Foto: Shutterstock: Goran Srdanov/Nova.rs; Instagram/vladamaricic

Nove karte za gradski prevoz Beograd je uveo u maju 2023. godine, kada je omogućena kupovina karata putem SMS poruka preko svih operatora mobline telefonije. Godinu dana kasnije, isti sistem je i dalje na snazi, iako se čini da veliki broj građana nije sasvim upućen kako on funkcioniše.

U odnosu na BusPlus, sistem koji je bio na snazi do proleća prošle godine, novi sistem doneo je kupovinu karata SMS porukom, mada je na nekoliko mesta u Beogradu moguće kupiti i papirnu kartu. Povratna poruka koju sistem šalje takođe SMS-om zapravo je karta koju ste platili.

Karte su određene vremenski, a predviđeno je da javni prevoz ne plaćaju učenici osnovnih i srednjih škola do 19 godina i osobe starije od 65 godina. Razlika je u noćnom prevozu koji je traje od ponoći do četiri ujutro po posebnom voznom redu i koji je takođe besplatan po novom sistemu.

Vrste karata za gradski prevoz

Kada je reč o kupovini karata putem SMS-a, tekst poruke koju šaljete zavisiće od toga kojom zonom putujete i za koji period želite da kupite kartu.

Postoje tri zone / A, B i C.

Foto: Beoinfo

Zona A – Novi Beograd, Zemun, Stari Grad, Savski venac, Voždovac, Čukarica, Vračar, Rakovica, Palilula, Zvezdara, Surčin, Grocka ( severno od puta 347 Vrčin – Zaklopača)

Zona B – Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Sopot, Grocka (južno od puta 347 Vrčin – Zaklapača)

Zona C (A+B) Teritorija koja pokriva svih 17 beogradskih opština

Dnevna karta za gradski prevoz u Beogradu

Za kupovinu karte za prvu zonu šalje se tekst poruke A90 na broj 9011, što će vas koštati 50 dinara. Ukoliko se kupuje karta za drugu zonu treba da se pošalje tekst B90 na broj 9011, takođe po ceni od 50 dinara. Moguće je kupiti jednu kartu za obe zone tekstom poruke C90 na broj 9011.

Na svaku cenu karte dodaje se cena SMS poruke koju naplaćuje mobilni operator, a koja stiže po kupovini i koja je dokaz da je karta kupljena.

Ovako kupljena karta važi 90 min i za to vreme putnik može promeniti neograničen broj linija javnog prevoza u okviru zona za koje je karta kupljena.

U SMS poruci je navedeno vreme do kada karta važi i prilikom kontrole, putnik je dužan da je pokaže ovlašćenom licu. Karta važi u okviru plaćene zone i za linije dnevnog prevoza, ali u to se ne računaju minibus linija A1 i E.

Nedeljna karta za gradski prevoz u Beogradu

Nedeljna karta kupuje se takođe slanjem SMS poruke.

Za nedeljnu kartu za prvu zonu potrebno je da se pošalje A7 na broj 9011, što će vas koštati 800 dinara. Za nedeljnu kartu za drugu zonu potrebno je poslati B7, što takođe košta 800 dinara. Ukoliko kupujete nedeljnu kartu za obe zone, pošaljite poruku C7 na broj 9011 i to ćete platiti 1.000 dinara.

I na cenu ove karte dodaje se cena SMS poruke koju naplaćuje mobilni operator.

Ovako kupljena karta važi sedam dana, odnosno do 23:59h sedmog dana i za to vreme možete promeniti neograničen broj linija javnog prevoza u okviru zona za koje je karta kupljena.

Mesečna karta za gradski prevoz u Beogradu

Da biste kupili mesečne karte za prvu zonu potrebno je da pošaljite A30 na broj 9011 i to će vas koštati 2.200 dinara. Po istoj ceni kupuje se i mesečna karta za drugu zonu slanjem poruke B30. Za kupovinu mesečne karte za obe zone šalje se C30 na broj 9011 i to će vas koštati 3.300 dinara.

Karta važi 30 dana, odnosno do 23:59 tridesetog dana i moguće je da se neograničeno vozite u okviru zone za koju ste kupili kartu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li su papirne karte još uvek dostupne i gde ih pronaći?

U upotrebi su ostale i papirne karte za javni prevoz, koje se mogu pazariti na šalterima GSP-a na sledećim adresama u Beogradu: Skender Begova 47, TC Trg Republike, Knez Mihajlova 6 (2 sprat), Deligradska 10 i Bulevar Mihajla Pupina 167, kao i na kioscima širom Beograda.

Prodajna mesta postoje i u Saobraćajnom preduzeću Lasta u Mladenovcu, SP Lasta u Obrenovcu, SP Lasta u Lazarevcu, SP Lasta u Barajevu i SP Lasta u Sopotu.

Novine u sistemu karata

Novine u sistemu karta za beogradski prevoz su da se karte mogu kupiti na više načina: putem aplikacije Beograd Plus, SMS poruke, ali i na prodajnim mestima GSP-a.

Aplikacija Beograd Plus, pored toga što služi za praćenje kretanja vozila gradskog prevoza,  pruža i mogućnost kupovine karte. Besplatnu aplikaciju možete preuzeti na Google PlayStore, App Store i App Gallery.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Kako kupiti kartu za gradski prevoz u Beogradu?

Plaćanje prevoza mobilnim telefonom

Novi sistem naplate prevoza podrazumeva kupovinu vremenske, dnevne, nedeljne i mesečne karte SMS porukom. Kad pošaljete tekst karte na broj 9011, dobija se povratna poruka, koja se pokazuje u slučaju kontrole kao dokaz kupovine karte.

Spisak prodajnih mesta

Pored kupovine elektronskim putem, kupovina karata je moguća i na šalterima GSP-a na sledećim adresama u Beogradu: Skender Begova 47, TC Trg Republike, Knez Mihajlova 6 (2 sprat), Deligradska 10 i Bulevar Mihajla Pupina 167, kao i na kioscima širom Beograda. Prodajna mesta nalaze se i u ju SP Lasta u Mladenovcu, SP Lasta u Obrenovcu, SP Lasta u Lazarevcu, SP Lasta u Barajevu i SP Lasta u Sopotu.

Automati za prodaju karata

Nove karte za gradski prevoz moguće je kupiti u samom vozilu preko uređaja za kupovinu putem platne kartice. Putnici na uređaju biraju željenu kartu i zonu, a po izvršenom plaćanju karticom dobijaju papirnu kartu koju otcepljuju. Kartica se prinosi na označeni narandžasti deo uređaja, a ne na displej. Uređaji su prilagođeni i turistima, jer postoji opcija da se prebace na engleski jezik.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ko kontroliše karte i kakve su kazne?

Da li i ko ima kartu u gradskom prevozu kontrolišu beogradski komunalci Beli. Kazna je 5000 dinara, a ukoliko se plati u roku od sedam dana iznos se smanjuje duplo i iznosi 2.500 dinara.

Ko ima pravo na besplatan prevoz?

Građani stariji od 65 godina, koji imaju prebivalište na teritoriji Beograda ostvaruju pravo na doživotne kartice za javni prevoz. Kartice su besplatne i penzioneri sa njima mogu da se voze javnim prevozom bez ograničenja. Za dobijanje doživotne kartice, licima starijim od 65 godina potrebna je samo lična karta.

Na ovom spisku su i sledeće kategorija stanovnika

Učenici osnovnih škola do navršenih 17 godina života i učenici koji pohađaju osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju do navršenih 19 godina života

Učenici srednjih škola do navršenih 19 godina života

Ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 50-100 odsto invaliditeta

Civilni invalidi rata sa 50-100 odsto telesnog oštećenja i lica sa 70-100 odsto telesnog oštećenja

Slepa lica i njihov pratilac kada je u prisustvu slepog lica

Osobe sa invaliditetom koje primaju stalni dodatak za tuđu negu i pomoć

Lica obolela od cerebralne paralize, dečije paralize i plegije kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje ili je priznato pravo na stalni dodatak za tuđu negu i pomoć (invalidno lice) i njihov pratilac kada je u prisustvu invalidnog lica

Lica obolela od mišićne distrofije kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje ili je priznato pravo na stalni dodatak za tuđu negu i pomoć (invalidno lice) i njihov pratilac kada je u prisustvu invalidnog lica

Lica obolela od multiple skleroze kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje ili je priznato pravo na stalni dodatak za tuđu negu i pomoć (invalidno lice) i njihov pratilac kada je u prisustvu invalidnog lica

Lica obolela od hemofilije kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje

Lica sa umerenom, teškom i dubokom duševnom zaostalošću i lica obolela od poremećaja razvoja pod uslovom da su trajno nesposobni za rad i privređivanje

Nosioci ordena „Narodni heroj“, „Partizanske spomenice 1941. godine“ i korisnici koji su to pravo stekli na osnovu saveznih i republičkih propisa, pod uslovom da imaju odgovarajuću legitimaciju izdatu od nadležnog organa kojom dokazuju ovaj status

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare