U poslednje vreme mnogo više se priča o preventivnim pregledima i apeluje se na sve građane da ne zanemaruju sebe i svoje zdravlje, a posebno oni koji žive u unutrašnjosti Srbije i kojima doktor nije "na dohvat ruke" kao u gradu. "Nemam vremena, daleko mi, ne mogu da čekam termin", samo su neki od izgovora. Ni naša sagovornica Tatjana Macura, poslanica i predsednica Udruženja "Mame su zakon" nije bila preterano "redovan đak", ali je s vremena na vreme kontrolisala svoje telo. Početkom ove godine morala je da operiše dojku zbog problema za koji nije ni znala da postoji sve dok nije otišla kod lekara. A otišla je na pregled zbog potpuno druge stvari. Svoje iskustvo podelila je sa nama kako bi na ovaj način probudila svest da je prevencija pola zdravlja.

Dobro poznato lice Tatjana Macura (43), srpska poslanica i predsednica Udruženja „Mame su zakon“ u razgovoru za Nova.rs pričala je o tome koliko su preventivni pregledi važni, na osnovu svog ličnog iskustva.

Ona je, naime, pre deset dana imala operaciju dojke. Nije imala nikakvih simptoma, nego je otišla kod doktora zbog potpuno drugog problema. A onda je on otkrio promenu na dojci, zbog koje su morali hitno da reaguju.

„Malo pre Nove godine napipala sam neku promenu, nešto kao kuglicu u pazušnoj jami. Međutim, u istom tom periodu imala sam nešto intenzivnije treninge za gornji deo tela, pa sam mislila da sam istegla mišić ili da se dogodio neki problem sa ligamentom. Pustila sam da to prođe samo od sebe, ali pošto nije prošlo do Nove godine ni posle praznika, otišla sam u dom zdravlja kako bih saznala o čemu se radi i šta je u pitanju“, priča nam Tatjana na početku razgovora.

PROČITAJTE JOŠ:

Doktora nije mogla pregledom da ustanovi da li kod Tatjane postoji neka promena u pazušnoj jami, pa ju je uputila na ultrazvučni pregled.

„Ultrazvučnim pregledom mekih tkiva radiolog ne pregleda samo pazušne jame, nego i obe dojke. Na tom pregledu je ustanovljeno da to što sam ja mislila da osećam u pazušnoj jami fiziološki je tu i ne postoji nikakav problem u vezi sa tim. Čak sam obavila dva ultrazvučna pregleda da budem sigurna. Dva pregleda jer mi je na tom prvom pregledu, između ostalog, rečeno da se duboko u levoj dojci, na mestu koje ne može da se opipa rukom, nalazi promena koju bi trebalo dalje ispitati nekim drugim dijagnostičkim metodama pa sam htela da to potvrdim“, objašnjava ona dalje.

Tatajana Macura Foto: Privatna arhiva

Usledila je mamografija. Međutim, zbog strukture njenih dojki, Tatjana je morala da obavi pregled mamografom sa toposintezom. I to je jedini pregled koji je uradila u privatnoj praksi jer nije imala strpljenja da čeka.

„Sve drugo sam radila u domu zdravlja ili na klinici, ali ovo jednostavno nisam imala strpljenja, pa sam otišla na taj dodatni pregled privatno. Rezultati sa mamografije, odnosno klasifikacija po BI-RADS skali, pokazali su da ta promena treba da se izvadi. Odatle sam otišla u dom zdravlja da uzmem uput za onkohirurga. Kada uočite problem procedura je tolika brza i moj je utisak da jednostavno postoji neki poseban protokol u slučajevima kada žene uoče i potvrde da problem postoji. Nažalost, ono što primećujem, pre svega iz iskustava drugih žena koje su mi se ovih dana javljale, a posebno one iz manjih sredina, jeste da zakazivanje preventivnih pregleda ide još uvek nedovoljno brzo i da pojedini lekari škrtare prilikom zakazivanja. Međutim, onda kada se potvrdii da postoji neki problem, zakazivanja dalja idu jako brzo i to je jako dobro“.

Kada je došla kod onkohirurga, rečeno joj je da bi trebalo da se obavi operacija.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je bio trenutak kada sam se bukvalno sledila. Unervozila sam se, uplašila. Naravno, dobila sam ohrabrujuće reči da se ova situacija kroz koju ja prolazim u preko 90 odsto slučajeva završava pozitivno, čak i da se pronađe neka maligna promena, došla sam na vreme, brzo sam reagovala… Urađena je magnetna rezonanca kao dodatni dijgnostički metod. Čak i to ide jako brzo – ostavite podatke na klinici, kažete termine prvog i poslednjeg ciklusa i onda vas sestre zovu na prvi termin u kom može da se uradi snimanje“, ističe ona.

magnetna rezonanca
Magnetna rezonanca; Foto: Diyan Nenov / Alamy / Alamy / Profimedia

Magnetna rezonanca potvrdila je sve prethodne rezultate i Tatjani je već sledeće nedelje bila zakazana operacija dojke.

„Dva dana sam provela u bolnici. Histopatološki nalaz je došao nekoliko dana kasnije, bio je uredan i na taj način se sve to završilo“.

Srećom, u pitanju je bio benigni tumor.

Tatjana je sada u fazi oporavka.

„U početku sam odlazila na dreniranje, sada je važno da odmaram i naravno, slede mnogo redovnije kontrole, na svakih par meseci“, kaže naša sagovornica.

Tatjanina mama operisala karcinom

Tatjana navodi da je njena majka operisala karcinom, te je zbog toga bila još više uplašena kada joj je rečeno da postoji promena na dojci.

„Moja mama i sada kaže: ‘Neću da idem kod lekara da mi nešto ne pronađu’. Dakle, iako je imala to loše iskustvo, ona i dalje ne želi da ode kod lekara. Očigledno je i veliki strah prisutan kod nas žena. Da bi se ovo prevazišlo, rekla bih da je veoma važno osvestiti one koji na određenu populaciju imaju autoritet – recimo lekare opšte prakse. Oni treba da podsećaju, a u nekim godinama možda i upozoravaju da redovno kontrolišu krvnu sliku i obavljaju druge preventivne preglede. I ne samo žene, nego i muškarce. Čak ni finansije ne bi smele da budu izgovor jer mnogo toga može da se uradi zakazivanjem preko doma zdravlja. Tačno je da se za neke preglede možda nešto duže čeka, ali ako je preventivni pregled u pitanju onda i imate vremena da malo sačekate. Ako ne želite da čekate, kao što ni sama u jednom trenutku nisam imala strpljenja, nije ni cena pregleda u privatnoj praksi razlog da od njih odustanete“, kaže ona.

Mnogima je to što ne mogu „sad i odmah“ da dobiju termin za pregled izgovor da pregled uopšte ne obave i da ga odlažu, naglašava Tatjana.

Tatajana Macura Foto: Privatna arhiva

Ni Tatjana nije bila „redovan đak“. Zbog toga je i podelila svoje iskustvo.

„Ja sam imala sreće. Ultrazvuk dojki uradila sam sa 42. godine, trebalo je ranije. Iako sam mislila da radim sve kako treba kada su redovni pregledi u pitanju, ispostavilo se da sa pregledom dojki kasnim. Temelj dobre zdravstvene zaštite je prevencija. Nemojte se plašiti preventivnih pregleda, ne tražite izgovore zašto da ne odete, ne osećajte grižu savesti ako i malo više vodite računa o sebi. Čuvajte se, kad ste vi dobro, svi oko vas će biti dobro“, poručila je ona.

BONUS VIDEO: Ne gledaj u šolju – pregledaj se na mamografu: Više od 30 000 žena širom Srbije obavilo je besplatne preglede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare