavio ultrazvuk, svugde je bila pupčana vrpca. Rekao je da je previše“, prepričava sagovornica N1 kako je tekao pregled i konsultacija dvoje lekara na prijemu.

Dodaje da je na sopstvenu odgovornost tražila da je puste iz porodilišta da ode kući po stvari i da se iste večeri vratila u porodilište.

Foto: Shutterstock

Lekar koji je ranije tog dana rekao da je previše pupčane vrpce, iste večeri konstatuje da stanje nije za carski rez, tvrdi naša sagovornica.

Drugi lekar, pak, je tvrdio da je beba loše jer nema dovoljno plodove vode, „da se muči i da nije dobro“, dodaje Snežana.

„Nema koji doktor nije, kada je radio ultrazvuk, rekao da je u svakom džepu gde treba da bude plodova voda, da je pupčana vrpca tu i da je previše“, napominje mama iz Kovina.

Čekajući porođaj, iz dana u dan

I tako su prolazili dani do porođaja i kontradiktorne izjave lekara.

„Gleda me treći doktor po redu, kaže nema ništa vode, da završavamo ovo. Javljam kući: „danas se porađam“. Vraća me nazad i nema ga da se pojavi više“, priseća se Snežana.

Sutradan je pregleda četvrti lekar po redu i takođe zaključuje da nema plodove vode. Na njeno pitanje da li je beba dobro, lekar odgovara da nije i da se muči, dodaje ova mama.

Tada je doktor obaveštava da u 18 časova počinju sa izazivanjem porođaja. Međutim, nekoliko sati kasnije pregleda je još jedan lekar, u ovom slučaju načelnik. On zaključuje da beba može da izdrži još sedam dana i odlaže porođaj, tvrdi naša sagovornica.

To je bio 22. april. Sutradan, 23. aprila, ponovo stiže mišljenje lekara – ipak mora da se izazove porođaj i te večeri joj daju lek za otvaranje grlića materice.

Narednog dana, 24. aprila, dobija još jedan lek, a kako se ne dešava ništa, lekari odlučuju da u naredna 24 sata daju još jednu dozu.

Ujutro 25. aprila Snežanu odvode na prirodan porođaj, ali je, prema njenim rečima, u porođajnoj sali odlučeno da se obavi hitan carski rez. Objašnjava da su lekari doneli ovakvu odluku jer je CTG pokazao da beba više ne može da izdrži.

Tako je ova žena na svet donela treće dete. I kada je mislila da se sve završilo, saznaje da nije.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare