protest prosvetnih radnika Nišavskog okruga Foto:Radule Perisic/ATAImages

Više stotina prosvetnih radnika iz Niša, Pirota, Prokuplja, Bele Palanke i drugih mesta na jugu Srbije protestovalo je danas ispred zgrade u kojoj se nalazi sedište Školske uprave u Nišu. Oni su zatražili bolji položaj, veću bezbednost i veće plate zaposlenih u školama.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić rekao je na prostestu da je Vlada obećala izmenu Krivičnog zakonika, ali da taj zakonik još nije ušao u proceduru za izmenu.

„Tražimo status sličan statusu advokata, koji podrazumeva zaštitu prosvetnog radnika na poslu i na putu od posla do kuće. Tražimo da kazne budu drastične, da prestupnik može da ode u zatvor od tri do osam godina, u zavisnosti od učinjenog dela“, istakao je Ćirić.

On je kazao da je u Nišu danas nastavu obustavilo više od 50 osnovnih i srednjih škola, što je više od 90 odsto škola u tom gradu.

„Vlada ima rok do 2. oktobra da preispita svoje odluke. Ukoliko nema adekvatnog odgovora Vlade prostestovaćemo 2. oktobra, a ukoliko i posle toga ne bude pozitivnog odgovora sindikati su spremni da svoj štrajk radikalizuju. Verujem da će u jednom trenutku doći do kolapsa našeg obrazovnog sistema, što nije dobro“, istakao je Ćirić.

Prosvetni radnici su nakon obraćanja predstavnika sindikata ispred prostorija Školske uprave organizovali protestnu šetnju do Trga kralja Milana.

Oni su nosili sindikalne zastave i transparente na kojima je pisalo „Vratimo dostojanstvo nastavniku“ i „Stop urušavanju prosvete“,

BONUS VIDEO Prosvetari blokirali Nemanjinu ulicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar