Poplave širom Evrope zabrinule su stručnjake u Srbiji, zbog porasta nivoa vode u Dunavu, koji je najviši u poslednjih 10 godina. Ova međunarodna reka ne predstavlja međutim veliku opasnost za našu zemlji, ali porast nivoa njene vode utiče na pritoke, pre svega Savu, koja bi u Beogradu mogla izazvati havariju.

Nakon što su poplave pogodile delove Nemačke, poplavne vode nastavljaju da rastu, a vodostaj Dunava je porastao prema Austriji i Mađarskoj, što je i u Srbiji izazvalo zabrinutost, jer ova „dominantna reka“ utiče na porast vode u svim njenim pritokama, od kojih nam prete poplave.

Foto: Michaela STACHE / AFP / Profimedia

„Dunav je kroz Beograd regulisan na poplavne vode, a kad bi se izlio u glavnom gradu to bi bilo ravno kataklizmi. Imamo hidroenergetski sektor Đerdap 1 i 2, koji potpuno regulišu tok ove reke sve do Novog Sada. Tako da kad postoji najava nailaska poplavnog talasa na međunarodnoj reci, onda se pojačano prazni akumulacija jer se proizvodi više električne energije“, objašnjava za Nova.rs profesor Aleksandar Anđelković, doktor biotehničkih nauka sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i stručnjak za ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa.

Sava opasna za nasipe koji su uništeni

On, međutim, naglašava da su pritoke Dunava, pre svega Sava, razlog za ozbiljnu brigu.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Dunav je na nekim mestima porastao i preko šest metara, što je mnogo. U gornjem delu svog sliva je kao i svaka reka manjeg kapaciteta proticanja, a te vode kako dolaze ka nama se rasplinjavaju. To je ogromna reka i manja je verovatnoća da se kod nas izlije. Može ipak doći do sporadičnog izlivanja u delovima Vojvodine, gde se korito dodatno raširi. Ono što brine je činjenica da Dunav diktira proticaj Save. Uspon vode može da izazove izlivanje u zoni koja je najrizičnija, a to je nasip na novobeogradskoj obali“, kaže profesor.

Nelegalna gradnja, koja godinama nekontrolisano traje, i zatrpavanje nasipa, tačnije ljudski faktor, biće glavni krivac ako se Sava izlije.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„U poslednjih 10 godina, kako se rukovodi tim nasipom, rizik od poplava, odnosno izlivanja, povećan je čak 50 puta. Kad zbog visoke vode Dunava, Sava ne bude mogla da se ulije, doći će do njenog izdizanja, kao što je bilo 2014. Besomučno prekopavanje nasipa, kako kome zatreba, dovešće do havarije. Građani bez dozvola nelegalno grade, nasip buše kako im padne na pamet, a ne postoji mogućnost da se preko nasipa prokopa kanal. Oni ne mogu da se popravljaju, samo da se ispočetka sagrade na nekoj deonici“, objašnjava profesor Anđelković.

Pročitajte još:

Poplaviće garaže u Beogradu na vodi

Ako se Sava zadrži na visokom vodostaju tokom 10 dana i stigne do krune nasipa, može se očekivati da usled velikog pritiska dođe do proboja na novobeogradskoj obali.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Sa strane ‚Beograda na vodi‘ je viša obala, pa nije ugrožena na isti način. Međutim, podzemni delovi zgrada, kao i garaže ovog kvarta, su ispod nivoa Save. To naselje je na samoj obali i bezbednost infrastrukture direktno zavisi od reke. Tamo pumpe rade tokom 24 sata, a kad Sava raste, poraste i nivo podzemnih voda. Te pumpe, nažalost, u nekom trenutku više neće imati kapacitet da prebace veliku količinu vode i doći će do poplava u garažama, koje su, znamo svi, pune skupocenih voznih parkova, a kad se jedan Ferari nađe pod vodom, gubi svaku vrednost“, upozorava profesor.

Razlog za paniku realno postoji, kažu za Nova.rs u Republičkom hidrometerološkom zavodu (RHMZ).

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Poplava nije retka pojava na Dunavu, kao ni ovakvi talasi kakvi su sad u Evropi. Ovo je rezultat jakih padavina koje su se dešavale na području Nemačke, Češke, Austrije i u delovima Hrvatske. Ta voda sad stiže kod nas. Vrh talasa trenutno je kod Bratislave i kreće se ka nama. U sledećih pet do šest dana biće većeg porasta nivoa vode, pa će na određenim stanicama prevazići prvi stepen redovne odbrane od poplava“, kaže za Nova.rs Dejan Vladiković, hidrolog u RHMZ.

Poplave izaziva i ljudski faktor

U Srbiji će od Bezdana do Slankamena, ušća Tise u Dunav, biti organizovana redovna odbrana od poplava.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

„Nije to ništa katastrofalno, samo podrazumeva stalna dežurstva. RHMZ da prognoze i onda javna vodoprivredna preduzeća sprovode mere odbrane od poplava. Ne očekujemo da će Beograd, Zemun i Pančevo ući u ovu odbranu. Hidroelektrana Đerdap će izvršiti pojačana pražnjenja. Realno, postoji razlog za paniku, svi nadležni preduzimaju mere, ali postoje slaba mesta na određenim sektorima. Imali smo od jutros dosta poziva iz Novog Sada, pre svega sa novosadskog kamenjara, jer oni su prvi ugroženi“, objašnjava Vladiković.

U našoj zemlji poplave se dešavaju usled jakih padavina, ali i inertnosti građana i navike da đubre odlažu u reke.

Foto:Opština Svrljig

„One se tako zatrpavaju i lakše i brže izlivaju. Što se tiče Save, vrh talasa očekujemo u toku sutrašnejg dana, ali je ispod granica redovne odbrane od poplava. Za Beograd je specifično da je pod uticajem onoga što radi Dunav. Što se tiče nasipa, zbog poznatih događaja u prošlosti i narušavanja njegove odbrambene funkcije, može doći do problema kada bi na Savi bili mnogo veći porasti, što će se događati ubuduće, ali ne u ovom talasu“, tvrdi hidrolog Vladiković.

Poginulo petoro ljudi

Podsetimo, u Evropi je sav rečni saobraćaj duž Dunava zaustavljen u oblasti Donje Austrije. Dunav se izlio u trećem po veličini gradu u Austriji, Lincu ostavljajući područja blizu obala reke potopljena. U Mađarskoj su prognostičari upozorili na značajne padavine u naredna tri dana, a postoji zabrinutost i da će se porast vodostaja proširiti na plavnu ravnicu Dunava u Slovačkoj.

Foto:Harald Dostal / imago stock&people / Profimedia

Transport tereta i dalje je zaustavljen na Rajni u nekim oblastima južne Nemačke, iako vlasti u Baden-Virtembergu na jugozapadu kažu da će nivo vode pasti u narednim danima.

U poplavama je stradalo pet ljudi, nakon što je jaka kiša dovela do izlivanja reka iz korita u Bavarskoj i Baden-Virtembergu. Jedna od žrtava bila je žena koja je izgubila život jer je njen automobil potopljen zapadno od Minhena, a nemački mediji su potvrdili da je u Bavarskoj nestao i jedan vatrogasac.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iako je nemačka meteorološka služba proglasila kraj talasa obilnih kiša u južnoj Nemačkoj, nivo vode u istorijskom gradu Pasau, gde se spajaju tri reke, sada je porastao za skoro 10 metara, što je najveći porast vodostaja u proteklih 10 godina.

***

BONUS VIDEO: Matić o katastrofalnim poplavama u Njemačkoj: Još je kritično, najmanje pet mrtvih na jugu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare