U centru Beograda počelo je okupljanje povodom protesta protiv iskopavanja litijuma. Na platou ispred Filozofskog fakulteta nalaze i studenti iz organizacije "Borba", ali i drugih, koji su došli da ih podrže. Pavle Cicvarić kaže da borba protiv Rio Tinta jeste politička borba, jer je ova kompanija samo jedno od mnogih zlodela vlasti Aleksandra Vučića.

„Insistira se da se kaže da ovo nisu politički protesti, da su građanski. Suštinski, ne postoji protest koji nije politički, jer je svaki protest izražavanje nekog bunta ili nekog neslaganja, koji se direktno vezuje za politiku jedne ili druge strane. Borba protiv iskopavanja litijuma je neodvojiva od političke borbe. Kada to kazem, mislim i na kritiku trenutne vlasti. Kada bismo posmatrali proces iskopavanja i Rio Tinta, suzili bismo pogled na jednu tačku. Ali, treba da budemo svesni, da vladajući režim sa Aleksandrom Vučićem i ostalim ljudima je sproveo toliko zlodela, a da je Rio Tinto samo jedan deo“, navodi Cicvarić.

Pavle Cicvarić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Anđela Radosavljević ispred Borbe kaže da ima prijatelje koje politika ne zanima, ali su osetili da ovo nije striktno političko pitanje, te su odlučili da se pridruže protestu.

Cicvarić daje savete kako da se mladi, ali i drugi koji idu na protest, ponašaju i izbegnu sukobe.

„Iz praktičnih razloga, jer su se širile informacije da postoji opasnost od ubačenih elemenata ili provokatora koji bi zapoceli konfrontaciju, tako da je najsigurnije da se krećemo u grupama, sa ljudima koje znamo, kako bi konfrontaciju izbegli. Osnovno, ne ulaziti u rasprave i fizičke skupove. Na protestu će biti dosta redara, tako da se obratite njima ili se držite u grupama koje će vam pomoći da sukob izbegnete. Jedan scenarijo koji je meni pao na pamet jeste da ti ubačeni elementi budu podmetnuti kao motiv, koji će da obesmisli proteste, da bi se izašlo sa argumentima da su se učesnici međusobobno pobili, da je reč o nasilju. Ovo nisu samo pretpostavke, to smo mogli kroz istoriju da vidimo, da se dešavalo“, poručio je on.

Cicvarić i Radosavljević su se osvrnuli i na napade studenata, koji su govorili na prethodnim protestima.

„Pokušavaju da nas uplaše i da šire strah. Naša porodica pokušava da utiče na nas da ne izlazimo, i to je ono što pokušavaju da urade. Neće nas naterati da ostanemo kod kuće. Najveći broj ljudi koji je društveno aktivan osetio je teret napada na svojim leđima i svi treba međusobno da se podržavamo“, naveli su.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar