Crna Gora, lekar, doktor, doktorka, plate, bolnica
Foto: Shutterstock

Zdravstveni radnici u Srbiji imaju najniže plate u Evropi, što je jedan od razloga zašto je u poslednjih 10 godina više od 6.000 njih napustilo našu zemlju. U Rumuniji zarađuju i do 7.000 evra, a u komšijskim državama trude se da ih zadrže tako što im grade jeftine stanove. Prema rečima naših lekara, većina penziju dočeka “pod kirijom” jer je od državne plate nemoguće zaraditi za nekretninu, što sebi mogu da priušte isključivo radom u inostranstvu.

Plata lekara u Srbiji je sramota. Lekar specijalista u našoj zemlji mesečno zaradi oko 1.000 evra, odnosno 120.000 dinara, dok njegov kolega u susednoj Crnoj Gori ili Makedoniji primi 1.500, u Hrvatskoj 2.700, Sloveniji 2.000 do 3.000, Albaniji i Bugarskoj oko 2.000 evra. U Rumuniji ova zarada ide i do 4.000, a za subspecijaliste i do 7.000.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osim što imaju najniže plate u regionu, lekari u Srbiji nemaju nikakve povlastice, iako su im one pompezno obećavane još od 2020, od pandemije, u kojoj su mnogi žrtvovali svoje zdravlje spašavajući građane od smrtonosnog virusa.

Plate i stanovi

Zbog loših uslova rada i niskih plata, iz Srbije, ali i iz zemalja regiona, zdravstveni radnici svakodnevno odlaze u velikom broju.

Međutim, države se na različite načine trude da zadrže lekare i druge medicinare u svojoj zemlji.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Priznanje se mora odati Rumuniji, čija je Vlada opredelila visoke plate za zdravstvene radnike i time doprinela čak i povratku iskusnih lekara iz Zapadne Evrope, ali i zadržavanju mladih.

Takođe, pohvale idu i Crnoj Gori, zemlji u kojoj već dve godine problem „odliva belih mantila“ pokušavaju da reše jeftinim stanovima, što je u Srbiji omogućeno samo pripadnicima snaga bezbednosti.

Tako je početkom ovog meseca počela izgradnja stambenog objekta za 59 zdravstvenih radnika u opštini Kotor, koja je regionalni zdravstveni centar Crne Gore. Medicinari će u ovom objektu dobiti mogućnost da kupe stan po cenama daleko nižim od tržišnih, po 1.100 evra po kvadratu.

Foto:Shutterstock/DVAD

Jeftiniji stanovi za lekare rezultat su bliske saradnje lokalnih vlasti i države, odnosno Ministarstva zdravlja.

„Kotor je regionalni zdravstveni centar i veliki broj medicinskih radnika teško da sa svojim platama može da reši stambeno pitanje. Naša misija je da se više nikada ne ponovi da sugrađani koji decenijama brinu o našem zdravlju i životima, u penziju odu kao podstanari, u teškim okolnostima“, naglasio je Vladimir Jokić, predsednik Opštine.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U ovoj komšijskoj državi je izgradnja jeftinih stanova za zdravstvene radnike uveliko praksa. Prošle godine u Podgorici, ali i u drugim gradovima, stotine lekara dobilo je mogućnost da kupi stan po najpovoljnijim uslovima.

U Srbiji stanovi samo za „bezbednjake“

Iako je odliv lekara zabrinjavajuć u čitavom regionu, a pre svega u Srbiji i Hrvatskoj, u našoj zemlji ovakve ideje postoje, ali samo na rečima.

Podsetimo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, izjavio je u aprilu prošle godine, da bi projekat izgradnje jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti mogao da se proširi i na druge ciljne grupe.

Foto:TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ,

„Postoji ideja u vladi da se prave stanovi za druge ciljne grupe, kao što su mladi bračni parovi, profesori, lekari, medicinske sestre i tako dalje. To je za sada samo na nivou ideje, a da li ćemo ići dublje u realizaciju tog projekta, to ne mogu sad da vam kažem“, rekao je tada Vesić.

Ova najava međutim nije originalno njegova, jer se sećamo i da je nekadašnja potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, još 2020. godine izjavila da će se projekti jeftinih stanova sa bezbednjaka proširiti i na lekare i prosvetare.

Foto:Tanjug

Od ovih najava se, nažalost, nikad nije odmaklo, pa su jeftine stanove po ceni od 500 evra po kvadratu, dobili samo pripadnici snaga bezbednosti.

Zadržati mlade lekare u zemlji

Zdravstveni radnici u Srbiji oduševljeni su projektima u susednoj Crnoj Gori, ali i idejama naših ministara, iako sumnjaju u njihovu realizaciju.

Pročitajte još:

“Bila je to sjajna ideja i najava ministra Vesića, ali nikako da takav projekat realizuju. Iz naše zemlje otišlo je više od 6.000 lekara u poslednjih 10 godina, a jedan od glavnih razloga je upravo finansijske prirode. Većina zdravstvenih radnika u Srbiji penziju dočekaju kao podstanari što je velika sramota. Od plate u državnoj službi nemoguće je tokom karijere sakupiti dovoljno novca za stan, čak i oni koji rade duplo, državno i privatno, teško da mogu da reše stambeno pitanje”, kaže za Nova.rs dr Gorica Đokić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Foto:privatna arhiva

U Beogradu se neprestano gradi, objekti svakodnevno niču u naselju „Beograd na vodi“, a na Nova.rs pisali smo čak i o stambenom objektu koji je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. Ipak, nikome ne pada na pamet da obezbedi jeftinije stanove za medicinare, koji su u svim bolnicama u zemlji deficitarni i pacijente uskoro neće imati ko da leči.

“Ako bi izgradili stanove za lekare, posebno za mlade koji su tek završili studije, to bi bilo izuzetno, jer bi tako sigurno ostali u Srbiji. To je jedan od koraka koji bi ih zadržao, pa makar da ih smeste i u Beograd na vodi, jer se tamo neprestano gradi, a sve deluje prazno. Tako ćemo dobiti razlog da pohvalimo taj projekat”, naglašava Đokić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsećamo, osnovne studije na Medicinskom fakultetu traju šest godina, posle čega slede dve godine staža/prakse, a potom još četiri do šest godina specijalizacije. Nakon tih dugih i napornih 10 do 15 godina školovanja, lekar u Srbiji dobija titulu specijaliste, koji život posvećuje spašavanju drugih, a njegova plata jedva da prelazi 1.000 evra.

***

BONUS VIDEO: Srpski lekari masovno odlaze u inostranstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare