Foto:Screenshot/Instagram192.rs/Amir Hamzagić/Nova.rs/J. M. S./ATAImages/A.K./ATAImages/Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Da živimo u čuvenoj britanskoj satiričnoj seriji “Monti Pajton”, sve ovo čemu svedočimo iz dana u dan, bilo bi normalno i očekivano. Ipak, nismo u malom ekranu, već nas naša realnost svakodnevno bombarduje neverovatnim, ali istinitim dešavanjima. Jedna od njih je i ta da gradski požar u Srbiji ne može biti ugašen ako izbije tokom zvanične posete predsednika Francuske ili da u našoj zemlji postoji spisak za verbalne delikte, što je “sasvim regularna” pojava.

U svetlu očuvanja prirode, kao i protesta protiv rudnog zagađenja, saznali smo da u Srbiji postoje ljudi, odbornici SNS, koji su odbacili predlog da vodozahvati koji sprečavaju protok vode budu očišćeni od đubreta i uginulih životinja, ili da je sve više građana koji sami kažnjavaju one za koje smatraju da su im naneli nepravdu, jer ko će u “banana državi” da čeka na pravosuđe.

Nema gašenja požara – stigao je Makron

Kuljao je dim nad Novim Sadom u podne 30. avgusta, ali niko nije dolazio da gasi pobesnelu vatru. Gde su bili vatrogasci? Pa, bili su u putu, zaglavljeni u saobraćaju…

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako smo mogli da čujemo u vestima, iako je izbio veliki požar kod Gradske deponije i sve službe su izašle na teren, sa svim raspoloživim ljudstvom i mehanizacijom, dolazak vozila na mesto požara otežavala je “vanredna situacija u saobraćaju zbog posete predsednika Francuske Emanuela Makrona”.

Nema vode zbog đubreta, ali ne damo da se čisti

Na plus 40 stepeni u hladu, građani Majdanpeka tokom dve nedelje nisu imali vodu, a razlog je – đubre i crkotine! Naime, vodozahvati u ovom gradu, nedeljama su zapušeni usled nagomilanog mulja, smeća, ali i uginulih životinja.

Foto: X/Ne Dam Nu Dau

Na sednici Skupštine opštine ovog grada odlučuju, (ne)normalno, da ne očiste vodozahvate! Ova sednica će zato, kako smo već pisali na Nova.rs, ući u anale beščašća Srpske napredne stranke, jer su njihovi odbornici odbili da glasaju za to da se temeljno očiste vodozahvati i da građani Majdanpeka, među kojima su i oni, konačno dobiju vodu.

Inače, vodozahvat Pustinjac i jezero Veliki Zaton, ostali su gotovo potpuno bez vode u drugoj polovini avgusta, a aktivisti kažu da je do toga dovelo rušenje venca na planini Starica, ali i nebriga lokalne vlasti za čišćenje jezera.

Severina – persona “non grata”

Tokom prošle nedelje ceo region brujao je o Severini. Ne o novom singlu, koncertu, braku, razvodu, već o privođenju pevačice na graničnom prelazu, kada je dolazila, tačnije pokušala da dođe – u Srbiju.

Severina

Nikome u startu nije bilo jasno zašto je hrvatska pevačica privedena na informativni razgovor, ali ubrzo nam je stigao bizarni odgovor iz vrha srpske vasti, kojem se nismo nadali.

Ministar policije Ivica Dačić nonšalantno je objasnio da je Severina Vučković zadržana nekoliko sati na granici jer postoje „spiskovi o verbalnim deliktima„, a ona ih je, očigledno, prekršila. Da situacija bude još neverovatnija, javio se čak i tvorac tih spiskova, verovali ili ne – potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin.

Foto: Nova S/Video

Iako sagovornici Nova.rs upozoravaju da je verbalni delikt zakonom zabranjen i da su svi oni koji su pravili spiskove osoba, samo zato što kritikuju vlast i koji su po njima postupali, zloupotrebili službeni položaj, oni bi zbog toga u svakoj drugoj državi krivično odgovarali. Ali ne i u ovoj, u kojoj je ovo još samo jedna (ne)normalna vest u nizu.

Kazna za krađu – šišanje

Poslednjeg dana avgusta, Srbijom se raširila vest koja bi u svakoj zemlji izazvala čuđenje i revolt, ali kod nas je potez, ne tako običnog građanina, pozdravljen sa razumevanjem.

Pročitajte još:

Naime, tri maloletnika stara 15, 14 i 12 godina provalili su 25. avgusta u benzinsku pumpu u jednom selu kod Bele Crkve, a iz objekta su ukrali energetska pića i novac. Dva dana kasnije, vlasnik pumpe ih je pretukao i terao da „za kaznu“ na ćelavo šišaju jedan drugog dok je on to snimao telefonom.

Građani sudu plaćaju dugove

Vest koja je revoltirala građane Srbije, pre svega one koji redovno namiruju obaveze prema državi, odjeknula je nakon što je saopšteno da će iz tekuće budžetske rezerve, koja služi za namirenje vanrednih troškova, biti izdvojeno više od 80.000 evra za Prekršajni apelacioni sud u Beogradu.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovu velikodušnu sumu, sud će dobiti kako bi mogao da plati – dug za struju.

Iz novčanih rezervi koje uplaćuju građani, pored troškova električne energije, ovom sudu uplatiće i novčana sredstva za izvršenje naloga iz prinudne naplate. Međutim, u bazi dužnika u prinudnoj naplati Narodne banke Srbije, koja je inače za nju i nadležna, navodi se da ovaj sud nije evidentiran kao dužnik.

U sve ove vesti, bilo bi teško poverovati i mislili biste da se neko sa vama šali, da ih čujete u nekoj drugoj zemlji. Ipak, u Srbiji su deo realnosti, koju mi, nažalost, iz dana u dan, moramo da živimo.

***

BONUS VIDEO: Probudi se, slučaj Severina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare