Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović u izjavi za naš portal kaže da je odluka o uvođenju obaveznog nadzora za građane koji od petka u 18 časova ulaze u Srbiji uvedena zbog "velikog požara", kako je opisao epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. On objašnjava da će građanima koji dolaze iz zemalja sa porastom broja obolelih od korone biti uručivano obaveštenje prema kojem su obavezni da se u roku od 24 sata jave u kovid ambulanti doma zdravlja kojem pripadaju.

Do petka se u Srbiju ulazi po ustaljenim procedurama, a od petka važe nova pravila. Naš sagovornik objašnjava da je reč o „blažoj meri prelaznog karakteta, dok se situacija ne proceni težom“.

Tidorović navodi da će inspekcijski organi na granicana dobijati spisak i pregled zemalja u kojima je povećan broj zaraženih, a on bi u ovom trenutku toj listi dodao i Albaniju, u kojoj takođe letuje veći broj građana Srbije.

Branislav Tiodorovic Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

„Svaki građanin će na granici, uz vraćen pasoš, dobiti i obaveštenje o tome da je obavezan da se javi u kovid ambulantu domu zdravlja kojem propada. To nije onaj zdravstveni nadzor gde inspekcija izdaje nalog, pa rešenja, pa se onda prati da li se neko toga drži. Ipak, postoji obaveza da se u roku od 24 časa javi ambulanti na njegovom području. Domovi zdravlja će dobijati spiskove i policija će ih obaveštavati o tome“, objašnjava Tiodorović.

Nakon prijavljivanja u kovid ambulantu, sve zavisi od procene zdravstvenog stanja i eventualnih simptoma.

„Ako se utvrde tegobe, radi se kompletan pregled – krvna slika na osnovu koje se utvrđuju parametri, a ako postoji sumnja, radi se i snimak pluća. Na osnovu toga lekar odlučuje da li tu osobu pušta kući, uz sugestiju da bude u desetodnevnoj samoizolaciji, ako je za bolnicu šalje se uputom u bolnicu“, objašnjava Tiodorović.

Ukoliko se utvrdi bilo kakav simptom – pravac bolovanje

„Piše se bolovanje ako se utvrdi simptomatologija, bez obzira na to da li je lakša ili ozbiljnija slika. Bez obzira da li ide kući u samoizolaciju ili na Infektivnu klinuku, on dobija bolovanje“, kaže Tiodorović.

Napominje da je reč o situacijama u kojima je neko svojom voljom otišao na more, pa mu neće biti isplaćivano 100 odsto zarade, kao u vreme vanrednog stanja, već 65 odsto.

Naš sagovornik ističe i da će Krizni štab dalje odluke donositi u skladu sa epidemiološkim prilikama.

„Može da se desi da mi već sledeće nedelje kažemo da strani državljani ne mogu da uđu u Srbiju bez PCR testa“, napominje Tiodorović.

On navodi da bi u slučaju pooštravanja mera, građani Srbije bili duđni da se testiraju po ulasku u zemlju.

Radovanović: Mere opreza i nedostatak logistike

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Nova.rs da je, imajući u vidu učestalost kovida 19 u susednim zemljama i broj naših građana koji se vraćaju s letovanja, razumno je da se uvedu određene mere opreza.

„Najblaža takva mera je zdravstveni nadzor, što podrazumeva sačekivanje na graničnom prelazu svih povratnika, odnosno posetilaca iz ugroženih područja. Pogranični sanitarni inspektor tom prilikom otkriva sve putnike koji ispoljavaju znake bolesti i daje nalog za njihovu izolaciju, a ostalima uručuje rešenje o nadzoru“, kaže Radovanović.

Zoran Radovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Najtolerantnija varijanta je samo pisani savet da se jave lekaru osobe koje se narednih (recimo 10) dana osete loše. Više smisla ima instrukcija putnicima da u određenim intervalima posećuju lekara koji će proveravati njihovo zdravstveno stanje i, eventualno, imati diferencirani pristup, zavisno od verovatnoće izlaganja, podataka o pacijentu i drugih okolnosti“, navodi Radovanović.

On dodaje i da pravi zdravstveni nadzor podrazumeva da putnik da podatke o svom mestu boravka, pa da se o njegovom povratku obavesti i regionalni zavod za javno zdravlje, odnosno nadležna kovid ambulanta. Ukoliko povratnik “zaboravi“ na tu svoju obavezu, potražiće ga lokalna sanitarna inspekcija.

„Koja god varijanta da se prihvati, potrebna je određena logistika. Neophodno je pokriti sve granične prelaze i obezbediti danonoćno dežurstvo pograničnih sanitarnih inspektora ili drugih obučenih lica. To je verovatni razlog što se okleva sa ovom merom“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare