Studenti iz neformalne grupe "STAV" ponovo su blokirali zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, veče pred ponavljanje izbora za studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Oni su prenoćili u zgradi Rektorata i najavljuju da će ostati sve dok neko ne razgovara sa njima i dok im se zahtevi ne ispune.

Izbori za studentski parlament na Filozofskom fakultetu ponovo su, protivno pravilniku o sprovođenju izbora, najavljeni u zgradi Rektorata, za 1. jul. Studenti iz grupe „STAV“ koji već mesecima blokiraju ove izbore zbog, kako tvrde, nefer uslova i jer postoji samo jedan kandidat koji je na čelu parlamenta godinama unazad, oko 21:15 ušli su u zgradu Rektorata.

Rektorat juče ni nije radio, a studenti su se progurali pored obezbeđenja i na taj način ušli. Oni su prenoćili u zgradi Rektorata.

Studentkinja Mila Pajić rekla je za N1 da su ušli na glavna vrata gde se nalazio solidan broj obezbeđenja.

Zadesilo se da smo u pravom trenutku došli i ušli, rekla je ona.

Zahtevi studenata su, kako je kazala, isti kao i prethodna četiri puta – da se promeni Pravilnik o sporovođenju izbora na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i da se po tom pravilniku oni održe.

Na pitanje do kada će ostati u zgradi Rektorata, ona je rekla da se to razmatra ali ističe da dok neko ne bude došao da razgovara sa njima, Rektorat i sve ono što u njemu treba da se desi, neće se desiti.

Ona je precizirala da u Praviliniku o sprovođenju izbora, u članu 11 stavu 3 piše da izbori mogu da se održe samo u zgradi Fakulteta.

Podsetila je da je 26. juna inspekcija izala na teren, čekaju odgovor na dispilinske prijave za ono što se dogodilo na pretprošloj blokadi.

„Dok neko ne dođe da razgovara sa nama i dok se naši zahtevi ne budu ispunili, Rektorat i sve što treba tu da se radi neće desiti, ceo Univerzitet će imati problem“, istakla je ona..

Podsetimo, studenti iz neformalne grupe „STAV“ su blokirali do sada pet puta izbore za studentski parlament. Prošli put izbori su po prvi put najavljeni u zgradi Rektorata za 13. jun ali upravo zbog blokade nisu održani.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare