Protestna tribina "Napad na Vuka Cvijića - Nećemo dozvoliti da se prećuti" održaće se danas u 18.30 sati na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a direktan prenos obraćanja govornika moći ćete da pratite na portalu Nova.rs. Tribini će prethoditi protestno okupljanje građana i novinara u organizaciji Koalicije za slobodu medija, u 18 sati na na Platou Filozofskog fakulteta.

„Pozivamo Vas da podržimo Vuka Cvijića, kao i sve novinare koji časno obavljaju svoj posao, jer sada svako može postaviti pitanje – ko je sledeći? Neophodno je da ovim skupom podržimo profesionalno novinarstvo i poručimo da se neće “ućutkati glasovi istine”. Ovaj napad je posledica onoga na šta članovi Koalicije stalno ukazuju, a to je koliko je važno da se pretnje koje dobijaju novinari i novinarke procesuiraju, jer će u suprotnom eskalirati u fizičko nasilje“, navodi se u pozivu na okupljanje.

Na pomenutoj tribini, koja će uslediti nakon okupljanja, govoriće:

Svetlana Ceca Bojković, glumica

Bojana Savović, tužiteljka

Katarina Petrović, policajka iz Valjeva

Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta UB

Dragoljub Draža Petrović, Danas

Stevan Dojčinović, KRIK

Filip Švarm, Vreme

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Podsećamo, novinar „Radara“ Vuk Cvijić napadnut je u 29. maja u Kosovskoj ulici, kada je na njega nasrnuo direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević, koji ga je najpre vređao a potom udario pesnicom u glavu.

Prvo osnovno tužilaštvo otvorilo je istragu o napadu u kojem je Cvijić zadobio povrede nagnječenja mekih tkiva vilice. U saopštenju koje je usledilo, United Media nazvala je napad „bezumnim“ i pozvala institucije da napadača hitno osude u skladu sa zakonom. Redakcija političkog nedeljnika „Radar“ uputila je istog dana otvoreno pismo svim nadležnim institucijama, kao i ministru unutrašnjih poslova, premijeru i predsedniku Srbije, u kojem ih poziva da do kraja ispitaju sve činjenice napada. Do sada, pismo nije izazvalo odgovor onih na koje je adresirano.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare