Operacija, operaciona sala, Ljubica Mamula
Foto: Zoran Lončarević/Privatna arhiva

U Srbiji se i pre korone čekalo na pojedine operacije i po godinu-dve. Pandemija je dodatno produžila liste čekanja i ugrozila sve one pacijente kojima je potrebna opecarija karcinoma, srca, odložene su operacije katarakte, kuka... Čekanje na magnetnu rezonancu je toliko da gubi svaki smisao.

Sa uputom za magnetnu rezonancu, Ljubica Mamula (23) otišla je početkom septembra u Klinički centar Srbije i tamo dobila termin za snimanje kičme – 11. novembar 2022. godine. Tako se ova mlada žena „stopila“ sa više od 50.000 ljudi koji su trenutno na različitim listama čekanja u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Nažalost ova pojava nije ništa novo. Broj obolelih konstantno raste, a zdravstveni sistem u našoj zemlji stagnira. Liste čekanja su međutm sve duže, a razlog tome je pre svega širenje koronavirusa koji je tokom prošle, i delimično 2021. godine, zatvorio vrata većeg broja bolnica za nekovid pacijente, pa su tako odlagane dijagnostike, operacije, terapije, na koje se čekalo i pre 2020.

Korona ugrožava zaražene, ali i one koji su se sa zdravljem mučili i pre „pandemičnog doba“.

“Dobila sam uput za magnetnu rezonancu kičme jer me kuk boli više od dva meseca. Uradila sam krvnu sliku i stigli su rezultati. Morala sam dalje, na ortopediju. Kada sam stigla na pregled kod specijaliste, rekli su mi da ne vide ništa na rendgenu, i da ću morati da uradim magnetnu rezonancu kičme. Otišla sam onda kod svog lekara, dao mi je uput i rekao da odem u Klinički Centar Srbije, da mi snime kičmu. Tamo su mi, posle dužeg čekanja, na šalteru saopštili da mi je snimanje zakazano, ali tek za novembar sledeće godine” priča Ljubica za Nova.rs.

Zbog bolova koji ne prestaju, ova mlada žena je požurila da po savetu lekara odmah uradi snimak, međutim to neće biti moguće još 15 meseci.

“Stajala sam u šoku pred šalterom. Nisam znala da li da se smejem ili da plačem. Iskreno, mislila sam da se šale. Onda sam shvatila da je situacija ozbiljna i da je to prosto tako. Nema mi druge, ili ću da čekam ili pravac kod privatnika. To ću morati da uradim, iako imam zdravstvenu knjižicu i pravo na lečenje, koje plaćam preko osiguranja“ revoltirana je Ljubica.

A koliko je još „Ljubica“ u Srbiji? Previše. Situacija nije ništa bolja ni u drugim zdravstvenim ustanovama, i sa drugim boljkama. Prema ažuriranim podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pacijenti koji su u junu tekuće godine upisani na listu za ugradnju endoproteze kolena na Bežanijskoj kosi, dobili su termin za godinu dana, tačnije za jun 2023. Ko se ovog meseca prijavio na listu za operaciju katarakte u KBC Zvezdara, biće operisan 1. decembra 2022., dok će pacijent, koji je još u novembru 2020. upisan na listu za ugradnju endoproteze kuka na Institutu za ortopediju Banjica, čekati do novembra 2025. da uđe u operacionu salu.

BONUS VIDEO: Najsmrtonosniji virusi 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar